logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem z uruchomieniem laptopa IBM ThinkPad z 8MB RAM

radiowiec50 18 Sty 2007 15:19 5411 21
REKLAMA
  • #1 3457765
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Witam wszystkich na tym forum.
    Mam problem z uruchomieniem laptopa IBM ThinkPad z 8MB RAM.
    W wersji przed formatowaniem dysku pracował pod Windows 95.Wszystkie elementy tj. myszka zew. klawiatura i stacja dyskietek działały dobrze. Po sformatowaniu dysku i ponownym uruchomieniu kompa mam kolejno /pokazują się mi na ekranie/
    na ciemnym ekranie 11904 kB OK i pod tym 8611, póżniej mi się wyświetla /następny ekran/ napis ERROR pod nim 08611 i w lewym dolnym rogu napis TEST i Restart, oraz dwa krótkie sygnały.
    1.Po naciśnięciu na TEST wyświetla mi się ekran z wszystkimi elementami tj. SystemBoard, Memory, Display, HDD itd. okienko Rsestart i Exit.
    Po ponownym uruchomieniu (wł.wył) ekran ERROR 08611 TEST Restart po naciśnięciu na Restart pojawia się 8611 = OK / w kółku i przekreślone/ --> IBM, wciskam F1 i pojawia się napis "nieprawidłowy dysk wymień dysk i aciśnij dowolny klawisz i tu laptop przestaje reagować na przyciskanie na klawisze, po włożeniu dyskitki startowej, słychać że dyskietka pracuje po chwili przestaje a na ektanie nie ma żadnej zmiany.
    Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3457942
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    potrzebny jest tzw. machine type sprzetu, dzieki niemu mozna sprawdzic kod bledu w serwisowce ibm, niektore sa dostepne na www.ibm.com, www.lenovo.com
  • #3 3458077
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Dzięki za info, może ktoś jeszcze coś mi podpowie.
    Pozdrawiam
  • #4 3460379
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    to co opisujesz jest prawdopodobnie zaimplementowanym testem np. pccheck ktory umozliwia wykonanie testów poszczególnych podzespołów kod błędu dla np. tp serii 300 blad 8xxx to blad zwiazany z dyskiem podaj chociaz model notebooka, jaki thinkpad, mam troche starych serwisowek
  • #5 3464264
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Dzięki
    Jest to IBM ThinkPad typ 9545.EYE S/N23-NX 678 ma 8MB RAM i 350 MB HDD. Ja chcę go wykorzystać do sterowania innych urządzeń tylko z DOS'a ze względu na małe jego gabaryty i mały pobór prądu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3486599
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Witam
    JGARBIEN czy może coś znalazłeś nt. j.w wśród swoich serwisówek?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3486673
    rysio68
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Z tego co pamiętam w tych ibm część biosu jest na dysku.
    Uruchom na innym kompie jakiś program do odzysku danych,powinno sie udać przywrócić stan przed formatem.
    Drugi sposób to zciągnięcie dyskietki konfiguracyjnej, ona zapisze odpowiednie dane na dysk.
  • #8 3486904
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Witam RYSIO68
    Jeśli możesz to w paru zdaniach opisz jak to zrobić?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3487121
    rysio68
    Poziom 15  
    Pytanie czy zrobiłeś tylko format, czy coś jeszcze?
    Jeśli tylko format to podłącz dysk do innego komputera z systemem op. (musisz mieć przelotke do podłączenia) uruchom program do odzysku danych, (jest ich mnóstwo) i zeskanuj dysk,powinno po tej operacji przywrócić stan przed formatem.
  • #10 3487167
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Zrobiłem tylko format, sam dysk podłączyć do innego kompa to będzie problem. Przelotka to nie problem ale wyprowadzenia z dysku to jest problem. Czy można to zrobić przez COM lub LPT. A jak spróbować z dyskietką?
  • #11 3487386
    rysio68
    Poziom 15  
    Musiałbyś zciągnąć dyskietkę instalacyjną do tego modelu laptopa (strona ibm) czemu masz problem z wyprowadzeniami?
  • #12 3487406
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Wyprowadzenia końcówek z dysku co na której jest a w szczególności +- napięcia zasilania
  • #14 3487587
    radiowiec50
    Poziom 11  
    "RYSIO68" dzieki za info, jak "zkleje" przejsciowke to dan info o rezultatach. Chyba, że masz coś jeszcze innego to bardzo proszę.
    Pozdrawiam
  • #15 3487886
    rysio68
    Poziom 15  
    Szukałem,ale do tego modelu nic...
  • #16 3488919
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Zacznijmy od początku : ). Twój laptop to ThinkPad serji 75XA gdzie X cyferka a A literka. Procesor to 486 z zegarem od 33 do 100MHz (zależy od XA). Na podstawie tego co podałeś (9545.EYE S/N23-NX 678 )ciężko określić mi dokładnie model ( jest ich 35 :) ). Masz 12 MB pamięci RAM (11904) w możliwej kombinacji 4MB na płycie + 8MB rozszerzenie lub odwrotnie. Rozszerzenie znajduje się pod stacją dyskietek. Dysk jest zwykły tylko że w kieszonce. Można go z niej wydłubać i podpiąć do przejściówkę i PC-ta. Następnie sformatować jako systemowy wgrać instalkę Win95 przełożyć do laptopa i zainstalować system. BIOS jest uczciwy na scalaku :)
    Kod błędu:

Symptom/Error FRU

861X (Pointing device error when TrackPoint III is enabled.)

/Action
    1 Reseat the keyboard Track Point III cable at the interposer card.
    See “2080 Keyboard Unit” on page 359.
    2. Keyboard
    3. External Mouse
    4. Video Card
    5. System Board

Czyli coś z TrackPointem. Może któraś z taśm od klawiatury się poluźniła.

Tu masz linka do instrukcji serwisowej :
    ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mobiles/tpvol2.pdf

a tu do strony gdzie są opisane wszystkie modele ThinkPadów
    http://www.thinkwiki.org/wiki/Category:Models

Ps. 9545 EYE to na 90% 755Cs a jeśli ma 9calowa matrycę to na 100%.
  • #17 3489052
    rysio68
    Poziom 15  
    @Inkwizycja temat przerobiony na własnym organizmie :-)
    pozatym polecenie format C: nie wysuwa tasiemek...
  • #18 3489523
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Witam
    "Inkwizycja" tak jest to model 755Cs. Co do tasiemek to nie ruszałem. Aha nie podałem, że dysk ma taką przesówkę wysuniętą można zamknąć na małą kłódkę. Dysk wydłubie po wykonaniu przejściówki do PC-ta.
  • #19 3489798
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Rysiu68 ja tylko podałem informację na podstawie serwisówki :D. Te stare modele nie mają biosu na dysku zresztą takie wynalazki serwowała Toshiba.

Radiowiec50 ta wysówka to taki gadżet do niczego nie podłączony. Przejściówkę to sobie kup szkoda się męczyć z robotą. Trochę się trzeba namęczyć z wydłubaniem dysku z kieszonki (zatrzaski). Te dwa krótkie piknięcia to sygnalizacja błędu POST

Two short beeps with error codes. ->POST error. See “Numeric Error Codes” on page 217.

Zrób tak: wystartuj laptopa z wciśniętym F1 wejdziesz do BIOSu. Sprawdź czy działa TrackPoint (czy się porusza ptaszek jak go przesuwacz i czy działają od niego klawisze). Jeśli nie działa to znaczy że jest uwalony lub wyłączony. Włącz Test to trochę potrwa lecz wywali dokładnie miejsce gdzie wystąpi błąd.
    Spróbuj jeszcze sprawdzić kolejność botowania. Instrukcję pobrałeś?

Ps. posiadam: 755cs 1szt. ,755C 2szt, 755Ce 1szt ,755CX 1szt (dwa ostatnie sprawne inaczej :) ) i co muszę dodać bardzo łatwo się je rozkręca :D
  • #20 3490377
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Inkwwizycja niestety przy wciśniętym F1 nie mogę wejść do Biosu, F1 działa. Na ekranie ptaszka poruszam tylko za pomocą zewnętrznej myszki, po przeprowadzeniu Testu pod poszczególnymi pod zespołami pojawia się napis OK.
  • #21 3491185
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Jak chodzi tylko na zewnetrznej myszy to napewno uszkodzony TrackPoint albo wyłączony (w BIOSie włącza się go Config>Keyboard). Jak podniesiesz klawiaturę to zobacz w jakim stanie są taśmy. Tak na odległość troche trudno coś wykombinować.
  • #22 3492561
    radiowiec50
    Poziom 11  
    Wszystkim, którzy mi w tym temacie pomagali serdecznie dziękuję.Rozebrałem PC podniosłem klawiaturę i wyjąłem HDD, ponownie to złożyłem i pomogło, coś nie stykało. Efekty uruchamia mi się komp z dyskietki startowej, ale HDD jest pusty. Muszę wgrać DOS'a ale nie wiem jakiego, jaki tu będzie najodpowiedniejszy. W pełnej euforii uruchamiałem tak kilka razy aż padł mi zasilacz. Mam teraz nowy problem-naprawa zasilacza. Jeśli macie jakieś propozycje, sugestie to bardzo proszę.

Dodano po 41 [minuty]:

Może nie w tym temacie, ale mam pytanie czy można podpiąć inny zasilacz-jaki?

Dodano po 5 [godziny] 59 [minuty]:

Ponownie zrobiłem format c: wgrałem pliki systemowe na c i wszytko działa OK. Jako zasilacz zastosowałem inny ma na wyjściu 20V/1A.
    Jeszcze raz wszytkim serdecznie dziękuję za porady.
    Sądzę, że temat można zakończyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia laptopa IBM ThinkPad z 8MB RAM, model 9545.EYE (później potwierdzono 755Cs), który przed formatowaniem dysku działał pod Windows 95. Po formacie pojawiał się błąd 08611 z sygnałami dźwiękowymi POST oraz komunikatem o nieprawidłowym dysku, a laptop nie reagował na klawisze po włożeniu dyskietki startowej. Dyskusja wskazała, że kod błędu 861X odnosi się do problemów z TrackPointem (wbudowanym manipulatorem w klawiaturze). Zalecano sprawdzenie taśm klawiatury, testowanie podzespołów wbudowanym narzędziem diagnostycznym oraz podłączenie dysku twardego do innego komputera za pomocą przejściówki w celu odzyskania danych lub ponownej instalacji systemu. Ustalono, że BIOS nie jest przechowywany na dysku, a dysk jest standardowy 2,5" w kieszeni. Po rozebraniu laptopa i ponownym złożeniu (sprawdzeniu połączeń klawiatury i dysku) problem częściowo ustąpił – laptop uruchamiał się z dyskietki startowej, lecz dysk był pusty. Po wgraniu DOS-a i ponownym formacie system działał poprawnie. W trakcie testów uszkodził się zasilacz, który został zastąpiony zasilaczem 20V/1A. Dyskusja zakończyła się potwierdzeniem działania laptopa po tych czynnościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA