logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z WiFi do domu – opinie o D-Link DI-524 i alternatywy w podobnej cenie

wisni@ 02 Kwi 2006 00:00 1898 9
REKLAMA
  • #1 2484014
    wisni@
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Teraz udostępniam internet z jednego kompa na drugi, a dojdzie do tego jeszcze laptop, wiec myślę o routerze z radiówką...
    Czy d-link DI-524 będzie dobry??? Czy to raczej awaryjny sprzęt??
    Co byście polecili alternatywnego, w podobnej cenie???
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2484940
    sirTIM
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    D-linki lubia piszczec, wiec dla mnie odpadly bo mam router w pokoju. Polecam Linksysa - model zalezy od Twoich potrzeb, ja mam WAG354G i chodzi bardzo dobrze, ale trzeba wgrac nowy firmware bo na starym raz mi sie zawiesil a teraz chodzi non stop juz bardzo dlugo bez problemow.
  • REKLAMA
  • #3 2486533
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Ja też D-link'a nie polecam. Instalowałem tego całkiem sporo, ale miałem problemy z różnymi modelami i egzemplarzami. U niektórych klientów z neo trzeba było nawet raz dziennie je resetować. D-link stwierdził, że to taka partia (dziwne, bo to były różne modele) i udało mi się oddać większość egzemplarzy mojemu dostawcy. W zamian kupiłem routery Linksys'a (różne modele) i kłopot z głowy. Pracują bezawaryjnie i bez przestojów (drugi rok)nawet 350km ode mnie.

Podstawowe pytanie - jakie masz łącze internetowe?
  • #5 2487680
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Ja miałem d-linka 524 przez ok rok i nic sie z nim nie działo. Działał wzorowo. Zamieniłem bo potrzebny był mi router z qos. Jesli zalezy Ci na przydzieaniu rownych prędkości kazdemu userowi to polecam także jakis routerek z qos ew. serwer na linuchu. Jak chcesz tylko dynamicznie podzielicz łacze na kilku userów to z pewnościa wystarczy ten d-link 524.

Dodano po 1 [minuty]:

aa i jeszcze dodam ze najlepiej wgrac najnowszy firmware ze strony firmowej d-linka ;)
  • REKLAMA
  • #6 2488004
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Miałem zadać to samo pytanie więc zadaje go tu...
    Potrzebny mi router do współpracy z Planet BM-500 na około 50 ludzi z tego 1/5 to ssacze.
    Działał mi tam Linksys BEFSR11 v.2 jednak zaczynał się zawieszczać gdy ruch w sieci był większy faktem jest że był stary firmware.
    Czy opłaca się go aktualizować i wpinać spowrotem w sieć?
    Czy może zaproponujecie coś lepszego. Mile widziane żeby prowadził statystyki dla IP hmm i może jakiś VPN by się sprzydał.
    Łącze DSL 2/0,5
  • REKLAMA
  • #7 2488817
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Dla 50 ludzi to najlepiej coś na linuksie. Na allegro sprzedają komputerki ze skonfigurowanym do tego celu linuksem za 300zł (np. http://allegro.pl/item93776999_serwer_router_dynamiczny_podz_pasma_prom_cenowa_.html lub http://allegro.pl/item95494838_profesjonalny_serwer_linuxowy_podzial_lacza.html ). Żaden sprzętowy router w tej cenie nie jest równie funkcjonalny.
  • #8 2489580
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Komputer w tym miejscu odpada. jakbym chciał tam komputer to postawił bym serwer z prawdziwego zdarzenia na Mikro-Tiku lub starosie.
    Interesują mnie rozwiązania tylko i wyłącznie sprzętowe.
    Cisco też odpada bo sam go nie skonfiguruje a zależy mi na czasie.
  • #9 2490581
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Przecież BM-500 może pracować jako router (NAT). Nie rozumiem co chcesz osiągnąć...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera WiFi do domu, w szczególności opinii o modelu D-Link DI-524 oraz alternatyw w podobnej cenie. Kilku użytkowników odradza D-Linka ze względu na awaryjność i konieczność częstych resetów, zwłaszcza przy różnych modelach i egzemplarzach. Zalecane są routery marki Linksys, które cechują się stabilną pracą po aktualizacji firmware, np. model WAG354G. Jeden z użytkowników pozytywnie ocenia DI-524 jako wystarczający do dynamicznego dzielenia łącza, pod warunkiem instalacji najnowszego firmware. W przypadku większej liczby użytkowników (ok. 50) sugerowane są rozwiązania oparte na serwerach z systemem Linux, które oferują większą funkcjonalność, choć niektórzy preferują sprzętowe routery ze względu na łatwość konfiguracji i czas wdrożenia. Wśród alternatyw wymieniono także Linksys RV042 z funkcją 2x WAN i VPN. Poruszono kwestie QoS, statystyk IP oraz stabilności działania przy większym ruchu sieciowym. Cisco zostało odrzucone ze względu na skomplikowaną konfigurację.
REKLAMA