logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie płyty głównej - po co dodatkowa wtyczka?

t.catch 17 Sty 2007 15:40 15840 17
REKLAMA
  • #1 3453616
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam
    Może trochę lamerskie pytanie, ale mnie nurtuje - w nowym zasilaczu który nabyłem, jest dodatkowy kabel z poczwórnym wtykiem. Do czego to jest? Mam zamiar przesiąść sie na nowszą (od obecnej) płytę na n-force 2 i w niej oprócz standardowego zasilania jest też gniazdo pod ten tajemniczy wtyk. Czy jeśli jest, to trzeba go obowiązkowo podłączyć, czy tylko w określonych sytuacjach? Płyta jest na socket A
  • REKLAMA
  • #2 3453634
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jakby napisał kolega jaki to zasilacz, pewnie byłoby łatwiej zidentyfikować, o jaką wtyczkę chodzi.
    W każdym razie tu kolega na pewno znajdzie:
    http://zenfist.pl/pelen.php?id=4
  • #3 3453648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3453675
    t.catch
    Poziom 16  
    Zasilacz to Fortron FSP400-60PFN. A wtyczka przypomina uzupełnienie normalnego zasilania płyty (20 pinów). Jak by ją "przyłożyć" do tej "dwudziestki" byłoby 24 piny. W opisie na aukcji było chyba coś o 12 Voltach w tej właśnie czteropinowej wtyczce.

Już zaczyna mi coś "świtać" - czytam ten link od kolegi "FIGI" i to będzie chyba właśnie dodatkowe zasilanie procesora. Ale straszą też, że nie wolno pomylić "ATX12V 4-pin" z "dodatkowym modułem złącza ATX12V 24-pin". I wydaje się, ze wiem więcej, a jestem dalej w kropce - jak to odróżnić i pytanie szekspirowskie - podłączyć czy nie podłączyć? (mam athlona xp 2000)
  • #5 3453803
    m-c-ool
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    sprawdź jakie tam som kabelki jak 2 żółte i 2 czarne to to jest 12V dodatkowe !! to moszesz śmiało (a w niektórych płytach musisz ) podłączyć !! a jak nie to jest to uzupełnienie 24pin
  • REKLAMA
  • #6 3453817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3453865
    t.catch
    Poziom 16  
    m-c-ool napisał:
    sprawdź jakie tam som kabelki jak 2 żółte i 2 czarne to to jest 12V dodatkowe !! to moszesz śmiało (a w niektórych płytach musisz ) podłączyć !! a jak nie to jest to uzupełnienie 24pin

Czyli kolor przewodów decyduje - krótko mówiąc, jeśli kable żółto-czarne, to wpinać i nic nie popsuję. Bo oczywiście gniazdo w mojej płycie pasujące pod tą "czwórkę" jest zupełnie gdzie indziej niż standardowe, 20-pinowe.
  • #8 3453868
    Figi
    Poziom 37  
    Coś kolega jednak nakręcił. Zasilacz, zgodnie ze stroną producenta jest wykonany w standardzie ATX 1.3 i ma wtyk ATX 20-pin. Wtyk 24-pin (lub 20 + 4) pojawił się dopiero wraz ze standardem ATX 2.01, więc nie mógł być zastosowany w tym zasilaczu.
    Dodatkowe 4-piny to nic innego jak wtyk ATX12V. Nie wolno go łączyć z wtykiem ATX 20-pin i wkładać do gniazda 24-pin :!: (zresztą bez użycia siły nie można tego zrobić, bo nie pasuje). Na płycie głównej są zwykle dodatkowe gniazda 4-pin specjalnie na ten wtyk.

Zwykle jestem przeciwny wyciąganiu jakichkolwiek wniosków na podstawie koloru przewodów, ale w tym konkretnym wypadku kolory są pomocne, bo producenci na szczęście trzymają się jednego wzorca. Wtyk ATX 12V ma dwie linie +12V (przewody żółte) i dwie linie masy (przewody czarne), natomiast wtyk 4-pin będący rozszerzeniem do standardu ATX 2.01 ma jedną linię +12V (przewód żółty), jedną linię +5V (przewód czerwony), jedną linię +3,3V (przewód pomarańczowy) i jedną linię masy (przewód czarny). Już na pierwszy rzut oka widać więc, który jest który.
    Na wszelki wypadek rozpiska:

Swoją drogą, jeśli zasilacz ma służyć nowemu komputerowi, to wybór był kiepski. Nowe komputery zasilają procesor i kartę graficzną z linii +12V, a kolega wybrał zasilacz z mocną linią +5V, przeznaczony do starszych komputerów.

Nirvanowiec napisał:
    Jeszcze byla taka wtyczka jak od dawnych at ktora byla stosowana do p4
    Jakiż to wtyk 4-pinowy rodem z zasilaczy AT, wykorzystywany "do p4" (Pentium 4 :?:), mają współczesne zasilacze ATX? Czy kolega jest pewien, że wie o czym pisze?
  • #9 3453961
    t.catch
    Poziom 16  
    Swoją drogą, jeśli zasilacz ma służyć nowemu komputerowi, to wybór był kiepski. Nowe komputery zasilają procesor i kartę graficzną z linii +12V, a kolega wybrał zasilacz z mocną linią +5V, przeznaczony do starszych komputerów.

Komputer nie jest demonem wydajności, ale coś jeszcze potrafi (athlon xp 2000, 512 DDR, "nowsza" płyta to MSI K7N2 delta i Radeon 9000 PRO). Czy ten zasilacz może mieć problem np. z zasilaniem Radeona 9800 PRO? Tam już jest wymagane zasilanie karty bezpośrednio, AGP nie daje rady...
  • #10 3453976
    Figi
    Poziom 37  
    Nie sądzę, aby były jakieś problemy, ale maksymalne 15A na tej linii, na kolana nie rzuca i sądzę, że mógł wybrać kolega coś bardziej odpowiedniego w podobnej cenie.
  • #11 3453986
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Kabelek z takiego zasilacza można wykorzystać do zasilania karty graficznej np.: 6800 GS.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3454060
    Figi
    Poziom 37  
    Jack14 napisał:
    Kabelek z takiego zasilacza można wykorzystać do zasilania karty graficznej np.: 6800 GS.[...]
    A ta karta nie korzysta przypadkiem z 6-pinowego złącza PCI Express (lub inaczej VGA 6-pin)?
  • #13 3454069
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Tak ale ma również wejście na tego typu pin z zasilacza z boku karty.

ps

owszem jest to karta PCI

:cry: zwracam oczywiście honor tak jest jak pisałeś (pamiętałem że gdzieś taką wtyczkę właczałem ale przed zmianą kompa)
    Zamotałem się ale w płycie głównej AI7 jest takie gniazdko (poprzedni komp).
  • #14 3454286
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    W płytach z chipsetem VIA KT600 jest to dodatkowe zasilanie .
  • #15 3454436
    Figi
    Poziom 37  
    Andmit napisał:
    W płytach z chipsetem VIA KT600 jest to dodatkowe zasilanie .
    W wielu płytach jest "to dodatkowe zasilanie".
  • #16 3454642
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    W wielu płytach jest to podstawowe i jedyne zasilanie przetwornicy Vcore, bez wpięcia tego wtyku płyta nie pracuje.
  • #17 3633866
    Cezary
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Mam pytanie, czy jeżeli mam stary zasilacz ATX bez dodatkowego wyjścia 4-pin 12V to mogę sobie bez problemów doczepić taką dodatkową wiązkę do wyjścia +12V w zasilaczu?

Przy założeniu, że wydajność prądowa tego zasilacza jest wystarczająca, oczywiście.
  • #18 3633965
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Raczej mozesz. Dwa dni temu dostalem komputer i tam byla wlasnie taka przejsciowka z molexa na te 4 piny

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:

Komputer chodzil bez problemu z takim czyms. Ale poczekaj moze az ktos inny wypowie sie na ten temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dodatkowej czteropinowej wtyczki zasilacza, która jest uzupełnieniem standardowego 20-pinowego złącza ATX i stanowi złącze ATX12V przeznaczone do zasilania procesora, szczególnie w płytach głównych z socket A i chipsetem nForce2. Wtyczka ta zawiera dwie linie +12V (przewody żółte) i dwie masy (przewody czarne) i jest niezbędna w niektórych płytach do prawidłowego działania przetwornicy Vcore. Podłączenie jej jest obowiązkowe, jeśli płyta posiada takie gniazdo, gdyż bez tego zasilanie procesora może być niewystarczające. Zasilacz Fortron FSP400-60PFN, o którym mowa, jest zgodny ze standardem ATX 1.3 i posiada 20-pinowe złącze główne oraz dodatkowe 4-pinowe ATX12V. W przypadku starszych zasilaczy bez tego wtyku można stosować przejściówki z Molex na 4-pin ATX12V, pod warunkiem odpowiedniej wydajności prądowej. Dyskutowano także o kompatybilności zasilacza z kartami graficznymi, np. Radeon 9000 PRO i 9800 PRO, gdzie zasilanie karty może wymagać osobnego kabla. Wtyczka ATX12V nie powinna być mylona z rozszerzeniem 24-pin ATX 2.01, które pojawiło się w nowszych standardach zasilaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA