logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rosyjskie oscyloskopy - brak podstawy czasu, działa tylko z wyzwalaniem z sieci

rubens 05 Wrz 2003 15:47 3662 7
REKLAMA
  • #1 317610
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    mam parę rosyjskich oscyloskopów ( różne typy ) w których nie działa podstawa czasu - przy czym co ciekawsze jak się ustawi wyzwalanie z sieci to podstawa się pojawia
    -moje pytanie czy ktoś spotkał się z takimi usterkami?
    nie wiem czy dobrze rozumuję ale jakby nie działał sam generator to wyzwalanie sieci nie powodowało by jego startu ( może to przełączniki mają problemy)
    jeszcze nie miałem czasu do nich zajrzeć więc jakby ktoś mógł podzielić się swoimi doświadczeniami....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 339301
    rubens
    oscyloskop to C1-65
    - przy przełączeniu na synchro sieci i WE X impulsy z trafa sieciowego sterują koncówkami odchylania X - pomijając całkowicie generator podstawy czasu więc tak ma być
    -zastanawiające jest to iż sprawdziłem wszystkie elementy zalecane przy uszkodzeniu generatora i nic...... podejrzany jest jeden element ( ma 6 lub 5 nóg ) ze schematu wynika iż mogą to być dwa tranzystory w jednej obudowie tyle że ja mam schemat od C1-65A a on różni się właśnie tym elementem od C-65 i nie wiem co to za dziad
    -powoli ręce mi opadają i zaczyna brakować pomysłów
    - mam inny oscyloskop C1-99 ( dwa kanały x100Mhz ) i ma objawy identyczne jak w.w. ale najpierw muszę rozgryźć tego C1-65
  • REKLAMA
  • #5 344725
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Witam.
    Jeśli dobrze rozumiem to po włączeniu oscyloskopu masz na ekranie tylko "punkt" świetlny?Bo tylko wtedy nie działała by podstawa,jeśli masz linie to podstawa działa.Inną przyczyna może być włączone wyzwalanie zewnętrzne i oscyloskop czeka na impulsy wyzwalające.Schematy rosyjskich przyrzadów pomiarowych (w tym i oscyloskopów) sa na jakimś serwerze krasnojarskim (niestety adres mi sie skasował) ale poszukaj na rosyjskich wyszukiwarkach np."Rambler 100" wpisując typ oscyloskopu.
  • #6 344787
    gajart
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Cześć rubens!!
    Jeśli interesują cię schematy tych rosyjskich wynalazków to podaje stronkę: http://www.cqham.ru/index.phtml
    Mam nadzieję że się przyda no i życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 344807
    rubens
    :arrow: WIBI - nie działa sam generator podstawy czasu , w bardzo uproszczony sposób można by cały układ podstawy zobrazować:
    --- układy synchronizacji----- generator podstawy czasu-----wzmacniacz końcowy
    - w tym przypadku przy przełączeniu przełącznika na synchro sieci omijany jest układ synchro i sam generator , impulsy z trafa ( sieciowego) wyzwalają działanie wzmacniacza końcowego co powoduje pojawienie się linii podstawy czasu
    -czyli tak czy siak nie działa generator podstawy i tu trzeba uszukać uszkodzenia
    :arrow: GAJART niestety nie ma tam żdnych schematów oscyloskopów ( przynajmniej ja ich tam nie znalazłem)
  • #8 344828
    gajart
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sorry Rubens
    ale ja do swojego C1-94 ściągałem schem. z tej stronki była w formacie djvu a teraz faktycznie coś się nie otwiera sam nie wiem dlaczego jak mi sie jeszcze coś przypomni to napiszę
    Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z rosyjskimi oscyloskopami, w których nie działa generator podstawy czasu, a obraz pojawia się tylko po ustawieniu wyzwalania z sieci. W modelu C1-65 przy wyzwalaniu z sieci impulsy z transformatora sieciowego sterują końcówkami odchylania X, omijając generator podstawy czasu, co jest zgodne z konstrukcją. Podejrzewany jest uszkodzony element scalony o 5 lub 6 nóżkach, prawdopodobnie zawierający dwa tranzystory w jednej obudowie, różniący się w schematach C1-65 i C1-65A. Podobne objawy występują w oscyloskopie C1-99. Wskazano, że brak działania generatora podstawy czasu powoduje, iż wyzwalanie z sieci powoduje pojawienie się linii na ekranie, gdyż impulsy z sieci sterują wzmacniaczem końcowym odchylania X. Sugerowano poszukiwanie schematów na rosyjskich serwerach, m.in. cqham.ru, choć nie zawsze są dostępne. Wskazano również, że włączenie wyzwalania zewnętrznego może powodować oczekiwanie na impulsy wyzwalające, co może być mylące przy diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA