logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić cichy kanał w Radmor 5102-te? Potencjometr i luty sprawdzone

galdrian 26 Wrz 2006 16:13 1875 8
REKLAMA
  • #1 3059071
    galdrian
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam mały problem z w/w Radmor'em. Jakiś czas temu wyciągnąłem go z szafy i wszystko grało jak trzeba. Po jakimś czasie, bez wyrażnych oznak, jeden kanał zamilkł prawie całkowicie. Gdy głośmość wezmę na max, to ten "cichy" kanał gra jak ten sprawny tylko, że ustawiony na 10%.

Podłączony jest do niego komp na wejściu uniwersalne, ale to chyba nie ma znaczenia.

Sprawdziłem potencjometr odp. za wzmocnienie i poprawiłem luty na przełączniku "przód-0-przód i tył" idalej to samo.

Gdzie powinienem zajrzeć, żeby odnaleźć przyczynę takiego zachowania wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #2 3059861
    Bartek JAMO
    Poziom 11  
    Witam, poprostu spaliła się końcówka mocy. Za naprawę końcowek w Radmor'ze 5102 zapłaciłem u elektronika 30zł.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3059916
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Bartek JAMO napisał:
    Witam, po prostu spaliła się końcówka mocy. Za naprawę końcowek w Radmor'ze 5102 zapłaciłem u elektronika 30zł.Pozdrawiam
    Glupoty piszesz!Nalezy sprawdzic tor sygnalowy od wejscia do koncowki mocy.
  • #4 3059926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3068690
    galdrian
    Poziom 2  
    OK! Znalazłem usterkę i ją usunąłem. Poszedł tranzystor na drugim stopniu przedwzmacniacza tego "cichego" kanału. Dla pewności wymieniłem wszystkie tranzystory i tak przy okazji wszystkie kondensatory :)

Mam jednak kolejny problem. Niezależnie od podłączonego sygnału słychać w głośnikach ciche "basowe" buczenie. Gdy odłącze źródło i reguluję głośność, to intensywność buczenia zmienia się, ale w bardzo małym zakresie - cały czas wyraźnie słyszalnym. Działa na nie też regulacja barwy, ale też tylko w małym zakresie. Wykosztowałem się i wymieniłem kondensatory w zasilaczu, które bodajże odpowiadają za zasilanie końcówek - 6800u/40V - C1305-C1306 na schemacie. Niestety nic to nie zmieniło. Co jeszcze mogę wymienić (nie przesadzając z kosztami) zanim sięgnę po oscyloskop ??
  • REKLAMA
  • #6 3068773
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Odlacz zlacza doprowadzajace sygnal do koncowki mocy i sprawdz czy dalej "buczy" jesli NIE to sprawdz napiecie zasilajace przedwzmacniacz jaka ma wartosc?
  • #7 3069027
    galdrian
    Poziom 2  
    Jak odłącze sygnał doprowadzany do końcówek, to w głośnikach jest idealna cisza.

EDIT:
    Jest jakaś możliwość pominięcia płytki korekcji balansu i barwy, i spięcie przedwzmacniacza do końcówek ... ?
  • REKLAMA
  • #8 3069209
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Mozna ominac ale w jakim celu?Sprawdz zasilanie przedwzmacniaczy!
  • #9 3069415
    galdrian
    Poziom 2  
    Wszystkie objawy wskazują właśnie na zas. przedwzmaczniaczy. Będę miał pewnośc we wtorek, bo do tego czasu jestem z robotą uziemiony. Jak będę już po wymianie elktrolitów i dalej będę miał problemy, to będę jeszcze drążył temat.

Póki co DZIĘKI za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Radmor 5102-te po dłuższym czasie użytkowania zaczął mieć problem z jednym kanałem, który grał bardzo cicho nawet przy maksymalnej głośności. Sprawdzenie potencjometru i lutów nie rozwiązało problemu. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzona końcówka mocy, jednak zalecano dokładne sprawdzenie toru sygnałowego od wejścia do końcówki mocy, w tym modułu przedwzmacniacza i korektora barwy, gdzie często usterki powodują tranzystory (np. BC413, BC415), rezystory polaryzujące oraz kondensatory elektrolityczne i ceramiczne. Po wymianie tranzystora na drugim stopniu przedwzmacniacza i wszystkich kondensatorów problem z cichym kanałem został usunięty. Pojawił się jednak nowy problem – ciche basowe buczenie w głośnikach, które zmieniało się nieznacznie przy regulacji głośności i barwy. Wymiana kondensatorów filtrujących zasilanie końcówek mocy (6800uF/40V) nie pomogła. Zalecano sprawdzenie zasilania przedwzmacniaczy oraz odłączenie sygnału do końcówek mocy, co potwierdziło, że buczenie pochodzi z toru przedwzmacniacza. Pojawiła się sugestia o możliwości ominięcia płytki korekcji balansu i barwy, jednak główny nacisk położono na weryfikację zasilania przedwzmacniaczy przed dalszą diagnostyką, np. oscyloskopem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA