logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1 antena > 2 tv. Jak podpiąć, aby był ładny obraz? Co mogę zrobić?

rafcio363 14 Sty 2007 17:15 1554 4
REKLAMA
  • #1 3445811
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    obecnie mam tak.

moj tv podlaczony pod magnetowid i do magnetowidu mam kawalek przewodu jako antene.odbiera czysto kanaly tvp,polsat. chcialbym jeszcze jednak tvn.

w pokoju obok mam drugi tv podlaczony pod antene ze wzmacniaczem antenowym i tam tvn smiga czysto.

w momencie gdy podlaczam zamiast mojego kawalka przewodu, przewod od anteny ze wzmacniaczem przez rozdzielacz tak jak widac na foto

1 antena > 2 tv. Jak podpiąć, aby był ładny obraz? Co mogę zrobić?

to na moim tv obraz jest brzydki a na tym gdzie mam wpiety zasilacz antenowy to juz wogole jest brzydki.
    tak wiec wnioskujac gdy podepne moj tv to wprowadza on takie zakłocenia ze juz wogole nic niewidac na obu tv.
  • REKLAMA
  • #2 3445839
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Witam
    Problem polega na tym ze nie w tym miejscu podpiety jest zasilacz do wzmacniacza tzn rozdzielacz sygnalu TV przerywa zasilanie wzmacniacza czyli g....widac:) Narysuj moze kawlek schematu co jak i gdzie masz podlaczone cos poradzimy:)

Dodano po 6 [minuty]:

ups nie zauwazylem ze to co tam jest to chemat :)Wszystko jasne:)wzmacniacz ma byc miedzy antena a rozdzielaczem a nie miedzy TV a rozdzielaczem i powinienes cos zobaczyc:)
  • REKLAMA
  • #3 3445922
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    no w sumie fakt, ale jesli bym załozył wzmacnicz tak samo na drugim tv a nie przed rozdzielaczem to efekt byłby ten sam?
  • REKLAMA
  • #4 3446044
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Chyba masz na myśli zasilacz. Wystarczy sama wtyczka separująca od takiego zasilacza, bo oto w sumie chodzi - żeby prąd z istniejącego w drugim pokoju zasilacza nie dochodził do głowicy antenowej w Twoim TV, bo to jest praktycznie zwarcie. Wystarczy układ, jaki narysowałeś - tylko splitter musi być inny. Powinien mieć jedno z wyjść separowane dla prądu stałego kondensatorem. Wtedy na rysunku na jego obudowie na jednej ze strzałek jest widoczny symbol kondensatora. Do tego wyjścia podłączasz swój TV (a ściślej - wideo).
  • #5 3446047
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    nie bylby ten sam bo wzmacniacz jest najprawdopodobniej w antenie a w domu masz tylko zasilacz wiec plytka wzmacniacza nie dostaje zasilania i nie pracuje

Dodano po 9 [minuty]:

Mirek Z.taniej jest zapiac zasilacz n innym miejscu niz kupowac nowy rozdzielacz:)
REKLAMA