logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na twardo. Restartował się. Wymieniona płyta główna.

mita 11 Wrz 2006 23:13 1392 7
REKLAMA
  • #1 3010859
    mita
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Cześć jakiś czas temu miałem problem a mianowice losowo podczas włączania zanim pojawił sie ekran powitalny Win. komputer sie restartował. wymienili mi płytę główną i myślałem że już po broblemie. Ale niestety teraz co jakiś czas podczas użytkowania sie zawiesza na twardo. Zauważyłem za zazwyczaj przy przeglądaniu szybkim dysku, przeglądaniu internetu intensywnym. Oczywiście usterki nie zdażają sie regularnie-zazwyczaj raz na 2-3 dni. Pamięć wymieniona-bez zmian. Myszka rónież.
    Proszę o pomoc.
    Rady:
    Popraw temat!
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)
  • REKLAMA
  • #2 3010888
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Problem określony znakomicie - brakuje jednak informacji o urządzeniu na którym ów problem występuje. Proszę napisać konfigurację sprzętową i system jaki ją obsługuje. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3010935
    mita
    Poziom 16  
    grafika Nivida geForce 4mx 440 agp8
    AMD Duron 1,8
    256MB Ram
    DYSK WDC ED400Zb
    A płyta hmm... sam nie wiem musiał bym sprawdzić-ale to już jutro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3011228
    mita
    Poziom 16  
    AMD Duron 1,8
    Nazwa płyty głównej ASRock K7VT4A+
    255 MB RAM
    GeForce4 MX 440 with AGP8X
    Dysk WDC WD400ZB-00JYA0
    Zasilacz Gigabite 350watt
    LITE-ON DVDRW SOHW-832S
    I to by tak z grubsz było.

A co do tego linku to następuje:
    -wirusów brak 100%
    -zasilacz sprawny wymieniony na nowy
    -pamięć testowana-sprawna i przy okazji miałem podmienioną inną i było to samo
    -temperatura-przy konwertowaniu filmów nigdy mi sie nie zawiesił a wtedy procesor dostaje na maxa
    -kondensatory-niesprawdzałem ale problem występuje od początku wymiany płyty na nową

Czekam na dalsze sugestie. Dzięki.
  • #6 3011267
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    mita napisał:
    [...]wirusów brak 100%[...]
    Skąd ta pewność?
    mita napisał:
    [...]zasilacz sprawny[...]
    Jak wyżej.
    mita napisał:
    [...]pamięć testowana[...]
    Czym?
    Przed restartem nie ma żadnych niebieskich ekranów z kodem błędu?
    Proszę wymienić taśmę IDE.
  • #7 3012874
    mita
    Poziom 16  
    Pamięć testowana memtestem. A zresztą na jakiś czas podmieniłem inną i bez rezultatu. A na tamym kompie działała bez zmian.
    Zasilacz wymieniony na nowy.
    Wirusów brak- raz w tygodniu gruntowny skan. Co 2 m-ce reinstalka. I po instalce bez zmian. Sterowniki pł. głównej i nowszei starsze grafiki zresztą też i bez zmian.
    Jak napisałem zawiesza sie na twardo więc nie ma żadnych niebieskich ekranów.
    A z tą taśmą ide nie sprawdzałem-czyżby to?-niemożliwe. sprawdzę
  • #8 3012991
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    mita napisał:
    [...]Zasilacz wymieniony na nowy.[...]
    Nowy nie musi znaczyć sprawny. Proszę dokonać pomiarów napięć miernikiem pod obciążeniem programem Prime95 - po zainstalowaniu wybrać z menu "Options" pozycję "Torture Test". W czasie testu (lub tuż po zakończeniu) proszę sprawdzić palcem temperatury chipsetu, radiatora karty graficznej oraz procesora, a także odczytać dostępne (np. w programie Everest) temperatury.
    Ma kolega podłączony głośniczek systemowy? Nie wydobywają się z niego żadne dźwięki po zawieszeniu się komputera?

P.S. Proszę wreszcie zmienić ten bezsensowny temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który losowo restartował się podczas uruchamiania systemu Windows, co skłoniło do wymiany płyty głównej. Po wymianie problem nie ustąpił – komputer zawiesza się na twardo, najczęściej podczas intensywnego korzystania z dysku i internetu, z częstotliwością około raz na 2-3 dni. Wymieniono pamięć RAM i myszkę bez poprawy. Konfiguracja sprzętowa to procesor AMD Duron 1,8 GHz, płyta główna ASRock K7VT4A+, 256 MB RAM, karta graficzna GeForce4 MX 440 AGP8X, dysk WDC WD400ZB-00JYA0, zasilacz Gigabyte 350W oraz napęd LITE-ON DVDRW SOHW-832S. Przeprowadzono testy pamięci (memtest), wymieniono zasilacz, wykonano skany antywirusowe, reinstalacje systemu oraz testy temperatur pod obciążeniem (Prime95). Nie pojawiają się niebieskie ekrany błędów, a zawieszenia są twarde. Sugerowano sprawdzenie taśmy IDE oraz pomiary napięć pod obciążeniem. Zwrócono uwagę na konieczność monitorowania temperatur chipsetu, procesora i karty graficznej oraz obecność głośniczka systemowego sygnalizującego błędy. Problem pozostaje nierozwiązany, oczekiwane dalsze sugestie diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA