logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 1018SE – zrywanie obrazu i dźwięku na wybranych kanałach, skaczący sygnał

Urlyk 13 Sty 2007 11:43 1895 7
REKLAMA
  • #1 3440575
    Urlyk
    Poziom 13  
    Mam problem z ferdkiem 1018SE. Obraz na niektórych kanałach się zrywa i nie ma dźwięku w dodatku pasek poziomu sygnału skacze w dół na chwilkę i wraca. To skutkuje pixelizacja obrazu i przerwami w dźwięku jeżeli wcześniej juz dźwięk był. Objaw ten występuje tylko na niektórych kanałach. Tuner był sprawdzany u znajomego i problem jest ten sam. Nie znalazłem związku zanikania sygnału ani z częstotliwością ani z polaryzacja. Soft wymieniałem kilkakrotnie. Obecnie na tunerze jest soft z strony producenta i boot 16.1. Co może być przyczyną takiego zachowania tunera?
  • REKLAMA
  • #2 3442779
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    widocznie coś przerywa w instalacji antenowej sprawdz wsystkie f-ki
  • REKLAMA
  • #3 3442795
    Urlyk
    Poziom 13  
    F-ki w porządku. Zresztą tak jak pisałem u kumpla występuje ten sam objaw więc antena i kabelki odpadają.
  • REKLAMA
  • #4 3442839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3442884
    Urlyk
    Poziom 13  
    Talerz 90
  • REKLAMA
  • #6 3447280
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    to zimny lut na płycie
    moim zdaniem, jeśli na innej antenie dzieje sie to samo to trzeba szukać w dekoderze
  • #7 3449637
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Zimne luty, lub któreś z napieć moze fiksować, otwórz skrzynke i pomierz i popatrz.
  • #8 3449686
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Prawdopodobnie masz uszkodzone elki w zasilaczu,zobacz czy nie są wybulone od góry.Jeśli tak to masz jeszcze do wymiany klucz A/V smd.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z tunerem Ferguson 1018SE polega na zrywaniu obrazu i braku dźwięku na wybranych kanałach, przy czym pasek poziomu sygnału chwilowo spada i wraca, co powoduje pixelizację i przerwy w dźwięku. Objaw występuje niezależnie od anteny i kabla, gdyż testowano tuner u innej osoby z tym samym efektem. Antena satelitarna ma średnicę 90 cm. Możliwe przyczyny to zimne luty na płycie głównej tunera lub uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, które mogą być wybulone. Wskazana jest kontrola napięć oraz ewentualna wymiana klucza A/V SMD. Oprogramowanie tunera było kilkukrotnie aktualizowane, obecnie jest najnowszy soft i boot 16.1, co wyklucza problem z firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA