logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie trafo do Mesa Boogie 2:50 na 230V? Wpływ na jakość dźwięku?

mullmuzzler 15 Sty 2007 11:23 2144 11
REKLAMA
  • #1 3448436
    mullmuzzler
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,

Jestem tu totalnie nowy i szczerze mówiąc z elektroniką nie mam nic współnego - wolę pozostawić to fachowcom ;))

Mój problem/kwestia: zakupiłem ostatnio na eBayu amerykańskim końcówję mocy Mesa Boogie 2:50. Sprawa jest jasna, trzeba ja przerobić tak by działała na 230. Mam znajomego 'elektronika', który podsunął mi pomysł przewinięcia trafa z tym, że sprawa ciągnie sie już ponad miesiąc (sic!) i wciąż pojawiają mu sie 'problemy' (nie bede wnikał czy techniczne czy po prostu ściemnia). Z racji na to że przytaczam tu tylko to co usłyszałem i nie znam sie w ogóle na przeróbkach elekrtonicznych, proszę o podpowiedź co powinnienem zrobić. Słyszałem że zamiast przewijać trafo można je po prostu wymienić. Proszę o radę co konkretnie mam zrobić.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję

ps. czy wymiana/przewiniecie trafa mają wpływ na jakość dżwięku?

Pozdr
    Mat
  • REKLAMA
  • #2 3448463
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Przewinięcie transformatora nie ma wpływu na jakość.Chodzi tu o dobranie napięć zasilających.Gdybyś podał np.:typ transformatora to coś się dobierze. Piszesz że jesteś laikiem w elektronice.Poproś kogoś innego aby podał parametry tego transformatora:moc,napięcia wyjściowe ile ich i jakie pobory,wtedy pomożemy. pozdrawiam.mon
  • #3 3448750
    mullmuzzler
    Poziom 11  
    dzieki bardzo za odpowiedź! Wieczorkiem postaram się podać parametry.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 3455423
    mullmuzzler
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Dowiedziałes sie od "fachowca" że nie potrafi stwierdzić, jakie trafo jest mi potrzebne. Czy jest jakis sposób, by ktos z waz pomógłmi w jego doborze? Może zamieszcze fotki? (trafa, z wewnątrz końcówki, moge zrobić jakiekolwiek). Byłbym szalenie wdzięczny.

Pozdrwiam
    Mat
  • #5 3455727
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    A po co wymieniać czy przewijać trafo? Podłącz pod 230V przez dodatkowe trafo 230V/110V o mocy ze 300W. W razie jakbyś kiedyś chciał sprzedać ten wzmacniacz - więcej bedzie wart "niedłubany".
  • #6 3456128
    Spięty
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    "thereminator" powinieneś dodać żeby to trafo zamontować na zewnątrz w osobnej obudowie. Inaczej wartość i tak spadnie. Aha. I dobrze by było dostać gniazdo które pasowałoby do oryginalnej wtyczki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3457055
    mullmuzzler
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo za rady jednak postanowiłem już że wymienie całe trafo. Prosiłbym więc o propozycje w tym kierunku.

Pozdrawiam
  • #8 3457318
    Spięty
    Poziom 14  
    Nie ma żadnych oznaczeń na transformatorze? Jak nie to zobacz czy na płytce nie ma nadruku jakie napięcie ma wchodzić z trafa.
  • REKLAMA
  • #9 3460541
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Najpewniejszy byłby schemat, na nim może będą zaznaczone napięcia. Można też popatrzeć po kondensatorach w zasilaczu, ale to nie jest pewne bo kondensatory mogą być na wyższe napięcie. Jeśli masz kogoś z autotransformatorem to trzebaby zasilić ten wzmacniacz odpowiednim napięciem i pomierzyć te po stronie wtórnej. Potem pozostaje kwestia prądów uzwojeń, można dojść do tego po przekroju druta w uzwojeniu, ale to też będzie obarczone błędem.
  • #10 3461094
    Spięty
    Poziom 14  
    Wiesz co a mógłbyś jednak zamieścić te fotki o których pisałeś? Chciałbym zerknąć na nie. Pozdrawiam.

Dodano po 31 [minuty]:

Właśnie znalazłem schemat ale nie wiem czy to ten. Mówiłeś że masz znajomego elektronika. Na pewno pomoże ci dobrać odpowiedni transformator. Jeszcze jedna sprawa. Czy ta końcówka nie jest przypadkiem w obudowie U1? Jeśli tak to będziesz miał problem ze znalezieniem odpowiedniego trafa o wysokości mniejszej niż 4,5cm. Daj znać czy to ten schemat. Pozdrawiam.
    Jakie trafo do Mesa Boogie 2:50 na 230V? Wpływ na jakość dźwięku?
  • #11 3463390
    mullmuzzler
    Poziom 11  
    Wiotam ponownie,

1. Dziś odebrałem trafo. Zje**ne. Moge z niego sobie ugotowąc kwaśne. Gość, który miał przewinąć nie dał rady i oczywiście w tej chwili nawet na podstawie starego trafa nie idzie dobrac nowego.
    2. Dzieki za schemat ale to nie ten. Schemat do Mesy 2:50 znalazłem ale dowiedziałem sie że nie ma na nim potrzebnychg danych: napięć wchodzących i wychądzących czy coś w tym stylu...
    3. Zamieszczam foty mojego zamchola. Sa to pogladówki. Jesli trzeba bedzie zrobić zbliżenie jakiejś konkretniej cześci nie ma sprawy. Aha, nie robiłem foty trafa (które jest wymontowane). W razie potrzeby tez dorobie.

Bardzo wam dziekuje za pomoc!!
    Załączniki:
    • Jakie trafo do Mesa Boogie 2:50 na 230V? Wpływ na jakość dźwięku? P1010006.JPG (82.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie trafo do Mesa Boogie 2:50 na 230V? Wpływ na jakość dźwięku? P1010004.JPG (72.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3464784
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Ładny wzmacniacz. Niewiele więcej można stwierdzić na podstawie tych zdjęć, chyba że na samej płytce są gdzieś podane napięcia wyjściowe z transformatora zasilającego - tu zdjęcie byłoby wielce pomocne.
    W innym wypadku jedyne co Ci pozostaje, to znaleźć kogoś, kto ma taki sam wzmacniacz i zasila go przez trafo 230/110 - wtedy mozna zdjąć napięcia z oryginalnego transformatora i dobrać odpowiedni zamiennik.
    Niestety nie znam nikogo kto ma taki wzmacniacz.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel końcówki mocy Mesa Boogie 2:50 zakupionej w USA potrzebuje przeróbki transformatora zasilającego, aby urządzenie działało na napięciu 230V. Rozważane są dwie opcje: przewinięcie oryginalnego transformatora lub jego całkowita wymiana. Przewinięcie nie powinno wpływać na jakość dźwięku, jednak wymaga dokładnego dobrania napięć i parametrów transformatora, co okazało się problematyczne dla wykonawcy. Alternatywnie zaproponowano użycie autotransformatora 230V/110V o mocy około 300W, co pozwoliłoby zachować oryginalne trafo i wartość wzmacniacza. Brak oznaczeń na transformatorze i schematów z dokładnymi napięciami utrudnia dobór nowego trafa. Zalecane jest zmierzenie napięć po stronie wtórnej lub znalezienie osoby posiadającej ten sam model wzmacniacza z oryginalnym zasilaniem. Autor zamieścił zdjęcia wnętrza wzmacniacza, jednak bez szczegółowych danych technicznych. Ostatecznie zdecydował się na wymianę całego transformatora i prosi o konkretne propozycje zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA