logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pralka polar "rosa" PMG 565 nie pobiera wody

Wodniczek 13 Sty 2007 10:29 2691 6
REKLAMA
  • #1 3440327
    Wodniczek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Wiatm
    mam problem z pralką otóż nie pobiera mi wody w ogóle a co najdziwniejsze jest w tym że jak kiedyś odcięło się jej dopływ wody to w ogóle nie działała a teraz nie pobiera wody a mimo to kręci bębnem wykonuje wszystkie czynności z programatora prócz pobierania wody!!!
  • REKLAMA
  • #2 3440365
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź elektrozawory czy wszystkie działają a następnie czy sitko na wejściu doprowadzającym wodę nie jest zabrudzone .Z opisu wygląda mi na to że masz uszkodzony hydrostat lub zanieczyszczona komora hydrostatu. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3440623
    Wodniczek
    Poziom 14  
    mam pytanie elektrozawór od razu jest wałczany po włączeniu prali i czy jest sterowany z programatora, czy przez hydrostat od samego początku bo włączyłem pralkę ale elektrozawór nic nie dał wody do pralki.

i jak sprawdzić hydrostat czy jest dobry tyle tam przewodów i wszystkie prawie idą do programatora
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3440655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3440669
    staszekf
    Poziom 33  
    Jeszcze raz:
    1 Przeczyść sitko na wejściu węża wodnego wcześniej go odkręcając
    2.Sprawdź podłączając pod każdy elektrozawór napięcie 230V czy przepuszcza wode
    3. Odłącz wężyk od hydrostatu i razem z komorą wyklej ze zbiornika i solidnie wszystko przeczyść
    4.Jeżeli to nie pomoże to do wymiany hydrostat- styki mogąbyć sklejone.Powodzenia
  • #6 3440791
    Wodniczek
    Poziom 14  
    zapomniałem napisać że wcześniej sprawdzałem drożność wszystkich filtrów i były oki okazało się że wystarczyło odłączyć na chwile przewód gumowy co dochodzi do hydrostatu

tylko teraz chyba będe musiał wymienić grzałkę bo pralka nie grzeje wody!!!!!!
  • #7 3440903
    staszekf
    Poziom 33  
    No właśnie grzałka uległa przepaleniu ponieważ komora hydrostatu jest zanieczyszczona lub sam wężyk i hydrostat pozostawał w pozycji pełny (tak jak by była nabrana woda)- pkt.3 mojego poprzedniego postu. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar "Rosa" PMG 565 nie pobiera wody, mimo że bęben się kręci i programator działa. Zalecane jest sprawdzenie elektrozaworów oraz oczyszczenie sitka na wejściu wody. Problem może wynikać z uszkodzonego lub zanieczyszczonego hydrostatu oraz jego komory. Hydrostat jest podłączony zarówno do programatora, jak i do elektrozaworu, który sterowany jest przez programator i hydrostat. Należy odłączyć i dokładnie wyczyścić wężyk oraz komorę hydrostatu. Po oczyszczeniu przewodu gumowego do hydrostatu pralka zaczęła pobierać wodę, jednak pojawił się problem z grzałką, która prawdopodobnie uległa przepaleniu. Zanieczyszczona komora hydrostatu lub wężyk może powodować błędne odczyty poziomu wody, co wpływa na działanie grzałki. W przypadku braku efektu konieczna jest wymiana hydrostatu i grzałki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA