logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J35EE - opóźniony dźwięk na Polsacie, jak naprawić?

neelix 15 Sty 2007 14:27 1041 5
REKLAMA
  • #1 3449051
    neelix
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Podłączony do spółdzielczej kablówki. W trybie TV SYSTEM-Auto(przełącznik z przodu) dźwięk na Polsacie pojawia się po przynajmniej kilkunastu minutach,jak nie później.Słychać tylko szum.Na TVP2 jest trochę szybciej,a na TVP1 od razu.Jak przełączę na SECAM OIRT to dźwięk na Polsacie jest od razu.Wygląda na to,że D/K nie wchodzi.Mam 2 serwisówki,ale nie w wersji EE i przełącznik w nich nie występuje.Mam więc problem,bo nie widzę z czym mam go powiązać i co odpowiada za ten szum. Macie jakiś pomysł na naprawę?Przynajmniej właściwy schemat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3449378
    neelix
    Poziom 14  
    Wczoraj szumiał tylko Polsat. Łatwiej od montażu fonii przełączyć na SECAM OIRT,chociaż być może to jest jakieś rozwiązanie.Czasem zapomnę przełączyć.Ciekawe,że w pozycji SECAM nie ma problemu z kolorem.
  • REKLAMA
  • #4 3449927
    bubek4070
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    nie chodzi o przełączenie foni tylko stacje nadają w nicamie a magnetowid nie ma nicamu i dla tego tak sie dzieje założysz fonie i kłopot bedziesz miał z głowy,a co zrobisz jak bedziesz nagrywał a foni bedzie brak i co w tedy
  • REKLAMA
  • #5 3450812
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. Przelącznik SECAM OIRT dotyczy tylko fonii w systemie DK a nie systemu koloru (tak troche myląco opisany). Ma być właśnie tak ustawiony aby umożliwic odbiór fonii 6,5MHz. Powodzenia.
  • #6 3458261
    neelix
    Poziom 14  
    Tak właśnie było.Jak zapomniałem przełączyć to miałem nieme kino.Przełącznik od początku był na AUTO.Prawdopodobnie jest suchy jakiś elektrolit,ale bez kompletnego dla tego modelu schematu trudno będzie go namierzyć.Podejrzewam też,że z Polsatem i TVP2 coś pochrzanili w kablówce i dlatego wiekowy sprzęt trochę kuleje.

Dodano po 12 [minuty]:

Hihihi. Szukam swojego posta z 15 stycznia(dzisiaj 18-ty) a posta nie ma.Post został przesunięty do początkujących serwisantów,choć początkującym to ja byłem,ale kilkanaście lat temu.Ale mnie potraktował.Ciekawe co kierowało przesuwającym?To może sam odpowie na zadane pytanie lub podsunie odpowiedni schemacik. Pozdrawiam moderatora.:D
REKLAMA