logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Predator - brak napięcia po wymianie tranzystorów IRFZ44N

siwy3 17 Sty 2007 14:58 1038 3
REKLAMA
  • #1 3453458
    siwy3
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    witam trafil do mnie wzmacniacz sam. z uszk. tranzystorami w przetwornicy IRFZ44N. Wymienilem komplet rranzystorów tzn. 6 szt.
    Po podłaczeniu pod zasilacz 10A wzm. pobiera pełny prad i nie ma napiec na wyjsciu przetwornicy. Nastepnie wymieniony układ sterujacy KA555I, pomierzyłem reszte tranzystorów w przetwornicy i wszystkie rezystory, wszystko dobra a wzm. dalej nie działa. Odłaczyłem diody na wyjściu z przetwornicy i efekt jest taki sam.
    jesli ma ktos jakies sugestie to prosze o pomoc bo mi juz sie skonczyly pomysły
  • REKLAMA
  • #2 3478601
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    mozesz miec walniete trafo, rzadko ale jednak sie zdarza...

Dodano po 22 [sekundy]:

pozatym sprawdz w ktorym miejscu sie traci napiecie
  • REKLAMA
  • #3 3478936
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    a popatrzyłes na diodę wstawioną zaporowo na wejściu

Dodano po 1 [minuty]:

odłacz jej obciażenie czyli koncówki a przynajmniej je sprawdź -może któryś się grzeje
  • #4 3482553
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    po pierwsze układ ka 555i to układ sterujący czym??? bo napewno nie przetwornicą powninien byc tam jakis ka 494 lub cos podobnego
    po drugie po co stosujesz do uruchamiania taki mocny zasilacz, jezeli nie jestes pewien czy uklad dziala ???
    po trzecie sprawdz diody zabezpieczające na wejściu, odłącz obciążenie (zasilanie końcówek mocy i całej reszty zapewne wystarczy wylutować 2 zworki) i dopiero go podłącz i zacznij mierzyć napięcia. Jeżeli przetwornica wystartuje to wiadomo że masz uszkodzony któryś z tranz końcowych..
REKLAMA