logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF1018SE - zawieszenie tunera, brak reakcji na pilot i przyciski

Glajza 21 Maj 2006 21:07 1327 7
REKLAMA
  • #1 2649937
    Glajza
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Mam problem z wyżej wymienionym tunerem satelitarnym polegający na zawieszeniu się tego tunera. Po włączeniu tunera do sieci świecą się wszystkie diody a tuner nie reaguje na naciskanie przycisków na pilocie jak i na obudowie tego tunera .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2649948
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    mialem kiedys ten sam przypadek z tym tunkiem.wgralem oryginalny soft z telstara i wszystka ok.pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

tu masz link do softu.
    http://laki.dvhk.pl/fredka.php
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2650054
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Jak dla mnie to jest problem z listą , wgranie oryginalnego oprogramowania kasuje listę więc wszystko działa . Ponowne wgranie dobrej listy do istniejącego oprogamowania powinno rozwiązać problem. Spotkałem się z tym iż dziwne rzeczy zaczynały się np po ręcznej edycji listy w tunerze -kasowanie lub dopisywanie kanałów , w czasie szybkiego zmieniania kanałów itd.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2654907
    romipop
    Poziom 13  
    potwierdzam z tą listą najpierw zmień listę ,ja też miałem zwiechy tunera pomagało tylko wyciągnięcie wtyczki z gniazdka.A jeśli tuner masz wyedukowany to w 1018 przyciski po dokonaniu "edukacji" nie działają i jest to normalny objaw
  • #5 2654962
    kuba26latek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli nie pomorze ci wymiana softu ani listy kanałów i nadal będzie zawieszony pozostaje wymiana flasha w tunku przez JTaga
  • #6 2656648
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    nie koniecznie jtag i wymiana flasha.wymiana kondensatora w przetwornicy 1000µ i powinno byc ok.pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2918226
    Glajza
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Już wszystko ok. skarzystałem z wymiany softu no i działa dzięki za pomoc narazie: D

Podsumowanie tematu

✨ Tuner satelitarny Ferguson AF1018SE zawiesza się po włączeniu, świecą się diody, ale nie reaguje na pilot ani przyciski na obudowie. Rozwiązaniem problemu okazało się wgranie oryginalnego oprogramowania (softu) z Telstara, co usuwa błędy i przywraca funkcjonalność. Przyczyną zawieszeń mogą być uszkodzone listy kanałów, które po ręcznej edycji lub szybkim przełączaniu powodują niestabilność. Zaleca się wgrywanie oryginalnego softu oraz edycję listy kanałów zewnętrznymi programami (np. Ariter2N_15), a nie bezpośrednio w tunerze. W przypadku braku efektu wymiana pamięci flash przez interfejs JTAG lub wymiana kondensatorów elektrolitycznych (np. 1000µF w przetwornicy zasilacza) może rozwiązać problem. Po zastosowaniu tych metod tuner działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA