logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 3x GDWT 9/40 równolegle – czy wystarczy kondensator i żarówka, bez rezystora?

miszkoo 13 Sty 2007 18:23 2682 9
REKLAMA
  • #1 3442150
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    GDWT 9/40 wysokotonówki znane przede wszystkim z altusow 75

mam takie zastosowane w estradówka zrobionych na 3x GDWT 9/40 i 2x GD 30/30 (znane z eltronów) oczywiście te GD 30/30 dwa w szerek bo one są po 4Ω i nie wiem jak podłączyć te wysokotonówki

mam zamiar podłaczyć je trzy równolegle i jeszcze szeregowo kondysator 4,7µF i zarówke oczywiście ją dopasuje ale nie wiem czy jest jeszcze potrzebny rezystor czy sama żarowka wystarczy
    prosze o pomoc

Moderowany przez McRancor:

Przeniosłem z DIY Akustyka, zero interpunkcji

• REKLAMA
  • #2 3442350
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Jaką impedancje mają te GDWT?
    Co do połączenia równolegle to moim zdaniem lepiej będzie połączyć je szeregowo. Nie wiem jak zachowa się wzmacniacz przy połączeniu równoległym.

Co do zwrotnicy to 1uF przy szeregowym połączeniu wystarczy. Żarówka 12V 24W powinna wystarczyć. Rezystor nie jest potrzebny.
  • #3 3451592
    miszkoo
    Poziom 28  
    no to tak podłaczyłem (tata podłaczył) równolegle te GDWT 9/40 i do nich w szereg kondensator 4.7µF i nic wiencej, spoczątku mówił że jest dobrze i tak powinno być a po chwili pozbyliśmy się dwóch wysokotonowek. I dalej zwracam się do was koledzy o pomoc. Tata analizował schemat altusów 140 ale troche za dużo tam jest namieszane głównie przez średniotonowy. I nie wiem taj ten problem rozwiązać.

chciałem żeby przenosiły gdzieś >7khz ale nie wiem jak się to bedzie spisywało

bardzo prosił bym żemy ktoś doradził mi od początku do końca jak to rozwiązać. co i jak połaczyć i do jakiej ewentualnie częstotliwości dążyć
  • REKLAMA
  • #4 3452473
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Tu masz eltrony z GDWT9/80.Tak podłącz.
    Załączniki:
    • Podłączenie 3x GDWT 9/40 równolegle – czy wystarczy kondensator i żarówka, bez rezystora? PC286385.jpg (71.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3454098
    miszkoo
    Poziom 28  
    tylko są dwa problemy ja mam 3x GDWT 9/40
    a podrugie nie zabadzo widzie na tym zdięciu wartościowości tych kondysatorow i połaczeniua tych wysokotonuwek

bardzo prosił bym o pomoc w tej sprawie

może jest ktoś kto orientuje sie dokładnie w podłączniu tego i w wyliczeniu żeby to ładnie zagrało

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

może troszke jaśniej napisze

GDWT 9/40 wysokotonówki znane przede wszystkim z altusow 65

Mam takie zastosowane w estradówka zrobionych na 3x GDWT 9/40 i 2x GD 30/30 (znane z eltronów), oczywiście te GDS 30/30 dwa w szereg bo one są po 4Ω i nie wiem jak podłączyć te wysokotonówki

Gość który produkował za dobrych czasow kolumny za bardzo nie wie jak mi doradzić robił to dawno i nie wiele pamięta.

Jednak mówi żeby nie puścić im częstotliwości mniejszej niż 2khz bo podobno nie wytrzymują (choć w katalogu pisze że powinny wytrzymać) zatem chce im puścić co naj mniej 4khz lub 6khz.

Nie wiem za bardzo jakich kondysatorów użyć i jak połączyć GDTW czy w szereg czy rownolegle każdy ma bowiem po 8Ω i czy zastosować jakiś resystor i żarówke czy samą zarówke. I gdzie sie zapiąć tym zestawem wysokotonowek czy pod zaciski gniazga którym idzie sygnał czy pod zaciski jednego z GDS (choć przy podłaczeniu pod zaciski jednego z gds bedzie to samo jak bym zapioł w szereg z kondysatorem rezystor 4Ω)

Temat powtarzam w tym dziale bo poprzedni przeniesiono do akustyki a tam maly ruch jest, a troszke mi się spieszy
  • #6 3460242
    beetroot
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam.podłączasz wszystko szeregowo kondensatory 2.2µF
    250V.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3466341
    miszkoo
    Poziom 28  
    Nie wiem czy nie znalazłby się ktoś kto poparł by wypowiedź jakimiś obliczeniami albo podał coś przetestowanego bo nie wiem czy te parametry co podajecie sią od tak z głowym, czy obliczyliście to, czy macie podobny zestaw i tak to działa ładnie.

oczywiście wszystkim dziękuje za fatyge i nie obraźcie się ale poprostu chce to zrobić jak naj lepiej. Jeszecze raz dziękuje.

Dodano po 5 [godziny] 41 [minuty]:

Po próbowałem z 1µF z 2.2µF z i innymi i zostałem przy 2.2µF tak jak radził kolega wszystko w szereg z 2.2µF bez żadnych żarówek, najwyżej coś pójdzie cewka kosztuje 5 zł więc ryzykuje a zawsze ta żarówka obetnie coś na jakości, a jak wspominałem jakość przede wszystkim. Kolumny nie będą raczej ciągane na dyskoteki i tego typu imprezy, raczej za zadanie mają robić nagłośnienia więc raczej będą cały czas słuchane i raczej nie powinno się im nic stać (będą szanowane i oszczędzane)

odsłuchowo góra prawie idealnie, wystarczająco dużo. Środek też piękny nagłośnienie mikrofonu bardzo dobre i dół no tu jest kiepsko (liczyłem się, że te głośniki nie będą chciały przenosić tej naprawdę niskiej częstotliwości) chociaż nie jest tak źle stopa z perkusji nie wyżyłowując głośnika gra ładnie (potrafi nawet poruszać klatą ale niewiele). Oczywiście ta kolumna to nie jest garkotłuk tych głośników nie wolno nie szanować bo można je załatwić. Przy średnich mocach zachowuje się bardzo ładnie i jest przyjemna przenosi całe pasmo bardzo ładnie tylko nie wiele brakuje dołu. Do większych nagłośnień planuje dorobić jeszcze subbasy i jeszcze jeden komplet takich samych kolumn. Myślę że gdy już zrobię cały zestaw to na takim nagłośnieniu będzie można wycia gnać niezłe moce.

zdjęcia i lepszy opis dam kiedy indziej
    mimo wszystko dziękuje wszystkim za pomoc i fatygę
  • #8 3491323
    beetroot
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam.Podaje ci tak jak bylo w orginale przynajmniej w tym który uzytkowalem .W jednej ze szkól w mojej okolicy gdsy 30/30 4ohm w eltronach byly podpiete rownolegle pod radmora 5412, bo eltron 100u padl. Takie szkola kupila i nikt nigdy tego nie reperowal i nie przepinal .Musisz miec slaba klate.I gdzie kupujesz cewki tonsiloskie po 5 zl.bo ja placilem 32zl za szt .
  • #9 3491959
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3492724
    miszkoo
    Poziom 28  
    Co prawda to prawda te cewki co kupiłem to szczału nie warte kupiliśmy po 5zł ale ojciec drugie 5 nadrobił montując je takie jaja były że hej cewki tarły i zawieszały się, także nie polecam, a kupiłem je na giełdzie w Krakowie

jak te gdsy były podpięte równolegle to na pewno coś było kombinowane i dlatego eltron padł przecież wyszło po 2Ω na kolumne (radmor też padnie) firma łączyła te gdsy w szereg i w ten czas wychodziło po 8Ω

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia trzech wysokotonowych głośników GDWT 9/40 równolegle z kondensatorem i żarówką, bez zastosowania rezystora. Użytkownik stosuje zestaw estradowy z 3x GDWT 9/40 oraz 2x GD 30/30 (połączone szeregowo, 4 Ω). Pojawiły się problemy z uszkodzeniem wysokotonówek przy połączeniu równoległym z kondensatorem 4,7 µF i żarówką. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest połączenie wysokotonówek szeregowo z kondensatorem o wartości około 1–2,2 µF, bez konieczności stosowania rezystora, a żarówka może być opcjonalna, choć może obniżać jakość dźwięku. Zalecane jest stosowanie częstotliwości odcięcia powyżej 4 kHz, aby nie przeciążać wysokotonówek. Wartość kondensatora powinna być dobrana tak, aby uzyskać odpowiednią częstotliwość odcięcia, a połączenie równoległe obniża impedancję, co może przeciążyć wzmacniacz. Dyskutowano również o jakości i cenie cewek Tonsil oraz o oryginalnych częściach dostępnych na rynku. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na połączenie szeregowe z kondensatorem 2,2 µF bez żarówki, uzyskując zadowalający odsłuch i stabilność pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA