logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MC60] Siemens MC60 - Jak naprawić aparat po wgraniu nowego EEPROM?

KanekS 16 Sty 2007 19:10 1274 8
REKLAMA
  • #1 3450177
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam fachowców!

Sprawa wygląda następującao. Mam Siemensa MC60. Na poczatku jak się go włącza, to ekran był cały biały, dopiero pod kątem można cokolwiek zobaczyć. Z tą usterką sobie poradziłem, nowy soft, zmiana kontrastu, Joker i te sprawy.
    Ale teraz pozostaje drugi problem: Nie działa aparat. Jak go próbuje włączyć, to telefon się wyłącza, albo wychodzi do głównego menu...
    Myslę, żeby wgrać nowe ustawienia EEPROMU. Jak to zrobić, jakim programem i gdzie znajdę taki czysty EEPROM?

Aha i jeszce jedno: Telefon jest na kości AMD.
    Najprawdopdobniej płyta była wygrzewana w jakimś serwisie, lub zmieniany były kości, bo na AMD-eku, na Infineonie, i na Dialogu oraz w ich okolicach jest pełno topnika.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #3 3451906
    KanekS
    Poziom 29  
    :(
    Wgrywałem nowe wersje softu ale to nic nie dało...
    Sciaglem z neta FullFlasha i chciałem w PU przerobic na SWUP-a i wyrzucić z niego BCOre, zeby nie uwalić telefonu.
    Niestety w PU wyskakiwał taki błąd:
    Cytat:
    Using C:\Documents and Settings\KanekS\Pulpit\FF MC60 SW22\ff_mc60_2212\MC60_(Patched_bootcore)_2004-08-13_18-54-18_From_00(original).bin...
    Not proper file C:\Documents and Settings\KanekS\Pulpit\FF MC60 SW22\ff_mc60_2212\MC60_(Patched_bootcore)_2004-08-13_18-54-18_From_00(original).bin!
    Required FullFlesh bin file!

więc włączyłem Jokera, zaznaczyłem opcję Protect BCore i zacząłem wgrywać tego FF.
    Niestety wyskoczył error i teraz telefon w ogóle nie reaguje na czerw słuchawkę!!! Najprawdopodobniej jestem zmuszony robic TP... :( Pomocy!
  • REKLAMA
  • #4 3451931
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jestes zmuszony robic tp :) a do mc spokojnie wystarczy joker, w koncu to egold.
  • #5 3451935
    KanekS
    Poziom 29  
    Kurczę, ale przecież zaznaczyłem ProtectBcore więc powinno go nie nadpisywać...
  • #6 3451971
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A mozesz powiedziec jaki error wyskoczyl?? Moze masz padnieta baterie??
  • REKLAMA
  • #7 3451979
    KanekS
    Poziom 29  
    Nie bateria nie jest padnięta...
    A błędu nie pamiętam bo to stawło się tak szybko... :|
    Klikłem na FullFlash, potem zaznaczyłem Protect BCore, nastepnie Write, wybrałem FullFlasha (14 MB) , przy START czerw słuchawka, kilka sekund wgyrwania i nagle jakis error tylko nie pamietam jaki... :( I tel juz nie daje znaków życia... A jeszcze przed chwilka działało wszystko oprócz kamerki... Teraz mam starą cegłe. Ehh jutro się pobawię w TP...
  • REKLAMA
  • #8 3452868
    KanekS
    Poziom 29  
    Zrobiłem TP i postawiłem tela na nogi, wgrałem softa SW13, jest jeszce nowsze? Bo ja nie znalazłem.
    Ale kamerka dalej nie działa, a przed wszelkimi operacjami ze zmianą kontrastu itd, kamerka działała, tlyko nie wiem jaka była wtedy wersja softu.

Dodano po 4 [godziny] 53 [minuty]:

I teraz nie moge wgrac SWUP-a bo jest TP zrobiony...
    A potrzebuję wgrać nowe oprogramowanie, żeby zlikwidować wyłaczanie tej kamerki... Pomozcie!!!

Cytat:
    Na Forum jest 363 użytkowników

I nie ma kto pomóc...
  • #9 3457693
    KanekS
    Poziom 29  
    Pff już sobie sam wszystko rozwiązałem, dzieki za pomoc i wielkie zaintersowanie...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Siemens MC60 zgłasza problem z działaniem aparatu po wgraniu nowego oprogramowania EEPROM. Początkowo ekran był biały, co udało się naprawić przez zmianę softu i ustawień kontrastu za pomocą programu Joker. Jednak po próbie uruchomienia aparatu telefon się wyłącza lub wraca do menu głównego. Próby modyfikacji FullFlasha w programie PU zakończyły się błędem, mimo zaznaczenia opcji Protect BCore, co spowodowało całkowitą utratę reakcji telefonu. Konieczne było wykonanie TP (test point) i ponowne wgranie softu SW13, co przywróciło działanie telefonu, ale problem z aparatem pozostał. Telefon oparty jest na kości AMD, a płyta mogła być wcześniej podgrzewana lub naprawiana, co potwierdza obecność topnika na elementach AMD, Infineon i Dialog. Użytkownik poszukuje czystego EEPROM i odpowiedniego oprogramowania do naprawy problemu z kamerą oraz wskazówek dotyczących narzędzi do wgrywania EEPROM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA