logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować uszkodzony zasilacz w monitorze Highscreen DL-1564M?

jarek.agd 03 Gru 2003 09:52 5526 16
REKLAMA
  • #1 423099
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Panowie, mam monitor 15calowy Highscreen model DL-1564M w którym jest uszkodzony zasilacz. Nie wiem jak zlokalizować przyczynę nieprawidłowego działania. Objaw jest taki że przy włączeniu do sieci dioda Power zaświeca się i gaśnie z częstotliwościa około 1 Hz zamiast się zaświecić . Ekran oczywiście czarny, i słychać wewnątrz stuki z tą samą częstotliwością, podobne do przeskakującej iskry, wybadałem że w zasilaczu jest transformatorek który posiada kilka wejść i wyjść, jest owinięty żółtą taśmą i opasany na obwodzie blaszką miedzianą, to właśnie z niego słychać te stuki, napięća których wartość mam podaną na płytce się nie zgadzają, a większość nie ma.Jak ten zasilacz sprawdzić :?: nie mam schematu, co może być uszkodzone :?: domniemam że jest to zasilacz impulsowy o których bardzo mało wiem. Proszę o pomoc, Jarek.
  • REKLAMA
  • #2 423113
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Sprawdź diody na wyjściu z przetwornicy i elki. Najprawdopodobniej HOT-a masz padniętego.
  • #3 423124
    jarek.agd
    Poziom 14  
    co to jest HOT-a i jak to naprawić :?: :oops:
  • REKLAMA
  • #4 423161
    mhyjek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    HOT to tranzystor wysokiego napiecia przewarznie przykrecony do
    radiatora (duzy kawal blachy) przy trafopowielaczu.
    Najprawdopodobniej zwiera. Mozna wylutowac i na moment zalaczyc monitor. Jesli przetwornica wstanie to HOT.
  • #5 423233
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Mhyjek napisał Ci wszystko. Sprawdź ten duży tranzystor przy trafopowielaczu. Jeśli złącze C-E będzie miało zwarcie, to 80% sukcesu. Pozostale 20% to ta trudniejsza sprawa, czyli poszukiwanie w okolicach bloku WN. Zwróć szczególną uwagę na kondensatory elektrolityczne, nawet lekkie wybrzuszenie kwalifikuje je do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 423354
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Narazie nie sprawdziłem hot-a ale doszedłem do momentu kiedy odlutowałem jedno wyprowadzenie ze strony wtórnej takiego żółtego transformatora opasanego blaszką miedzianą to załancza się przekaźnik i zaczyna się "dyskoteka na diodach, zaświecają każda kolejno i tak cały czas. Dodatkowo znalazłem wybrzuszony kondensator, czyli coś tam robi chyba zwarcie.
  • #7 423373
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    heh, trafiłes chyba na wyprowadzenie +B, wymień tą elkę, powinna być coś 100u/160V. Ta dyskoteka na diodach to tak powinno być przy braku sygnału.
  • #8 423378
    55
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wymień ten kondesator jak masz miernik dokonaj pomiarów
    A najlepiej wymień kondesatory elektolityczne w zasilaczu
  • #9 423395
    jarek.agd
    Poziom 14  
    wszystko gra tylko, jak wlutuję tą końcówkę to diody nie pracują a słychać tylko tykanie z tego transformatorka ( tan żółty z miedzianą blaszką), z kolei ten kondensator 22mikroF 250 V jest całkowicie wylutowany i nadal jest to tykanie i nic się nie dzieje.
  • #10 423414
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Wlutuj dla pewności nowy elektrolit i szukaj zwarcia na linii B+.
  • #11 423501
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    witam. sprawdz diody na wyjsciu z przetwornicy, a szczególnie tą od +B. powodzenia :-)
  • #12 423624
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Cześć Kondki w zasilaczach impulsowych to ważna rzecz i musi sidzieć w płycie ten wybrzuszony był pusty i dlatego przywaliło w jakiś tranzystor weś miernik i sprawdz omy do masy w gałęzi zasilania to może coś ci się rozjasni. Bo jak zwarł tranzystorek to zasilacz próbkuje :)
  • REKLAMA
  • #13 423763
    jarek.agd
    Poziom 14  
    No i tak, doszedłem do wniosku że jest padnienty tranzystor (2SC4924), taki dupny przykręcony do radiatora przy trafopowielaczu, posprawdzałem trochę części obok włożyłem sprawny i podziałał okoł 2-3s i się spalił. Nie wiem gdzie leży przyczyna może trafo wysokiego, albo jakiś dzielnik. Jak sprawdzić bez schematu trafo może ktoś wie, ewętualnie gdzie szukać przyczyny, bo powoli zaczynam zwątpiewąć że bez schematu się uda. Dzięki za zainteresowanie -Jarek. :cry:
  • #14 423796
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Schemat nic nie da. Sprawdz co sie pojawia na bazie HOTa (bez niego moze tez pomierzysz). Daj na kolektor zarówke, sprawdz tez diody w poblizu. A jak sie spalił zagrzał sie chociaz?
  • #15 424222
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Cześć wczoraj nic nie sprawdzałem, dizisiaj się tym zajmę. HOT nawet się nie zagrzał wręcz był zimny, dzisiaj pomierzę napięcia, diody sprawdzałem i są dobre jeszcze w pobliżu są dwa tranzystory przykręcone do tego radiatora co HOT sprawdzę je i dam znać. Napisz prosz, co będzie prawidłowym objawem na bazie HOT-a
  • #16 424255
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak jak pisał Radiosimon, wymień ponownie HOT-a, wylutuj trafopowielacz, między kolektor HOT-a a gałąź +B wepnij żarówkę. Jeśli będzie żarzyć to najprawdopodobniej trafopowielacz.
  • #17 424317
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    powiedzialbym ze regulator b+ nie dziala i daje pelne napiecie, ale nie podejmuje sie tlumaczenia co to jest regulator b+ i jak wyglada...

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Highscreen DL-1564M występuje problem z zasilaczem impulsowym objawiający się migającą diodą Power (ok. 1 Hz) oraz stukaniem w transformatorze wysokiego napięcia owiniętym taśmą i opasanym blaszką miedzianą. Przyczyną najczęściej jest uszkodzony tranzystor wysokiego napięcia (HOT), zwykle 2SC4924, przykręcony do radiatora obok trafopowielacza. Uszkodzenie HOT powoduje zwarcie między kolektorem a emiterem, co można sprawdzić miernikiem lub przez chwilowe odlutowanie i test z żarówką w linii +B. Warto również zwrócić uwagę na kondensatory elektrolityczne, szczególnie wybrzuszone, które mogą powodować zwarcia i uszkodzenia tranzystorów. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu jest zalecana. Brak schematu utrudnia diagnozę, ale pomiary napięć na bazie HOT oraz kontrola diod i tranzystorów w pobliżu trafopowielacza pomagają zlokalizować usterkę. Uszkodzenie trafopowielacza również może być przyczyną problemu, co można potwierdzić testem z żarówką. Regulator napięcia B+ może nie działać prawidłowo, co skutkuje podawaniem pełnego napięcia i dalszymi uszkodzeniami.
REKLAMA