logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn 1693 kalibracja mocy ekstremalna sytuacja..co zrobić

Piterkos 12 Kwi 2007 19:29 2258 17
REKLAMA
  • #1 3781105
    Piterkos
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam od 1,5 roku nagrywarkę LiteOn 1693S.

Używam dobrych płyt DVD +R, TDK z resztą. Wszystko było dobrze i po 1,5 roku nagle przestało nagrywać dvd. Cd nagrywa, i dvd odtwarza bez problemu.

Przy nagrywaniu DVD "błąd kalibracji mocy"

1. Zasilacz mam nowy- mocny i sprawny więc to nie jego wina
    2. Płytki firmowe a nie badziewne
    3. Firmware najbardziej aktualne z możliwych dostępnych
    4. Nie jesto to jakiś samsung chyba w miarę dobra nagrywarka..

Jak pokonać błąd kalibracji mocy przy writingu płyt DVD ?

Niektórzy mówią, że to wina lasera, ale odtwarza DVD, także raczej laser jest w porządku.
    Chyba nie ma tam kilka laserów od czego innego i akurat nagrywajacy DVD "poszedł" ?

Używam Nero 6 express czy jakoś tak to się nazywa.

Będę wdzięczny za sugestie co można zrobić poza "serwisem" co pewnie większość zaproponuje...
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3781534
    lucask87
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Miałem kiedyś podobny problem z nagrywarką LG 8520B (wystąpił tylko 2 razy) i nagrywarka dalej działa (jakieś 2 lata po tych komunikatach) i nie sprawia problemu do dnia dzisiejszego, także niekoniecznie laser padł, aczkolwiek jest to bardzo możliwe. Spróbuj wyczyścić soczewki, może pomoże (u mnie poskutkowało). Jak nie pomoże to raczej laser chce już odpocząć :(
  • REKLAMA
  • #4 3781928
    Piterkos
    Poziom 2  
    Przez 1,5 roku nagrałem tym może góra 25 dvd..... generalnie w ogole nie śmigane to prawie jest, a odtwarzanie to może kilka razy w miesiącu- ogólnie okazyjnie używałem kompa bo dużo byłem poza domem.

Tak więc pójście lasera to byłby zwyczajny pech... a gwarancja skończyła się pół roku temu..

Ha.. prosto mówić wyczyść soczewki... ja nie wiem jak nie "popsuć tego" za bardzo.. od tego trzeba wyjść :D
  • #5 3781990
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Optykę ( nie tylko soczewki-chyba raczej soczewkę bo w mało których zespołach lasera jest więcej niz jedna soczewka ) się kąpie , a czy wina lasera ? to ogólne pojęcie , dioda emisyjna ma kilka funkcji , tak samo jak sam procesor .
    Więc jesli upgrade softu nie pomaga , reinstalacja sytemu i sprawdzenie nagrywarki u kolegi :) ? pozostaje zakup nowego , lepszego z gwarancją . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #6 3782041
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Pójdziesz do sklepu komputerowego i poprosisz o zestaw do czyszczenia stacji CD dadzą ci taką płytkę CD z przyklejoną szczoteczką nasączysz ja płynem dołączonym do zestawu (wg instrukcji) i włożysz do CD/DVD raczej nie powinieneś mieć dalej problemów.
  • #7 3782080
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Nie chcę Cie martwić, ale bardziej bym obstawiał na płytki TDK.
    ostatnimi czasy zjechały na psy.
    przy okazji Lite-On mógł zaprzestać wspierać TDK w nowszych wersjach.

Moderowany przez jankolo:

Bezsensowne cytaty dwóch całych postów usunąłem

• #8 3782121
    ul1002

Poziom 35  
    Interesant napisał:
    Witam.

To bardzo ciekawe , a możesz coś więcej o tym napisać ? czy tylko tak sobie piszesz dla zabawy ?
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 3782194
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam ponownie.
    ul1002 napisał:
    Interesant napisał:
    Witam.

To bardzo ciekawe, a możesz coś więcej o tym napisać ? czy tylko tak sobie piszesz dla zabawy ?

ze względu że nie odniosłeś się dokładnie do mojej wypowiedzi to nie wiem o co Ci chodzi

jedynie co mogę powiedzieć to ze z głodu zjadłem słowo "firmware'u".
  • #10 3782201
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    A to ciekawe ! Liteony mają przecież od dawna dwa lata firmowej gwarancji. Ja bym oddał do sklepu i po problemie.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #11 3782211
    ul1002

Poziom 35  
    Interesant napisał:

ze względu że nie odniosłeś się dokładnie do mojej wypowiedzi to nie wiem o co Ci chodzi

Tak jak i teraz tak i wcześniej w ogóle się nie odniosłem do Twojej wypowiedzi , ucz się bo matura niedługo . pozdr
    Konto firmowe:
  • #12 3782248
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Koledzy Interesant i ul1002: za każdy następny post będący pyskówką a nie merytoryczną dyskusją na temat intersujący autora będę rozdawał ostrzeżenia.
  • #13 3782303
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Moim zdaniem:
    Spróbuj przeczyścić laser, następnie weź nagrywarkę do kolegi, podłącz do jego komputera i nagraj coś na DVD np. Verbatim-a z najmniejszą prędkością.
    jeśli dalej będzie ten sam błąd - nagrywarki możesz używać jako napędu bez "R".

A próbowałeś nagrywać płyty CD?

Jeszcze jedno:
    Możesz rozwinąć to zdanie?
    Cytat:

1. Zasilacz mam nowy- mocny i sprawny więc to nie jego wina
  • #14 3782954
    Piterkos
    Poziom 2  
    Tak więc wyjaśniam dokładnie:

Kupiłem LiteOna w październiku 2005. I może z dwa pudełka TDK, nagrałem około 20 dvd przez rok czasu...
    W październiku 2006 kupiełem znowu pudełko TDK, nagrałem może ze dwie. Wszystko było gites, szybko i sprawnie.
    W lutym tego roku komp wymagał formatu i reinstalki, mulił się itd. Pojawił się problem z zasilaczem- czasem komp zwalniał, dysk nie mógł bootować, czasem nawet w trakcie działania jakby stawało wszystko- wina zasilacza.
    Wtedy chciałem nagrać na dvd troche rzeczy zeby format zrobić i pojawił się błąd kalibracji....

Format zrobiiłem, nowy zasilacz jest (staroć to 300 a nowy 350 W) problem z bootowaniem znikł, wszystko chodzi jak w zegarku.. TYLKo... błąd kalibracji mocy ciągle został.

Cd nagrywa bez problemu, doczytuje z dvd ładnie i bez kłopotów.

Więc co do płyt to nie jestem pewien bo ciagle ta sama "seria" płytek a nagle przestał nagrywać dvd...
    Tak jak mówię- nagrałem może 25 dvd od nowości, prawie nie śmigane.
  • #15 3783097
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    A ja powiem koledze, że sam się zmagałem z tym problemem na LiteOn 1633s. żeby było śmieszniej problem pojawił się jakieś 2-3 dni po gwarancji. Początkowo pojawił się 1-2 razy a potem był spokój na jakiś czas. Gdzieś tak po miesiącu napęd nie potrafił już zakończyć ŻADNEJ płyty DVD +R, DVD -R, DVD RW. Próbowałem przeróżnych prędkości, sposobów zapisu i wszystko na nic. Po moich nerwach uznałem że to już tylko nagrywarka płyt CD i dałem sobie z tym spokój. Gdzieś tak pół roku po tym wszystkim miałem troszkę wolnego czasu poszukałem trochę w internecie i trafiłem na TEN wątek z innego forum. Jak widać problem ten jest bardzo popularny i dotyczy praktycznie wszystkich nagrywarek dostępnych na rynku. Co ciekawe nie ma na to jakiegoś konkretnego lekarstwa :(

Skoro moją nagrywarkę spisałem już na straty to zabrałem się za eksperymenty z przeróżnymi firmware. Efekty przeróżne - czasem nagrywarka potrafiła jedynie tackę wysunąć, czasem tylko migała dioda. Trafiłem na rosyjsko języczną stronę (której adresu niestety nie posiadam już), na której znalazłem chyba z 20 różnych firmware do mojego modelu nagrywarki.
    Teraz wnioski:
    Po wrzuceniu najbardziej zalecanego (z tego co zrozumiałem) firmware problem z zakańczaniem płyt istnieje tylko dla nagrywania z prędkością 8x, przy nagrywaniu 4x wszystko jest ok
    Z tym firmware raz na 20-30 płyt zdarzy mi się problem z zakończeniem
    Nagrywarka ma model 1633s jednak w programach testujących i informacyjnych ma takie same parametry jak 1653s
    I teraz co najciekawsze - dioda podczas nagrywania ma kolor czerwony a podczas odtwarzania kolor zielony ;) wcześniej nawet nie wiedziałem że może świecić też na czerwono ;)

Tyle ode mnie, jedyne co mogę powiedzieć koledze to to że da się pozbyć problemu z fiksacją ale naprawdę trzeba sie dużo naszukać i nie ma pewności powodzenia...
  • #16 3783107
    pz0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Niestety mam jak najgorsze doświadczenia z nagrywarkami LiteON. Z tym że one z reguły przestawały czytać płytki CD a z DVD jeszcze sobie jakoś radziły. Nagrywarki LiteON raczej są awaryjne, mniej awaryjne są LG, a bezkonkurencyjne ku zdziwieniu wszystkich właśnie Samsungi - one się praktycznie nie psują i znakomicie radzą z odczytem i zapisem wszelkiego badziewia.
    Możesz próbować kalibrować laser, nie pamiętam jak w tym modelu, ale powinna być taka maluteńka śrubka koło lasera i delikatnie ją obrócić, ale uprzedzam, że możesz definitywnie zabić napęd. Prawdopodobnie i tak skończy się niestety wymianą napędu.
  • #17 3784902
    Piterkos
    Poziom 2  
    No więc jest do kolegi "grito" pytanie- skoro najnowszy fimware dedykowant do konkretnie mojego modelu nie działa, to idąc Twym śladem- do którego modelu jest zgodny z moim ??

Co do tej prędkości to u mnie jest wybór 8x albo 6 ... nie ma czwórki .
  • #18 3790057
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Z moich doświadczeń z firmware od innych nagrywarek wynika że tą drogą do niczego ciekawego raczej się nie dojdzie. Samo wgrywanie ich jest dość problematycznie i jakieś 90% po prostu nie działa.
    Najnowszy firmware nie zawsze oznacza najlepszy. Ja mam aktualnie firmware do mojego modelu poddany dość dużym przeróbką. Jak znajdę jakaś pusta płytę to zamieszczę zdjęcie z nagrywania i odczytu

--edit--

tak jak obiecałem wrzucam zdjęcia odczytu i zapisu:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę LiteOn 1693S, która po około 1,5 roku użytkowania przestała nagrywać płyty DVD, wyświetlając błąd kalibracji mocy, mimo że nagrywanie płyt CD oraz odtwarzanie DVD działa poprawnie. Problem nie wynika ze zasilacza, używanych płyt (marka TDK), ani z firmware, który jest aktualny. W dyskusji sugerowano, że przyczyną może być zużycie lasera, choć laser odtwarza DVD, co budzi wątpliwości, czy uszkodzeniu uległa tylko część odpowiedzialna za nagrywanie DVD. Proponowano czyszczenie soczewki lasera za pomocą specjalnych zestawów do czyszczenia napędów optycznych. Wskazano również, że problem jest powszechny w nagrywarkach różnych marek i często kończy się koniecznością wymiany napędu. Próby użycia różnych firmware nie przyniosły trwałego rozwiązania. Wspomniano o możliwości kalibracji lasera poprzez regulację śrubki, jednak jest to ryzykowne i może uszkodzić napęd. Dyskusja podkreśla, że LiteOn 1693S może być awaryjny, a alternatywnie polecano modele LG i Samsung, które są bardziej niezawodne. Użytkownik rozważa dalsze testy na innych komputerach i z innymi płytami, ale problem kalibracji mocy przy nagrywaniu DVD pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA