logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wciąż się restartuje (gry czy używania programu) !

david1981 17 Sty 2007 13:38 1769 14
REKLAMA
  • #1 3453200
    david1981
    Poziom 2  
    Komputer wciąż się restartuje !
    Czytałem dużo na tym forum o restartowaniu sie komputera, ale to w niczym nie pomogło rozwiązać mój problem.
    Komputer wciąż mi sie restartuje w trakcie grania w gry lub w czasie gdy uruchamiam jakieś programy.
    Nie mogę nawet zrobić formatu komputera bo w trakcie instalacji Windowsa też się restartuje! Zasilacz mam nowy, prawdziwe 300W(myślałem że to sprawka zasilacza, ale kupiłem nowy i nadal to samo), wiatraczki są odkurzane. Sprawdziłem kartę graficzna i pamięć RAM i to na pewno nie od nich komputer sie restartuje(przyniosłem od kolegi jego kartę graficzną i jego pamięć Ram i komputer wciąż sie restartował.
    Czyli pozostaje, albo płyta główna lub dysk twardy.
    Płyta jest prawie nowa bo niecały rok temu ją wymieniałem i to nie jest sprawka kondensatorów - nie są nabite.
    Największy podejrzany dla mnie to dysk twardy!
    Może mi ktoś coś doradzić?
    Moja konfiguracja:
    -Procesor Duron 1GHz
    -Płyta główna Asrock K7S8X
    -Karta graficzna Geforce 6200 128DDR AGPx8
    -Pamięć Kingston 256 DDR RAM 333HZ
    -Dysk twardy Segate 30GB
    Moderowany przez TONI_2003:

Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki przed wysłaniem !
    Ostatni raz zrobiłem to za Ciebie !
    Nadmienię o : ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 3453224
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 577
    Może to być też np. brak styku zasilania twardego dysku lub inny problem z komunikacją płyta-dysk.
    Jako admin wejdź do właściwości Mojego komputera, na zakładce Zaawansowane kliknij Ustawienia w ramce Uruchamianie i odzyskiwanie i wyłącz opcję "Automatycznie uruchom ponownie" w ramce Awaria systemu.
    Możesz też przejrzeć dzienniki zdarzeń systemowych, może będzie tam coś napisane o poprzednich awariach.
  • #3 3453285
    vX
    Poziom 1  
    A sprawdzałeś temperature procesora?
    Mam takiego samego Durona, i temperatura procka wynosi ok 54 st. C
    Z taką temperaturą jeszcze chodzi, ale myśle nad wymianą chłodzenia, bo mam go od niedawna.
  • REKLAMA
  • #4 3453436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3455880
    marekbus1
    Poziom 11  
    Witam

Początki awarii przetwornicy napięcia płyty głównej która odpowiada za podawanie napięcia na CPU.

pozdrawiam marekbus1
  • #6 3460451
    david1981
    Poziom 2  
    Czyli najlepiej wymienic płyte głowną tak?
  • #7 3462606
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    David1981, koledzy postawili szereg pytań, na które nie odpowiedziałeś, a żądasz od nas porady, a raczej podjęcia za Ciebie decyzji. Odpowiedz najpierw na postawione pytania. Ponadto proponuję wymontować płytę z obudowy i uruchomić komputer "na stole". Czy restartowanie się komputera wystąpiło nagle, czy trwa od jakiegoś czasu? Czy nie kojarzysz tego z jakimś zdarzeniem? Postaraj się dać nam INFORMACJE!!
  • REKLAMA
  • #8 3466704
    david1981
    Poziom 2  
    sorki jesli podawałem za mało wiadomości! i wielkie dziei za okazane zainteresowanie moim kłopotem!! dzis pożyczyłem od kumpla jego dysk twardy i podłaczyłem zamiast swojego.i co? nadal sie komp restartował podczas uruchamiania i grania.czyli wygląda ze to jednak płyta głowna jest walnięta! przynajmniej tak mi sie wydaje... lub to jednak ten zasilacz jest za słaby (chociaz montował mi go profesjonalny komputerowiec i on twierdzi ze ten zasilacz jest dobry bo on go sprawdzał na kompie który miał o wiele większe zapotrzebowanie na prąd i nic sie nie działo.mój zasilacz to HUNTKEY ATX 12V BS-300PP 300W) dysk twardy sprawdzalem różnymi programami i zaden nie wskazywał na uszkodzenia.
  • #9 3467723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3468073
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Nirvanowiec napisał:
    zasilacz 300W to malo!!!
    Komputery tej klasy (Duron Morgan) pracowały w zestawach firmowych z zasilaczami 180 lub 200W. Lepszemu, bardziej oszczędnemu sprzętowi (jak mój Sempron 64) wystarczy nawet 145W (mówimy o tzw. mocy ciągłej, podawanej na lepszych zasilaczach, na kiepskich jest podana moc szczytowa).
  • #11 3471058
    david1981
    Poziom 2  
    Kondensatory sa w porządku, nie sa napęczniałe od skoków napięcia.
  • REKLAMA
  • #12 3471363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3472237
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    radiator na procku wyczyszczony z kurzu ? jaka temperatura procka ? zresetuj bios.
    pamiec sprawdz MEMTEST 86 lub Gold Memory.
    jakimi programami sprawdzałes dysk twardy ?.
    prawy myszki na ikonke Mój komputer wybierz własciwosci . zakladka zaawansowane wybierz uruchamianie i odzyskiwanie i w opcji automatycznie uruchom ponownie zdejmij ptaszka . po kolejnym resecie wyskoczy ci Bluee screnn podaj czego dotyczy
  • #14 3472252
    moskit87
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    morzliwe że procesor ci sie przegrzewa sprawc ilosc pasty na procesorze
  • #15 3472333
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Możliwe że w biosie masz ustawioną zbyt niską temperaturę graniczną dla procesora lub chipsetu płyty głównej i dlatego się restartuje :).
    Ale to tylko możliwe:)Sprawdź

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Duron 1GHz, płytą główną Asrock K7S8X i kartą graficzną Geforce 6200 128MB ciągle się restartuje podczas grania i uruchamiania programów, a nawet podczas instalacji systemu Windows. Zasilacz HUNTKEY ATX 12V BS-300PP 300W jest nowy i sprawdzony, a pamięć RAM oraz karta graficzna zostały wymienione na sprawne egzemplarze bez poprawy sytuacji. Kondensatory na płycie głównej nie są uszkodzone ani napęczniałe. Podejrzenia padają na płytę główną lub dysk twardy, jednak testy dysku nie wykazały uszkodzeń. Możliwe przyczyny to problemy z przetwornicą napięcia na płycie głównej, niewłaściwe styki zasilania dysku, przegrzewanie procesora (temperatura około 54°C), niewłaściwe ustawienia BIOS-u dotyczące temperatury granicznej lub uszkodzenie rdzenia procesora. Zalecane jest wyłączenie automatycznego restartu systemu w ustawieniach awarii, sprawdzenie dzienników zdarzeń, test pamięci RAM programem Memtest86, czyszczenie radiatora i pasty termoprzewodzącej, a także uruchomienie komputera poza obudową w celu wyeliminowania zwarć. Moc zasilacza 300W jest teoretycznie wystarczająca dla tej konfiguracji, jednak nie można całkowicie wykluczyć problemów z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA