logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn DVDRW SOHW-1653S - Błąd Kalibracji Mocy przy nagrywaniu CD-R

mark-l 14 Sty 2007 19:25 1750 17
REKLAMA
  • #1 3446292
    mark-l
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam ponownie!

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem nagrywarki LiteOn DVDRW SOHW-1653S. Nagrywarka ostatnio zacząła wyrzucać przy nagrywaniu płyt cd-r Błąd Kalibracji Mocy aż ostatecznie wogóle przestała je nagrywać i odczytywać. Z odczytem i nagrywaniem płyt DVD nie ma problemu. Po tym jak przestała odczytywać płyty CD nagrywanie DVD trwa o wiele krócej. Laser jest czysty. Zmiana zasilacza też nie pomaga. Przypuszczam że to nie jest wina laseru ze względu na to że z płytami DVD nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • #2 3446360
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Uszkodzona jest elektronika odpowiedzialna za sterowanie wartością mocy lasera (w zależności CD czy DVD)
    Proponuję (niestety) wymienić na bardziej "markową".
  • #3 3446388
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Niestety ja też mam taki problem i od tej pory nikomu już nie będę polecał taj marki.
  • #4 3471580
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    No, to ja mam niejako problem "odwrotny":
    CD czyta i zapisuje bez problemu, za to DVD nie czyta i nie zapisuje. Porzęzi tylko trochę i przestaje. Płyt DVD "nie widzi".
    Można coś z tym zrobić? czy już tylko wyrzucić i kupować coś nowego?
    Nagrywarka 2 letnia, więc właśnie się skończyła gwarancja. Zresztą i tak sprzedawca zbankrutował i nie ma kogo "pociągnąć"...
  • #5 3473576
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Dwa lata to przewidywany czas życia napędu optycznego firmy LiteON. Wywalić ten, kupić nowy. Ze starego można silniczek wyciągnąć.
  • #6 3474585
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    :(... Znaczy nienaprawialna?
    Próbowałem wyczyścić soczewkę, ale bez efektu...
    znaczy ani poprawy, ani pogorszenia.
    Co radzicie kupić, żeby po 2 latach nie wyrzucać następnej nagrywarki?
  • REKLAMA
  • #7 3474649
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    krzychol66 napisał:
    Znaczy nienaprawialna?

Naprawialna. Pytanie tylko czy naprawa bedzie oplacalna.

krzychol66 napisał:
    Co radzicie kupić, żeby po 2 latach nie wyrzucać następnej nagrywarki?

Nie sadze by ktokolwiek byl w stanie jednoznacznie i obiektywnie polecic jakas niezawodna nagrywarke i zagwarantowac, ze po pewnym okreslonym czasie nie popsuje sie.
    Sprzet nawet najlepszych producentow potrafi popsuc sie po 2 miesiacach uzytkowania a jakis "no name" potrafi dzialac latami. Oczywiscie lepiej kupic "cos" renomowanego jednak nikt nie zagwarantuje, ze sprzet sie nie popsuje.
    Jesli chodzi o wybor nagrywarki to postow na ten temat bylo cale nostwo. Warto uzyc opcji "Szukaj".
  • REKLAMA
  • #8 3474676
    axeland
    Poziom 20  
    Wszystko jest do naprawy tylko jest to związane z ceną która czasami przewyższa koszty nowego urządzenia , wszystko co tanie niestety prędzej czy później się zepsuje , ale swoją drogą mam też taką nagrywarkę około 2,5 roku i jeszcze działa , a płyt na niej się przewinęło bez liku , czekam kiedy się skończy i kupie nową nie będę po niej płakał bo to co miała nagrać czy wypalić już zrobiła z naddatkiem .
    Wydaje mi się że zależy jak trafisz np. Pioneer przetrwał ok 1 roku , Nec prawie 2 lata Liteon jeszcze żyje , Samsung i Lg nie kupuje zraziłem się jeszcze napędami CD teraz nie wiem .
  • REKLAMA
  • #9 3475280
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Mi pierwszy Liton padł po 1.5 roku, wymienili na gwarancji, padł po dwóch latach i miesiącu. Kupiłem DVD-R LG padło po półtora roku. Gwarancja była na rok, a nie dostałem paragonu... Teraz testuję Sony.

Napedy optyczne są tanie, ale przy okazji shitowe. :(
  • #10 3479410
    janusz.kulesza
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Być może nie jest to wina lasera, ale warto spróbować go podkręcić.Koło laser powinna znajdować się śrubka do podkręcania go.Przekręć ją i zobacz jaki będzie efekt...
    Powodzenia!!!
  • #11 3480380
    mark-l
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Też tak chciałem zrobić ale obok lasera nie ma żadnej śrubki.
  • #12 3480674
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Skoro sam Liteon ich nie naprawia, znaczy, że to się nie opłaca, albo nie da, albo i tak po takiej naprawie zaraz padnie. Starczy, że te lusterka w środku matowieją ze starości. A może detektor pada? Diabli wiedzą co grunt, że producent daje nową nagrywarkę.
  • #13 3480679
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    janusz.kulesza napisał:
    Być może nie jest to wina lasera, ale warto spróbować go podkręcić.Koło laser powinna znajdować się śrubka do podkręcania go.Przekręć ją i zobacz jaki będzie efekt...
    Powodzenia!!!

mark-l napisał:
    Też tak chciałem zrobić ale obok lasera nie ma żadnej śrubki.

Musi być, tylko zapewne trzeba troszku „rozkopać” głowice lasera.
    Ja w ten sposób ożywiłem kilka napędów LG, które powoli przestawały widzieć płyty.
    Z tego, co pamiętam to były zawsze 3 śruby, 2przykrecone na stałe, 1 na sprężyce i tą 1 należało dokręcić z siłą dobraną eksperymentalnie. Zazwyczaj 2 do 4 podejść.
    Tylko nie mylić tej śrubki ze słynną perką do zwiększania mocy lasera. Ta „śrubka” znajduję się przeważnie na taśmie połączeniowej z elektroniką. Można i tym też się czasem ratować ale to już raczej krótko trwałe zabiegi. Ale jak to się ma w praktyce do DVDRomu to ciężko mi jest powiedzieć, poeksperymentuj i tak czy siak DVDrom popsuty.
  • #14 3506352
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Dajcie spokój... Taki byłem szczęśliwy po zakupie super nagrywała, 10 dni po gwarancji:"Błąd kalibracji lasera". :/:/ i nie wiem... opłaca się to remontować?
  • #15 3506437
    MagicOl
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Nie opłaca się remontować. Gwarancję masz tak apropo na 2 lata od daty zakupu, chyba, że kupowałeś na firmę - wtedy rok.

Ja swojego LiteOn'a wymieniłem na Pioneera i jestem zadowolony. Może nie chodzi jak Plextor, ale dla mnie wystarczy.

Maciek
  • #16 3506466
    kszczepanex
    Poziom 16  
    no właśnie te dwa lata minęły 5 stycznia...
  • #17 3682109
    dadak
    Poziom 11  
    Ja też mam problem z Błędem kalibracji mocy w nagrywarce Liteon LH18A1H , nie moge nagrać płyty dvd-r firmy mediastore ale na prędkości 2x , jak zmienie prędkość na 4x to nagrywa bez błędów , czy powinienem tą nagrywarke wymienić ?
  • #18 3682365
    kszczepanex
    Poziom 16  
    prawdopodobnie prędzej czy później całkiem Ci padnie, jeśli narazie Ci to nie przeszkadza to nie wymieniaj, ale radziłbym to zrobić teraz

Podsumowanie tematu

✨ LiteOn DVDRW SOHW-1653S zgłasza błąd kalibracji mocy przy nagrywaniu płyt CD-R, co prowadzi do całkowitej niemożności nagrywania i odczytu płyt CD, podczas gdy płyty DVD są nagrywane i odczytywane bez problemu. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia elektroniki sterującej mocą lasera, a nie samego lasera, który jest czysty. Próby podkręcenia lasera nie powiodły się z powodu braku dostępu do regulacyjnej śrubki. Naprawa jest teoretycznie możliwa, lecz często nieopłacalna, gdyż koszt może przewyższyć cenę nowego napędu. Użytkownicy wskazują, że żywotność napędów LiteOn wynosi około dwóch lat, po czym pojawiają się podobne usterki. Wymiana na inny, bardziej renomowany model, np. Pioneer lub Sony, jest zalecana. Dyskusja obejmuje także inne modele i marki, które mają podobne problemy z trwałością i niezawodnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA