Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102 - nierówna moc kanałów

Athloneq 14 Jan 2007 15:56 4038 15
    Athloneq
    Level 12  
    Witam. Mam wzmacniacz Unitry Radmora 5102. Niestety po podpięciu dwóch głośników (przednich) lewy gra dobrze, natomiast prawy ledwo co dyszy. Myślałem że to tranzystory lub coś innego. Aby udowodnić że to jednak to nie tranzystory lub coś poza płytką końcówki mocy to postanowiłem zmienić końcówki mocy z lewej na prawą i z prawej na lewą. Co się okazało??....Okazało się że teraz nie prawy ledwo działa tylko lewy. A więc wniosek taki że to coś na prawej płytce końcówki mocy jest uszkodzone. Co mogło się stać??

Do czego służą te 3 potencjometry na płytce i 2 takie mniejsze?? Oczywiście ich nawet nie ruszałem.
    Lukasz
    Level 27  
    Czy dźwięk jest zniekształcony w uszkodzonym kanale, czy tylko gra on ciszej :?:. Na której płytce są te potencjometry :?:
    Athloneq
    Level 12  
    Dźwięk na uszkodzonym kanale jest bardzo dobry, ale cichy.

Nazwałem to potencjometrami, bo chyba to są potencjometry lub jakieś inne częśći. W każdym razie można nimi kręcić. Przynajmniej tak wygląda. Są one na obu płytkach końcówek mocy (L i P). Mogę zrobić zdjęcie i dać linka jeśli chcesz zobaczyć.
    Lukasz
    Level 27  
    Dokładnie to są rezystory nastawcze. Jeden z nich służy do ustawiania prądu spoczynkowego(R1009), drugi do regulacji poziomu sygnału wskaźnika wysterowania(R1020). A te 2 mniejsze to może być jakaś przeróbka. Jeśli jednak płytki są nieruszane to w pierwszej kolejności należy wymienić kondensatory elektrolityczne zwłaszcza c1001.

Możesz zrobić zdjęcia tej płytki.
  • Helpful post
    Lukasz
    Level 27  
    C1001 jest kondensatorem sprzęgającym i jego wyschnięcie lub wylanie będzie powodowało taki efekt, mogą być oczywiście jeszcze inne uszkodzenia np. wzmacniacza różnicowego , bądź zimne luty. Jeśli nie znajdziesz takiego kondensatora to możesz na próbę podstawić z 2 płytki. Tylko nie zamień polaryzacji ;-).
    Athloneq
    Level 12  
    To ja spróbuje zrobić z tym kondensatorem jutro.

A mam takie jeszcze pytanie. Jak nazywają się te wtyczki głośnikowe. (do tych wejść co w foto, które właśnie dałem do załącznika)??

Jak najlepiej przerobić te wtyczki i na jakie?? Czy w ogóle opłaca się przerabiać??
  • Helpful post
    Lukasz
    Level 27  
    To są wtyki jak w linku : http://www.tme.com.pl/wtyk-glosnikowy-prosty-lutowany/arts/pl/a17/lc-001.html . Dokładnej ich nazwy nie pamiętam, ale w sklepie elektronicznym na pewno będą wiedzieli. Jak już chcesz się bawić to można przerobić na to http://www.tme.com.pl/4x-zacisk-do-przewodow-glosnikowych/arts/pl/zl_rtv/zavi53.html , ale jak te działają to bym ich nie zmieniał.
    dj master
    Level 21  
    Witam
    Dokładna nazwa tych wejść, to "WG 2".
    Jesli chodzi o wyrównanie kanałów , nalezałoby przeprowadzic podstawowe czynności,które bynajmniej w moich przypadkach napraw radmorów są w pełni wystarczalne.

Piszesz,ze po przełożeniu płyteko koncówki mocy ,czyli rozumiem chodzi o płytki PWM.
    Na wstępie ( o ile nie ma zniekształceń w uszkodzonym kanale) sprawdz prąd spoczynkowy (wyjmujesz jeden z bezpieczników [są 2] na płytce PWM,podpinasz tam miernik na zakresie 100mA) i rezystorem nastawnym (potencjometrem) r1009 regulujesz prąd na około 30mA.
    Pamiętaj by odłączyć kolumny !!
    Potencjometry (bas/sopran/balans ustaw na ''0'').

Jesli w obu kanałach ustawisz natężenie na wartość 30mA, i problem bedize nadal występował,bedziemy myśleć dalej.

Rezystory nastawne R1020 (o ile sie nie myle)/te drugie służą do regulacji wskazników...
    Najlepiej ich nie ruszaj.

Co do wymiany gniazd głośnikowych najlepiej wymienić je na standartowe zaciski (zakręcane),bo zapewne twoje są juz wyrobione, i są w stanie sniedziałości i luzów.

Wrazie problemów - słuze pomocą.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do zdjęć,jeden z kondensatorów jest nie oryginalny,ktoś juz wspomniał o zimnym lucie, sprawdz to.

Pamiętaj ! By podczas lutowania nie przegrzać ścieżek...
    Brzydal18
    Level 13  
    Witam!

Ja również miałem taki problem. Rozwiązałem go kupując nową płytkę przedwzmacniacza napięciowego oraz regulacji barwy dźwięku.W obydwóch kupionych wymieniłem kondensatory elektrolityczne na nowe.Podłączyłem i nie ten dźwięk :D Oczywiście nie sugeruje żebyś robił to samo ale jak kanały pracują nierówno to najprawdopodobniej problem tkwi w przedwzmacniaczu.

Mam również i ja problem z Radmorem :cry: Mam nadzieje, że ktoś w forumowiczów jest w stanie mi odpowiedzieć. Mianowicie chodzi o braki Basu :| Kiedyś grał a teraz nie gra ( oczywiście po moim remoncie grał dobże tylko ostatnio zaczyna mu odbijać) słychać takie klepanie ale ciekzo to nazwać niskimi tonami.Podbicie basu na wzmacniaczu oraz na korektorze nic nie daje.Głośnik tylko lata jak szalony i pierdzi i "klepie" ale nie jest to głęboki dźwięk i niema udeżenia żadnego. Bas natomiast pojawia sie w chwili kiedy przesteruje maksymalnie na ktoryś kanał.
    Moim zdaniem problem tkwi w zasilaczu ktory nie daje takiego sygnału jaki ma dawać.Czy wymiana kondensatorów elektrolitycznych usunie tą usterke? Są tam takie dwie "puszki" 2x6800 mikroF. Co o tym sądzicie? każda uwaga cenna. Z góry dźwieki za odpowiedz!

Pozdrawiam
    Brzydal :D
    M-ej
    Level 12  
    Moze sprawdź akustyke pokoju ? Ustawienia kolumn? Czasami jak masz źle ustawione kolumny to nie slychac wogule basu a glosnik skacze jak szalony.
    Brzydal18
    Level 13  
    Wydaje mi sie, że to nie jest wina kolumn.Bo zawsze grały w takim ustawieniu i bylo dobże.Głośniki też nie padły.To cos ze wzmakiem ;/
    Lukasz
    Level 27  
    Brzydal18 wrote:
    Bas natomiast pojawia sie w chwili kiedy przesteruje maksymalnie na ktoryś kanał

Opisz to jakoś jaśniej.

Możliwe, że uszkodzony jest potencjometr od basu.
    Brzydal18
    Level 13  
    Dokładnie można to opisać w ten sposób, że bass jest ale niema uderzenia.Jak na balansie przekręce na maksa na lewy kanał lub prawy to wtedy w tej jednej kolumnie(w tej na którą przesterowałem) bas gra tak jak powinien.
    AuKElMe
    Level 16  
    Skoro bas pojawia się na jednej grającej kolumnie, a na obu go brak to znaczy , że kolumny się nawzajem wygłuszają (każda gra w innej fazie).
    Zamień przewody w jednej kolumnie miejscami i wtedy sprawdź.
    Athloneq
    Level 12  
    Udało się. Wzmacniacz naprawiony. Całe zamieszanie stworzył kondensator c1003. Teraz oba głośniki grają równo.

Co do problemu bassu kolegi powyżej. Miałem podobny przypadek i problemem był bezpiecznik. Sprawdź bezpieczniki na płytkach PWR.