logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki PIR AQUA Satela. Czułość dla typowego zastosowania.

bhtom 19 Sty 2007 15:59 6916 9
  • #1 3461657
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 605
    Witam.
    Czytałem już na forum różne rzeczy na temat tych czujek. Jedni są za a inni przeciw. Ja mam jednak pytanie jaką czułość czujki powinno się ustawić dla typowego zastosowania w mieszkaniu w bloku?
    Czy ustawienie czułości na max nie będzie wywoływało fałszywych alarmów?
    Ja mam czułość ustawioną jako średnia ale mam wrażenie, że chyba jest trochę za mała. Czujki które posiadam są jeszcze w wersji bez prealarmu (pochodzą z początku produkcji).
    Czekam na Wasze opinie.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 3461869
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Klient ma zawsze wrażenie że źle działają możesz prosto to sprawdzić spróbuj przejść przez pomieszczenie tak żeby nie zapaliła się dioda jeżeli ci się uda to czujnik jest do regulacji albo wisi za wysoko.Ale nie dawałbym go na maxa bo może się załączać.
    Powodzenia i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 3461874
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Dokładnie.
  • Pomocny post
    #5 3476995
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Najczęściej źle działająca czujka nie jest wynikiem jej złej regulacji elektroniki, ale złego montażu. Należy zwracać uwagę, że czujka może pracować poprawnie tylko na określonej wysokości zamontowania i pod odpowiednim kątem (prostopadle do podłogi). Poza tym kwestia zamontowania płytki w obudowie czujki. Niektóre czujki mają podłużny otwór na śrubkę mocującą płytkę do obudowy. Często instalator nie zwraca na takie szczegóły uwagi.
    Ustawienie na max w mieszkaniu jest bardzo ryzykowne.
  • #6 3477515
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 605
    W moim przypadku czujka wisi w rogu pokoju o wymiarach ~ 4x4m.
    Zamontowana jest na wysokości ok. 2,4 m.
    Najdłuższa wiązka ma ok 5 m (po przekątnej pokoju).
    W przeciwległym rogu pokoju znajdują się drzwi balkonowe, a z racji tego, że mieszkanie jest usytuowane na parterze, zależy mi na tym aby czujnik dobrze ustawić. Piszecie, że czujnik powinien być ustawiony prostopadle do podłogi, a co się stanie jak go trochę pochylimy na dół? Na pewno wtedy spadnie jego zasięg, ale przecież w moim przypadku najdłuższa wiązka ma tylko 5m?
    Ostatecznym rozwiązaniem byłaby chyba wymiana czujnika na coś nowszego z oferty Satela np Aqua Plus lub Graphite (nie musiałbym wtedy zmieniać uchwytu bo chyba ten jest uniwersalny we wszystkich czujnikach Satela tego typu).
    Czekam na wasze sugestie.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 3854463
    ShEvU_elektro
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Witam

Szczerze to niewiem jak te czujki z poczatku produkcji się zachowują.
    Ja u siebie mam założone AQUA Plus, mieszkam w bloku, na parterze, czułość na max. każda patrzy na kaloryfer i na okna, na mikrowentylacji brak fałszywek, zimą, gdy grzeją kaloryfery również. Mimo to czujka reaguje na kazdy ruch w pokoju. Czujki wiszą mniej więcej każda na wysokości 235cm i są leciutko pochylone. Większość uważa te czujniki za lipne, ja tego nie popieram. U mnie zdają egzamin rewelacyjnie. :)

Pozdrawiam
  • #9 3855023
    etranger
    Poziom 14  
    Seria aqua nigdy nie podobala mi sie wizualnie wiec nie stosowalem jej wlasciwie nigdzie.
    Z tym ustawieniem na okna wez pod uwage swiatlo biale, padajace np od reflektorow samochodowych.
    Teoretycznie tylko stare "refleksy" były wrazliwe na swiatlo biale ale roznie to z tym bywa.
    Klatki wentylacyjne rowniez potrafia sporo nabroic wiec dobrze brac je pod uwage :)
  • #10 3856172
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Ważne jest gdzie zamontowałeś czujkę z zasady dzialania powinna być zamontowana przy oknie lub jak u Ciebie przy oknie balkonowym . Czujka wykrywa ruch jak idziesz do niej prostopadle i tak powinna być montowana a nie na przeciw okna czy balkonu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia czułości czujników PIR Satela serii AQUA, szczególnie modeli z początku produkcji (2003-2004). Zaleca się unikanie maksymalnej czułości w mieszkaniach ze względu na ryzyko fałszywych alarmów. Kluczowe jest prawidłowe zamontowanie czujki: na wysokości około 2,4 m, prostopadle do podłogi, najlepiej przy oknie lub balkonie, aby uniknąć zakłóceń od światła białego (np. reflektorów samochodowych) i wentylacji. Pochylenie czujki może zmniejszyć zasięg, co w małych pomieszczeniach (ok. 4x4 m) może być akceptowalne. Czujki z początku produkcji mogą mieć niższą czułość niż nowsze modele, takie jak AQUA Plus czy Graphite, które oferują lepszą detekcję i prealarm. Użytkownicy potwierdzają, że przy odpowiednim montażu i ustawieniu czułości (często na średnią lub maksymalną w nowszych modelach) czujki działają skutecznie, nie generując fałszywych alarmów nawet przy obecności kaloryferów i mikrowentylacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA