logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani zielony laser – jakie części i elementy są potrzebne?

jarek92 14 Sty 2007 08:31 2274 5
REKLAMA
  • #1 3443942
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    mam pyt jak zrobić laser zielony jakich elementów z jakich części i jak najtaniej
  • REKLAMA
  • #2 3443960
    Poziom 36  
    Ocena: 416
    jarek92 napisał:
    mam pyt jak zrobić laser zielony jakich elementów z jakich części i jak najtaniej

zrobienie samemu jest nie oplacalne , i pewnie w twoim wypadku nieralne
    lepiej kupic ...
    poza tym odsylam do wyszukiwarki forumowej bo byl podobny temat !!
  • REKLAMA
  • #3 3444081
    jarek92
    Poziom 19  
    gdzie
    i jak to się nazywa
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3445500
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    jarek92 napisał:

Najłatwiej zrobić DPSS bo rury szklanej do lasera gazowego w domu nie zrobisz. Potrzebujesz diodę laserową na 808nm, z zasilaczem i elektroniką do tego (kontrola temp. i mocy), pręt Nd:YAG (granit interbowo-aluminiowy domieszkowany jonami neodymu) lub Nd:YVO4 i odpowiednio oszlifowanymi końcami; do tego lustra dielektryczne HR na 1064 nm i AR na 532 nm a z drugiego końca jeszcze output coupler odpowiednio policzony na 1064nm i HR na 532 nm. Za wyjściem pręt stawiasz kryształ nieliniowy wytwarzający druga harmoniczną np. KTP. Oczywiście należy zadbać o dopasowanie fazowe i odpowiednie wycięcie kryształu. Do tego odpowiednią mechanikę, kiwacze ze śrubami różnicowymi do ustawienia wnęki, jakieś uchwyty, coś do oglądania podczerwieni, okulary na podczerwień i 532nm, płyta treserska albo jeśli nie chcesz robić mechaniki na frezarce. Razem kilkanaście tysięcy jeśli sam nauczysz się budowy laserów, będziesz umiał porachować rezonatory i takie tam. Taniej wyjdzie kupno zielonego wskaźnika lub modułu DPSS za kilkaset zł -kilka tysięcy zł.
  • #6 3462245
    jarek92
    Poziom 19  
    już zamykam temat
REKLAMA