Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szarpanie silnikiem na praniu w AWG 681

sla555 16 Sty 2007 16:00 2355 15
  • #1 16 Sty 2007 16:00
    sla555
    Poziom 10  

    Proszę opomoc w określeniu usterki modułu A1 D21 EATON pralki Whirlpool AWG 681. Po pobraniu wody bęben zaczyna się obracać jednak obroty nie są stabilne tylko czasami zwalnia, całkiem się zatrzyma a za chwilkę szarpnie i wystartuje z większymi obrotami i tak w kółko tak w prawo jak i w lewo, jaki element modułu może powodować taką pracę modułu, może ktoś miał taki przypadek?

    1 15
  • #2 16 Sty 2007 16:26
    PBK
    Specjalista AGD

    słuchaj zajżyj do silnika:
    1. sprawdź dokładnie pracę tachometru czy nie ukręcił się wirniczek i czy cewka gdzies nie przerywa
    2.dokonaj oględzin szczotek i komutatora
    3.posprawdzaj dokładnie przewody zasilające silnik
    czasami gdzies jakiś moze miec przerwe
    4. sprawdź blokadę na drzwiach
    4.na koncu czepił bym się elektroniki sterującej silnik

    0
  • #3 16 Sty 2007 16:40
    sla555
    Poziom 10  

    Wszystkie elementy które pisałeś sprawdziłem wcześnuiej i są OK.

    0
  • #4 16 Sty 2007 16:47
    PBK
    Specjalista AGD

    to jeszcze raz dokładnie sprawdź mały silniczek na silniku głownym odpowiadający za obroty
    zdejmij kapselek z cewki potem wyjmij cewke i sprawdz czy mały wirniczek siedzi nieruchomo

    potem sprawdź triak BTB albo BTA 10 A odpowiadający za dozowanie prądu na silnik

    0
  • #5 16 Sty 2007 16:59
    sla555
    Poziom 10  

    Tacho działa poprawnie bo napięcie rośnie ze wzrostem prędkości , triak jest ok, na wirowaniu pralka działa prawidłowo, sprawdziłem styki programatora były nadpalone po przeczyszczeniu i załączeniu pralki spaliły się jednak rezystory R10 i R7 a silnik nawet nie ruszył, co może być tego przyczyną?

    0
  • #7 16 Sty 2007 17:14
    sla555
    Poziom 10  

    Dlaczego tak sądzisz skoro rozebrałem programator i przeczyściłem wszystkie nadpalone styki to które styki powodują przepalenie rezystorów ijak działa ten obwód, które styki kiedy mają załączać?

    0
  • #9 16 Sty 2007 17:33
    sla555
    Poziom 10  

    Praca rewercyjna wg. schematu jest dla mnie zrozumiała jednak między zaciskami modułu R, E1, E3, C0 są styki programatora i ich działanie jest mi obce. W obwodzie zacisku R modułu są rezystory R10 i R7 które się spaliły, zastanawia mnie co było tego przyczyną?

    0
  • #10 16 Sty 2007 17:53
    staszekf
    Poziom 32  

    Sprawdź czy grzałka nie ma upływności do masy i mogę podac wartości tych spalonych oporników
    R7-15k
    R10-10k
    jednak wcześniej należy znaleźć przyczynę ich przepalenia. Powodzenia

    0
  • #11 16 Sty 2007 18:05
    sla555
    Poziom 10  

    Grzałka jest OK. PBK napisał że problem tkwi w programatorze jednak czy ktoś wie jakie styki programatora powodują zwarcie którego nie było do czasu przeczyszczenia styków programatora, czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

    0
  • #12 16 Sty 2007 18:20
    skryn
    Admin grupy AGD

    Pierwsze słyszę, żeby w tym modelu przyczyną popalenia elementów na płycie ...był programator (może o czymś nie wiem :wink:).
    Zdemontuj silnik i sprawdź poza instalacją pralki. Może wirnik jest na wykończeniu; jeśli nie, to przyczyną popalonych oporników może być wyciek wody.

    sla555 napisał:

    sprawdziłem styki programatora były nadpalone po przeczyszczeniu i załączeniu pralki spaliły się jednak rezystory R10 i R7 a silnik nawet nie ruszył

    No, to pewnie nieźle namieszałeś... :D

    0
  • #13 16 Sty 2007 23:16
    313094
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 18 Sty 2007 10:44
    sla555
    Poziom 10  

    Sprawdziłem silnik i działa prawidłowo, wymieniłem oporniki które najprawdopodobniej mogły się spalić bo nie był podpięty przewód z regulatora temperatury do programatora, zprawdziłem też że z powodu źle złorzonego przezemnie programatora styki realizujące rewersyjne pranie nie działały. Poprawiłem programator i teraz styki 3E/1E/2E i 3D/1D/2D działają poprawnie, podłączyłem przewód z reg. temp. i grzałka działa lecz silnik nawet nie wystartuje. jeżeli wypnę moduł i zewrę przewody F z N i załącze na chwile to silnik startuje z pełnym napięciem czyli jest OK. Napięcie N i L dochodzi do modułu jednak mam podejrzenie czy w razem z opornikami nie spalił się scalak ZILOG .... jak to sprawdzić, być może nie działają poprawnie styki pomiędzy zaciskami modułu RE LA E1 E2 CO jednak nie wiem które powinny być zwarte podczas prania być może ktoś to opisać - dzięki.

    0
  • #15 18 Sty 2007 10:59
    staszekf
    Poziom 32  

    Witam
    Twój wysiłek nic nie da dopuki nie zmienisz programatora. Moduł zostaw w spokoju .Powodzenia.

    0
  • #16 28 Sty 2007 10:34
    sla555
    Poziom 10  

    Sprawdziłem ze znajomym elektronikiem płytkę i okazało się że spaliły się jeszcze zenerka , opornik i niestety scalak. Tak więc muszę znaleść scalaka lub całą płytkę, jeśli ma ktoś namiar na scalaka Zilog 2412 lub płytkę w dobrej cenie to proszę o informację. Dzięki.

    0