logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do kodowania kluczy samochodowych?

stempik 07 Wrz 2003 00:48 5128 2
REKLAMA
  • #1 319003
    stempik
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Czy któryś z Państwa wie jak zbudować urządzenie do kodowania kluczy samochodowych ?
    Klucz taki jest standartowo wyposarzony w układzik i jest on programowalny. Z autkiem kontaktuje się przez pętlę wokół stacyjki i jak sądzę przez nią jest też zasilany. Całą pracę jaką trzeba wykonać to zczytać informację zawartą w oryginalnym kluczu i zapisać ją na kluczu nowym. Urządzenia takie sa w sprzedaży ale ich cena to 5000 do 15000 zł. Widziałem już kilka takich i pierwsze byłe wielkości pudełka na buty a te ostatnie to kostka masła więc nie przypuszczam aby tam było coś wyjątkowo skomplikowanego część mjejsca zajmuje przecierz pętla.
    Pomyślałem o wykorzystaniu płytki immobilajzera z autka, nie wje czy to ma jakiś sens ?
    Bedę wdzięczny za Państwa wypowiedzi i ewentualne sugestje.
    stempik(_at_)op.pl
    P.S. Podałem adres bo nie wjem jaka jest organizacja objegu korespondencji. Za ewentualne potknięcia z góry przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 319052
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    stempik napisał:
    Widziałem już kilka takich i pierwsze byłe wielkości pudełka na buty a te ostatnie to kostka masła więc nie przypuszczam aby
    Miniaturyzacja rzadzi :)
    stempik napisał:
    tam było coś wyjątkowo skomplikowanego część mjejsca zajmuje przecierz pętla.
    Pewnie sprawa jest "zaszyta" w programie mikroprocesora a budowa składa się z niewielu fizycznych elementów.

Co do zrobienia tego samemu to chyba nieopłacalne ekonomicznie sprawa, bo więcej będą kosztować "badania" niż koszt urządzenia docelowego i pewnie dlatego cena gotowego produktu jest tak wysoka.

PS Takie urządzenia chyba nie są "uniwersalne" tylko dostosowane do jednego producenta/typu immo.
  • #3 319838
    stempik
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Z całą pewnością uniwersalne - produkują je włosi hiszpanie i to po kilka modeli z przeznaczeniem dla punktów dorabiania kluczy ale ta cena ...
    A w środku prawie nic , więc jest dość wkurzające. Może kiedyś :?:
    Pozdrawiam Andrzej
REKLAMA