logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam

andy76 18 Sty 2007 09:32 5262 9
  • #1 3456600
    andy76
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

posiadam tylko jeden pilot do bramy wjazdowej na osiedlu. Ponieważ od pewnego czasu mamy dwa samochody dlatego zwracam się z prośbą o informację czy jest możliwość dorobienia drugiego pilota. Zaznaczam, że rozmowy z administracją osiedla, w tym przypadku nie wchodzą w grę. Na pilotach niestety nie znam się całkowicie i nie mam pojęcia na jakim układzie jest zrobiony. Poniżej zamieszczam zrobione zdjęcia posiadanego pilota. Z góry dziękuję za wszelkie informację oraz pomoc.

Pozdrawiam,

Hej ho! Andy
    Załączniki:
    • Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam piloty 002.jpg (29.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam piloty 003.jpg (52.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3456666
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Jakbys dal zdjecie drugiej strony plytki, to bylaby pewnosc... Prawdopodobnie jest tam jeden z ukladow z serii HCS (Keeloq Microchip'a), dorobienie pilota bez ingerencji w centralke (rejestracji pilota) raczej niemozliwe.
  • #3 3456691
    andy76
    Poziom 11  
    Tak przypuszczałem. Dzisiaj wieczorem zrobię zdjęcie i wstawię na forum. Rejestracja pilota jest niemożliwa bo cały mechanizm bramy jest zamknięty i ogrodzony. Może będzie możliwość "skanowania" kodu z posiadanego pilota?
  • #4 3456755
    Loker
    Poziom 39  
    Kod jest zmienny. Idz do administracji i powiedz, ze zgubiles pilota - powinnidac Ci nowego (najwyzej costam zaplacisz).
  • #5 3456844
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    witam, jak przedmówca kod w tym pilocie jest dynamicznie zmienny, uklad napewno HCS, system to albo FAC lub SAIMATIC-w automatyce masz napewno dolzone radio zewnetrzne z uwagi na wieksza ilosc pilotow ( blokowisko) wiec jakis fachmen musi dokodowac pilocika
  • #6 3458381
    Robert H
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    To może być pilot firmy Faac. taki jak na zdjęciu. Pomoc znajdziesz na stronie www.faac.pl Tu masz adres do jednego dealera UNI-TRADE
    Artur Dembiński 71-116 Szczecin ul. Janusza 12 tel.: (094)4524903 kom.: 0601562459 email.: biuro(_at_)unitrade.com.pl - moze ci pomorze
    Załączniki:
    • Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam pilot_faac_small.gif (4.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3459156
    andy76
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
    Tak jak wspominałem zrobiłem zdjęcia (poniżej). Nie ma tam żadnych napisów ani oznaczeń. Niestety są trochę niewyraźna. Czy może coś się stać jak wyjmę z niego baterię?
    Nie mogę się zgłosić do administracji osiedla bo nie należy do grupy właścicieli. Osoba od której wynajmuje obiekt też tego nie zrobi. Ale to już inny temat.
    W ostateczności odwiedzę przedstawiciela Faac w Szczecinie.
    Jakie wnioski nasuwają się po całkowitych oględzinach?
    Załączniki:
    • Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam IMG_1233.jpg (47.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pilot do bramy wjazdowej - kompletnie się na tym nie znam IMG_1232.jpg (45.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3459281
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Najprostszą drogą jest poinformowanie spółdzielni o zgubieniu pilota i prośba o nowego, bo bez ingerencji do centrali się nie obejdzie.
    Pytanie tylko czy wtedy nie wykasują tego rzekomo zgubionego pilota.
    Innej opcji nie ma.
    MOżesz jeszcze namierzyć co za firma to robiła , zadzwonić do nich i ułożyć się z technikiem, żeby ci za przysłowiową flaszke doprogramował pilota.
  • #9 3459421
    Loker
    Poziom 39  
    Wyglada jak HCS. Nic sie nie stanie, jak wyciagniesz baterie.
  • #10 3460520
    andy76
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dzięki za podpowiedzie. Nasuwają mi się jeszcze pytania:
    1. Dlaczego pilota nie da się sklonować poprzez oryginalny pilot? Przecież wysyła on swój numer (zarejestrowany w bramie) oraz numer z dynamicznej ramki. Jeśli nawet numer wysyłany ze sklonowanego do bramy nie będzie kolejnym to wystarczy nacisnąć go dwa razy.
    2. Na stronie Faac wyczytałem, że odbiornik da się ustawić w tryb rejestracji poprzez działającego pilota (o ile ta funkcja nie została w nim zablokowana - przecięcie ścieżki czy coś takiego) - czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?
    3. Czy podczas prób synchronizacji pilotów albo włączania trybu rejestracji w bramie mogę w jakiś sposób rozprogramować, zniszczyć, rozstroić posiadanego działającego pilota?

Jeśli chodzi o kontakt ze zarządem, to tak jak wspominałem, odpada. W przypadku flaszki za dostrojenie u serwisanta to jest to sposób do przemyślenia.

Pozdrawiam,

Hej ho!
    Andy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada jeden pilot do bramy wjazdowej na osiedlu i chce dorobić drugi, jednak nie ma dostępu do administracji osiedla ani do centrali bramy. Pilot prawdopodobnie wykorzystuje układ z serii HCS (Keeloq Microchip), co oznacza, że kod jest dynamicznie zmienny i nie da się go łatwo sklonować ani dorobić bez ingerencji w centralę. Możliwe jest ustawienie odbiornika w tryb rejestracji za pomocą działającego pilota, o ile ta funkcja nie została zablokowana, ale wymaga to dostępu do systemu. Wyjęcie baterii z pilota nie powoduje uszkodzenia. Sugerowane rozwiązania to kontakt z administracją w celu uzyskania nowego pilota lub skontaktowanie się z firmą serwisującą system, np. przedstawicielem Faac, który może doprogramować pilot. W dyskusji pojawiły się także informacje, że system może być firmy Faac, a automatyka bramy może wykorzystywać odbiornik radiowy z możliwością dopisania pilotów. Próby samodzielnego klonowania pilota są utrudnione ze względu na dynamiczny kod i zabezpieczenia systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA