Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak łączyć miedz z aluminium?

przeme 18 Jan 2007 21:00 33208 9
Wago
    przeme
    Level 20  
    Cześć mam pytanko przerabiam instalacje elektryczną i zastanawiam się nad problemem łączenia przewodów aluminiowych z miedzianym .Zainstalowałem skrzynkę ele z zabezpieczeniem różnicowoprądowym i nadprądowym tylko że skrzynka jest w innym miejscu i muszę trzy obwody doprowadzić do skrzynki przewodem miedzianym 3*2.5 w puszkach przewody są aluminiowe i poskręcane .Wiem że nie mogę skręcać przewodów alu z miedzią .Czy wystarczy połączyć to na kostkach ? Trzy obwody każdy będzie zasilany z innej fazy dlatego połączenie powinno być dobre bo jeśli przewód N nie będzie dobrze łączył to mogą powstać przepięcia które uszkodzą odbiorniki co radzicie jak rozwiązać ten problem proszę o pomoc .Pozdrawiam
  • Wago
  • Helpful post
    wiewiórka
    Level 15  
    Wystarczy na kostkach. Przy czym zaciski kostki nie mogą być z czystego mosiądzu, bo utlenią się z aluminium, mają być pokryte cynkiem, niklem, chromem itp.
    Niewielkie przepięcia powstaną przy słabym styku, ale najgorsze skutki to wydzielanie się ciepła na osłabionym styku (mogące doprowadzić nawet do pożaru) i zakłocenie ochrony przeciwporażeniowej (duża impedancja pętli zwarcia - brak skuteczności ochr. pporażen.)
  • Wago
    przeme
    Level 20  
    Tak zrobie jak mówisz muszę poszukać tylko odpowiednich kostek i solidnie połączyć dziękuje kolego za pomoc zapytam jeszcze w sklepie ele może coś znajdą może można dostać podkładki prasowane alu miedz .Pozdrawiam
    wspol_nik
    Level 25  
    Witam.
    O ile sobie przypominam to w energetyce kiedyś stosowano tzw.złączki
    AlCu to znaczy że jedna część opaski jest miedziana a druga aluminiowa.
    Tak robiono kiedyś, może dziś są inne sposoby;)
    Pozdr.wsp
    Elmont
    Level 25  
    Skoro robisz modernizację to lepiej Wymień te przewody aluminiowe
    i będzie po problemie .
    przeme
    Level 20  
    Te płytki rozgałężne z jednej strony mają miedziany zacisk a z drugiej aluminiowy ?
    jdjan1
    Level 26  
    Witam!
    Quote:
    Te płytki rozgałężne z jednej strony mają miedziany zacisk a z drugiej aluminiowy ?

Nie, ale możesz połączyć nimi miedź i aluminium, najlepiej tak aby nie stykały się ze sobą bezpośrednio, tylko przez zacisk.
    Dobrze doręć śruby! Aluminium ma tendecje do pełzania ("siada" pod wpływem nacisku)!

Jan
    and61
    Level 26  
    mozna zastosować również listwy łaczeniowe , gdzie tuleja nie jest przelotowa
    przeme
    Level 20  
    ok skręce na kostkach po jednej stronie listwy alu a po drugiej stronie miedz .Podobno są specjalne pasty którymi smaruje sie łączenie pomaga to ?