logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować port 8888 dla kamery IP na routerze EDIMAX AR 7064+?

DarioLee 12 Sty 2007 17:35 3326 10
  • #1 3438079
    DarioLee
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Pod w/w router podpieta jest kamera IP, tylko mam problem z przekierowaniem portu na ta kamere. Wchodzac z netu po ddns-ie wyskakuje mi router zamiast kamery, jak wpisze <nazwe ddns>:port(8888 ustawiony na kamerze) to nie przekierowuje. kamera ma lokalnie 192.168.16.100 i Virtual Server na routerze ustawilem Start Port 8888 End port 8888 Lokal IP 192.168.16.100. I tez nic, te ustawienia zalecili mi w sklepie. Jest tez opcja DMZ ale w tym nie wiem co ustawic.
    Gdzie dokladnie ustawic te przekierowanie portu ??
  • #2 3438874
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W podanej opcji jest właśnie przekierowanie portu.
    Jesteś pewien, że ta kamera używa tylko tego portu ?

DMZ powoduje przekierowanie wszystkich portów nieużywanych do NAT'a na podane IP.
  • #3 3439125
    DarioLee
    Poziom 11  
    skanowalem porty routera i ma 22 23 i 80 otwarty a kamera tylko 80 tylko w instrukcji do kamery bylo ze trzeba ustawic w niej 8888 i dostac sie na nia mozna poprzez dodanie :8888 w adresie przegladarki.
  • #4 3439650
    mbo
    To co podałeś teraz przeczy poprzednim wiadomością.

Skoro w kamerze otwarty jest port 80 to niby jak ma działać komunikacja na 8888.

Bez dotykania się do kamery możesz ustawić na routerze przekierowanie portu 8888 na zewnętrznym IP na port 80 kamery.
  • #5 3442534
    DarioLee
    Poziom 11  
    Bo robilem w sumie tak jak instrukcja podala. Ze w kamerze jakas opcja Multiport ustawilem na 8888 i mialem sie do niej dostawac poprzez <ddns>:8888 Ponoc tez mozna kamere IP wrzucic do DMZ tylko przy 3 kamerach bedzie problem.
  • #6 3442555
    mbo
    Przy 3 kamerach DMZ nic nie daje.
    Musisz przekierować 3 różne porty.
  • #7 3447207
    DarioLee
    Poziom 11  
    To wszystkie trzeba ustawic w NATie w Virtalnych serwerach ? A czego dotyczy opcja Filtrow IP ? Bo jeszcze taka opcje znalazlem w ustawieniach routera. Source :IP, Mask i Port i Destination:IP, Mask i Port ? Czy tu tez mozna ustawiac przekierowanie ? Czy tylko w Nacie ?
  • Pomocny post
    #8 3448287
    mbo
    Przekierowanie portów tylko w zakładce Virtual server.

Filtry są od blokowania ruchu.
  • #9 3449529
    DarioLee
    Poziom 11  
    Dobra zresetowalem router i wystartowal na ustawieniach fabrycznych. Skonfigurowalem internet i Virtual Serwer. Ku mojemu zdziwieniu ruszylo :) ale po rozlaczeniu i wrzuceniu kamery na slup znowu nie ma obrazu :/ Na router znowu moge wejsc ale juz nie ma przekierowania. Czy kamera stracila ustawienia po odlaczeniu zasilania ? Watpie zeby to byla wina dluzszego kabla bo mam tester do skretki i bylo na nim OK.

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze mam pytanie. Skoro moge wejsc na router z internetu poprzez ddns to czy moge puscic pinga na kamere na IP lokalne ? Bo chyba z www przez ktore zarzadzam nie mozna tego zrobic.
  • #10 3451061
    mbo
    DarioLee napisał:
    ale po rozlaczeniu i wrzuceniu kamery na slup znowu nie ma obrazu :/ Na router znowu moge wejsc ale juz nie ma przekierowania.

Nie ma go w konfiguracji routera ?

Cytat:

Czy kamera stracila ustawienia po odlaczeniu zasilania ?

Możliwe - musisz to sam sprawdzić.

Cytat:

Watpie zeby to byla wina dluzszego kabla bo mam tester do skretki i bylo na nim OK.

Jaki długi jest przewód i jak są zarobione końcówki (podaj kolejność kabelków we wtyczce).
    Prosty testerek pokazuje tylko czy jest przejście miedzy 2 koncami kabla - nic to właściwie nie gwarantuje.

Cytat:

I jeszcze mam pytanie. Skoro moge wejsc na router z internetu poprzez ddns to czy moge puscic pinga na kamere na IP lokalne ? Bo chyba z www przez ktore zarzadzam nie mozna tego zrobic.

Jeśli ma taką opcję na swojej stronie konfiguracyjnej to tak.
  • #11 3453859
    DarioLee
    Poziom 11  
    Wszystko udalo sie podlaczyc i dziala. Okazalo sie ze kamera wymaga scrossowanego kabla.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył przekierowania portu 8888 na kamerę IP podłączoną do routera EDIMAX AR 7064+. Kamera miała lokalny adres 192.168.16.100 i port 80 otwarty lokalnie, natomiast w instrukcji kamery zalecano ustawienie portu 8888 do dostępu zdalnego. Router miał skonfigurowany Virtual Server z przekierowaniem portu 8888 na IP kamery, jednak dostęp z internetu przez DDNS i port 8888 kierował do routera, a nie do kamery. Wskazano, że kamera faktycznie nasłuchuje na porcie 80, więc przekierowanie portu 8888 zewnętrznego na port 80 kamery jest konieczne. DMZ nie jest efektywne przy wielu kamerach, gdyż wymaga przekierowania różnych portów dla każdej z nich. Filtry IP w routerze służą do blokowania ruchu, a nie do przekierowania portów, które należy ustawiać w zakładce Virtual Server. Po resecie routera i ponownej konfiguracji Virtual Server przekierowanie zadziałało, ale po przeniesieniu kamery i odłączeniu zasilania problem powrócił. Okazało się, że kamera wymaga kabla sieciowego typu cross (skrzyżowanego), co po zastosowaniu rozwiązało problem z dostępem i przekierowaniem portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA