logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CMOS checksum i problem z BIOS na płycie Abit KV7 - jak naprawić?

matrixwawa 13 Sty 2007 10:34 1893 8
REKLAMA
  • #1 3440336
    matrixwawa
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Mam pewien problem z komputerem mianowicie przy starcie komputera pojawia się ten błąd;CMOS checksun error-defaults loaded,(moge dalej odpalić system za pomocą klawisza f1 lub wejść do biosu)resetowałem bios(wyjąłem baterie na płycie na pare minut ale to nic nie daje),jeśli coś zmienie w biosie po resecie biosu np:date,zapisuje to a potem niemoge wejść do biosu nic się nie pokazuje na ekranie i znowu musze go resetować.Dzisiaj nawet wyskoczył mi jeszcze inny błąd przy starcie:CPU is unvorkable or has been changea.Please recheck.Dodam iż nie zmieniałem żadnych ustawień w biosie.

Athlon XP 2000,płyta abit kv7,dysk WD80Gb,GF Fx5200,256mb ramu.

Z góry dziękuje za pomoc!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 3440356
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    hmm...
    co do resetu biosa to lepiej jest chyba wlaczyc kompa z swarta odpowiednia zworka(czesto jest gdzies kolo baterii)
    ja bym w 1 kolejnosci postawil na wymiane baterii od plyty glownej...

a jak to nie da efektow sprobowal wymienic biosa (kostke pamieci) lub przeprogramowac biosa
  • REKLAMA
  • #3 3440403
    matrixwawa
    Poziom 11  
    Co do wymiany baterii to juz to zrobiłem i nic nie pomaga,zworką jeszcze nie resetowałem,ale spróbuje(czyli mam przestawić zworke na pozycje 2,3 i uruchomić komputer??i co potem???.Myślałem o aktualizacji biosu ale dziwi mnie jedna rzecz że mam bios na komputerze z 2005 roku a komputer kupiłem na początku 2004 roku,poza tym nie ma nowszego biosu niż ten co mam obecnie do mojej płyty.Szukałem go na stronie producenta płyty.
  • REKLAMA
  • #4 3440765
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Sentinel18 napisał:
    hmm...
    Co do resetu biosa to lepiej jest chyba włączyć komputer z zwartą odpowiednią zworką

A po tym kolega odkupi płytę autorowi, jak coś się stanie ??

CLEAR CMOS wykonuje się po całkowitym odłączeniu komputer z sieci. Dalej: przełożyć zworkę na CLEAR CMOS na kilka sekund poczym przełożyć ją w pierwotne położenie. I teraz dopiero uruchomić komputer.
  • #5 3440783
    matrixwawa
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak z tą zworką i nadal jest to samo!!Trace juz nadzieje na naprawe tego problemy.Jest jeszcze jakiś sposób żeby to naprawić????Czy tylko wymiana płyty pomoże???
  • #6 3441215
    MaciejBWhite
    Poziom 10  
    Spróbuj przeinstalować biosa . Jeśli bios się wiesza przy wejściu do niego to napewno to nie jest bateria.
  • #7 3441318
    matrixwawa
    Poziom 11  
    Bios sie nie wiesza przy wejściu!!.SZkoda tylko że nie mam nowszego biosa to mojej płyty
  • REKLAMA
  • #9 3441483
    matrixwawa
    Poziom 11  
    Wszystko już ok.
    Przestawiłem ustawienia procesora i wszystko normalnie już śmiga.
    Dzięki za pomoc!Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu CMOS checksum error oraz problemów z BIOS-em na płycie głównej Abit KV7 podczas uruchamiania komputera z procesorem Athlon XP 2000. Standardowe metody resetu BIOS-u, takie jak wyjęcie baterii CMOS oraz przestawienie zworki CLEAR CMOS, nie przyniosły efektu. Występował również błąd CPU is unworkable or has been changed, mimo braku zmian w ustawieniach BIOS-u. Sugerowano wymianę baterii CMOS, reset zworką po całkowitym odłączeniu zasilania oraz przeinstalowanie lub aktualizację BIOS-u. Pomocne okazało się dostosowanie ustawień procesora w BIOS-ie, co rozwiązało problem i umożliwiło normalne uruchomienie systemu. Wskazano także na możliwość uszkodzenia pamięci BIOS lub konieczność jej przeprogramowania. Najnowsza dostępna wersja BIOS-u dla płyty Abit KV7 to wersja 20.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA