logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć pojemność starych akumulatorów Li-ion 3,7V 1400mAh?

Mr. CEWKA 14 Sty 2007 20:06 2477 2
REKLAMA
  • #1 3446443
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Mam proste ale zarazem i trudne pytanie.

Mam kilka akumulatorków typu Li-ion o napięciu znamionowym 3,7 V, są
    one eksploatowane jakiś czas (nie wiem ile), są wyprodukowane dawno (nie wiem kiedy ale chyba 2001) i początkowo miały pojemność znamionową 1400 mAh.

Potrzebuję w miare szybko sprawdzić ich aktualną pojemność (z grubsza). Naładowałem je do pełna, i chcę określić który z nich jest najgorszy.

W jaki sposób zmierzyć ich "przydatność" do dalszego użytku, nie mając dostępu do urządzenia dla którego zostały skonstruowane?

Mają 2 styki (+ i - ) bez kontaktu (T). Nie wiem co jest w nich w środku (elektronika zabezpieczająca) i nie chciałbym ich uszkodzić przy pomiarze.
    Nie uśmiecha mi się też rozładowywanie ich i pilnowanie z zegarkiem ile czasu się rozładowywał, poza tym nie chciałbym ich nadmiernie rozładować (o ile nie ma zabezpieczenia) ani dać za dużego prądu aby nie uszkodzić elektroniki.

Czy ktoś ma już na to jakiś patent? (powiedzmy że mogę poświęcić 5-15 minut na sprawdzenie każdego akumulatorka)

(pomiar rezystancji wewnętrznej, napięcia, cokolwiek??)

Z góry dzięki za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 3446793
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #3 3446855
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    hefid napisał:
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych

Ok. Niech tak będzie ;)

Już sobie dałem radę, zmierzyłem metodą pośrednią, ale wynik niedokładny, bo rezystory 5 W się grzeją (nie mam laboratoryjnych), a akumulatorek zmienia rezystancję wewnętrzna na skutek zmiany temperatury (dość mocno) oraz jednak ma zabezpieczenie nadprądowe, które komplikuje pomiar.
    To wcale nie taki prosty pomiar, jak zwykłego NI-MH czy kwasowego, bo tu jest ta elektronika od zabezpieczenia "niedoładowania i przeładowania i temperaturowa", ale niech będzie w dziale Początkujący, może się innym ta informacja przyda.

Hm... W dziale forum "zasilanie" widzę, że ostatnio wszyscy się "nad"wrażliwi stali? Nawet moderator odszedł z tego powodu. Niektórzy mają przerost ambicji :(
    (Sad but true)...

Temat zamknięty i dziękuję za .... brak odpowiedzi.
REKLAMA