logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV - jak naprawić czujnik oświetlenia w zamku drzwi?

and61 18 Sty 2007 19:33 13702 10
REKLAMA
  • #1 3458860
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    w wymienionym w temacie autku kolegi w zamku jest czujnik oswietlenia ( nie tak jak w wiekszości samochodów na słupku) obecnie przy otwieraniu autka światło się nie zapala, nie jest to sprawa żarówki,
    moje pytanie : jak się do niego dostać i czy jest on naprawialny, ewentualnie znacie może jakiś warsztat który może sie tego podjąc w okolicach warszawy??
  • REKLAMA
  • #2 3459849
    nojer
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    a otwierając inne drzwi światło się zapala?
  • REKLAMA
  • #3 3460270
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    czujni jest w zamku na stałe
    wymieniany razem z zamkiem
  • #4 3461757
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2155
    Klient nie chciał wymieniać całego zamka więc kazał sobie zamontować na słupku wyłącznik drzwiowy i tanio i po sprawie.P
  • REKLAMA
  • #5 3462185
    and61
    Poziom 27  
    nojer napisał:
    a otwierając inne drzwi światło się zapala?

tak ale tylko jest sprawny w jednych drzwiach, w pozostałych też padły.

diesel5857 napisał:
    czujni jest w zamku na stałe
    wymieniany razem z zamkiem

małe pytanko czy wymiana jest trudna(mam felicje i robiłem CZ u siebieale VW golfa nie znam)są jakieś haki na które trza uważać demontując tapicerke i zamki??

viper555 napisał:
    Klient nie chciał wymieniać całego zamka więc kazał sobie zamontować na słupku wyłącznik drzwiowy i tanio i po sprawie.P

nie wiem czy kolega będzie chciał wykonać takie rozwiązanie, dziurkując karoserie :cry: nie zwróciłem uwagi czy są jakieś otwory technologiczne
  • REKLAMA
  • #6 3462590
    viper555
    Poziom 39  
    Nie ma żadnych otworów trzeba wykonać ale to bardzo mały problem bo blacha miękka jak na konserwach.Niech kolega zapyta ile kosztuje zamek z wymianą to się dowie czy lepiej dać 50zł za przeróbkę czy nowy zamek. Myślę że jak chce oryginały to nie ma problemu tylko jeżeli cena nie ma znaczenia.P
  • #7 3464368
    and61
    Poziom 27  
    w tym problem że zna cene wymiany w serwisie i sie załamal , co prawda znalazł jakiś tani serwis który podjął sie naprawy tych krańcowych ( nie wiem jak to chce wykonać , bo przecież tych rzeczy sie nie naprawia, tylko wymienia ) ale serwis jest w szczecinie a on mieszka w wawie, dlatego zwrócił sie do mnie czy moge coś z tym zrobić,

dlatego czy ktos może mi powiedzieć czy dostęp do zamka nie ma ukrytych tajemnic , bo nie chciałbym mu czegoś tam połamać
  • #8 3470153
    viper555
    Poziom 39  
    Do zamka jest trudny dostęp bo praktycznie trzeba rozebrać całe drzwi łącznie z demontażem szyby bo wszystko zamontowane jest na jednej płycie.Ale nie ma potrzeby demontażu ponieważ przewody od czujnika idą pod tapicerką więc wystarczy odciąć i wyprowadzić na zewnątrz najlepiej przedłużając i wyprowadzić pod zaślepką i do słupka. P
  • #9 3470848
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    usterka do usunięcia nie zawsze związana z wymianą zamka nie róbcie dziur lepiej zamontować wieczne kontraktony
  • Pomocny post
    #10 3472009
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    robiłem już to wymieniłem sam mikrostyk w zamku i po kłopocie
  • #11 3483091
    and61
    Poziom 27  
    dziekuje za rady wszystkim a koledze tolio za info przysłane na na PW, dzięki któremu awaria zostanie usunieta

Podsumowanie tematu

✨ W VW Golf IV czujnik oświetlenia drzwi jest wbudowany na stałe w zamek drzwiowy, a nie na słupku jak w większości samochodów. Problem z brakiem zapalania się światła przy otwieraniu drzwi nie wynika ze spalonej żarówki. Dostęp do czujnika jest utrudniony, ponieważ zamek jest zamontowany na jednej płycie wraz z szybą, co wymaga rozebrania całych drzwi, jednak przewody czujnika biegną pod tapicerką i można je odciąć oraz przedłużyć na zewnątrz, np. pod zaślepką do słupka. Czujnik jest zwykle wymieniany razem z zamkiem, ale możliwa jest też naprawa mikrostyku w zamku, co zostało potwierdzone jako skuteczne rozwiązanie. Alternatywnie stosuje się montaż zewnętrznego wyłącznika drzwiowego lub kontraktonów, co jest tańszą i prostszą metodą. Wymiana całego zamka jest kosztowna, a dostępne warsztaty naprawcze mogą znajdować się daleko od miejsca zamieszkania, co utrudnia serwis. Demontaż tapicerki i zamka wymaga ostrożności, ale nie ma specjalnych ukrytych mechanizmów utrudniających dostęp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA