dzięki za chęć pomocy, mam właśnie problem z właściwymi częściami monitor dostałem z wywalonym scalakiem przetwornicy uszkodzony klucz k1507, scalak włożylem UC 3842B a co do części brakowało ich troche w zasilaczu powkładałem niektóre wg aplikacji układu więc bez schematu się nie obędzie, niestety pech bo nawet w pracy nie udało mi sie trafić na taki monitor, mam kilkanaście płyt z schematami ale akurat nie do tego monitorka. Co do usterki to monitor przez jakieś 30-40 sekudn chodzi prawidłowo, po tym czasie przetwornica zaczyna trzeszczeć i siada napięcie lini do jakiś 65 volt, obraz jest mniejszy, i postrzępiony mocno po wyłączeniu i załączeniu chodzi prawidłowo już przez ok 10 secund, trafo sie nie grzeje tranzystor lini też nie, wszystko wskazuje na zasilacz. Zasilacz ma jeszcze problem z startem dopiero po chwili rusza. miał bym prosbę o schemat zasilacza mozę byc podobny bo nawet nie wiem jakie mają być elementy. Elka podłożone w pierwotnym i na odpływach przetwornicy i trafopow nic nie dały. za pomoc z góry dziękuje