logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

blaupunkt cd300 zostal podłączony pod 24V co sie uszkodziło

jargi83 19 Sty 2007 18:02 1228 6
REKLAMA
  • #1 3462118
    jargi83
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam wszystkich mam radyjko blaupunkt cd300 od znajomego i on kiedys podłaczył go pod 24V, nie mam zadnych przyządów zeby cos pomierzyc i nie wiem co mogło sie uszkodzic w tym radyjku
  • REKLAMA
  • #2 3462429
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    ogolnie blaupunkty sa dobre, ale po 24V hmm pewnie spaliły się ściezki tabilizator, może procesor - naprawa mało opłacalna
  • REKLAMA
  • #3 3462666
    jargi83
    Poziom 11  
    sciezki nie sa popalone bo sprawdzałem
  • #4 3462699
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Przede wszystkim trzeba radyjko podłączyć pod 12V i sprawdzić czy zareaguje. A potem pomierzyć, co się mogło upalić. A tu bez miernika się nie obejdzie...
    Mogła paść końcówka, bo jest bezpośrednio na zasilaniu, stabilizator, klucz załączający. Czyli da się naprawić. A mógł też paść procesor. Wtedy radio tylko na dawcę.
    Potrzebny miernik, bo czym to będziesz sprawdzał? Językiem?
  • REKLAMA
  • #5 3462706
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Podanie sporo większego napiecia na radyjko ,często jest gorsze niż zamiana plus z minusem.Sprawdz obwód zasilania,przy odrobinie szczęścia może nic dalej nie "poleciało".Rafał.
  • REKLAMA
  • #6 3462997
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    I od razu przestrzegam. Zakup miernika za kilkanaście złotych fachowcowi pozwoli naprawić radio lub chociaż zdiagnozować ale laikowi to nawet potężny sprzęt nie pomoże. Nie ma jednego prostego sposobu na naprawę danego radia, uszkodzenia są zbyt różne. Schemat tego radia jest dostępny, więc albo dużo samozaparcia i do dzieła albo do serwisu rtv.

SławeK
  • #7 3463204
    jargi83
    Poziom 11  
    ok dzieki wszystkim za podpowiedz, kupie sobie miernik i pomierze to i owo, w sumie to jestem po elektronicznej szkole ale zawod jaki teraz wykonuje to kierowca wiec nie mam za bardzo czasu siedziec i dłubac, ale jak zrobie tą usterke (albo zakład rtv) to powiadomie was jakie czesci uległy wymianie. dzieki jeszcze raz pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Blaupunkt CD300 został podłączony do zasilania 24V zamiast standardowych 12V, co mogło spowodować uszkodzenia elementów elektronicznych. Najczęściej uszkodzeniu ulegają ścieżki, stabilizator napięcia, końcówka mocy, klucz załączający lub procesor. Sprawdzenie uszkodzeń wymaga użycia miernika, ponieważ bez pomiarów trudno zdiagnozować usterkę. Schemat radia jest dostępny, co umożliwia samodzielną naprawę, jednak bez odpowiednich narzędzi i wiedzy może być to trudne. W przypadku poważnych uszkodzeń procesora radio nadaje się jedynie na części. Zaleca się podłączenie radia do właściwego napięcia 12V i wykonanie pomiarów, aby określić zakres uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA