logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sample electronics - MISO 5V, jak zmienić pin w Bascom 1.11.8.3?

siwekyhy 19 Sty 2007 20:04 3896 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w programatorze Sample Electronics na linii MISO stale jest 5 V i jak ustawić ATmegę8 na zewnętrzny rezonator 4 MHz?

Stałe 5 V na MISO zwykle oznacza, że programator nie jest poprawnie zasilany: do wejścia VCC układu 74HC244 w programatorze trzeba podać +5 V, a ten sam zasilacz podać też na ATmegę; bez tego na pozostałych liniach pojawiają się tylko stany nieustalone około 2 V i programowanie nie działa [#3498972][#3502286] Bascom nie „przestawia” MISO na inny pin LPT, tylko trzeba sprawdzić adres portu i poprawność połączeń, a sam programator warto przetestować prostym testem LPT [#3471092] ATmegę8 ustawia się fuse bitami, nie pinem w programie: dla zewnętrznego rezonatora/kwarcu w zakresie 3–8 MHz ustaw CKOPT=1 i CKSEL=111 [#3463739][#3472041] Jeśli układ jest nowy i nie zmieniano fuse bitów, fabrycznie pracuje na wewnętrznym oscylatorze 1 MHz [#3495018]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3462599
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam

1 Zlutowałem programator SAmple electronics i przetestowałem go w Bascomie 1.11.8.3 jak daje Test programatora np reset żeby nigdzie nie było napięcia to na Miso jest +5v :( tak samo jak daje inne opcje testu :(. Hm jak daje programing tak samo na miso 5v a na innych jest napięcie koło 2v Co może być nie tak ? Czy da się przestawić jakoś w bascomie np miso żeby było na innym pinie w LPT ?

2 Chcę zaprogramować Atmege8 jak ustawić zewnętrzny rezonat na 4 MHZ ?

Pozdrawiam
    Za odpowiedzi z góry dzięki :)

Znaczniki w temacie skasowano!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3463739
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Ustawiłeś w opcjach bascoma Sample Electronics programmer?
    Podłącz woltomierz do portu lpt bez programatora i sprawdź sygnał.
    Rezonatora ZEWNĘTRZNEGO nie można ustawiać. Możesz ustawić jaki chcesz oscylator wewnętrzny lub że chcesz oscylator zewnętrzny.
    Dla rezonatora zewnętrznego 3-8 Mhz:
    CKOPT 1 CKSEL 111 - jak zaprogramujesz przez ISP i ustawisz zewnętrzny rezonator a nie będzie go na płytce wtedy już nie przeprogramujesz atmegi.
  • #3 3465087
    siwekyhy
    Poziom 14  
    1 Sprawdziłem LPT bez programatora i dalej to samo :/ ale otworzyłem potem obudowę komputera i był niedopięty kabel do płyty głównej od LPT :| ponownie sprawdziłem i dalej to samo :/ Wcześniej kombinowałem z STK200/300 hm może upaliłem LPT ?? Hm a jak to jest z pracą LPT w biose mam na Normal sa tam jeszcze inne ale nie wiem co one dają :|
    2 Proszę o prościejsze wyjaśnienie jak się ustawia zewnętrzny rezonat i wewnętrzny :) jestem początkujący na forum tez nic ciekawego nie znalazłem

Pozdrawiam :)
  • #4 3465329
    ryborz
    Poziom 23  
    A masz drukarkę?? Jak możesz drukować znaczy że lpt działa. Rezonatory ustawia się w bezpiecznikach mikrokontrolera. W bascomie podczas programowania jest specjalna zakładka. Podłączasz programator bezpośrednio pod lpt czy masz jakąś przejściówkę?? Ja miałem np. przejściówkę ze skanera w której piny były lustrzanym odbiciem!
  • #5 3465831
    siwekyhy
    Poziom 14  
    1 Drukarkę owszem mam ale na USB więc to odpada. Programator bezpośrednio podpinam pod LPT bez żadnych przejściówek. Własnie nie mam żadnego stare sprzętu żeby sprawdzić LTP :/ A jak z biosem kombinować coś czy zostawić tak jak jest? A może jakiś inny pomysł ?
    2 Lock and Fuse bits tak ? Zewnętrzny "CKOPT 1 CKSEL 111" a wewnętrzny jak ?
  • #7 3467888
    siwekyhy
    Poziom 14  
    ehh ktoś coś wymyślij z lpt ?
  • REKLAMA
  • #9 3469285
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Własnie o to mi chodziło sprawdze to i odpisze dzięki :D

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

kurcze sprawdziłem w biose każdą opcję jaką ma LPT dalej to samo :( program który jest w linku tez pokazuje cały czas 5v :( chyba zainwestuje w programator na rs232 :/
  • #10 3471092
    ryborz
    Poziom 23  
    Wymyslilem lepsze wyjscie. Zrób ten pierwszy programator. To praktycznie to samo tylko w innej konfiguracji. Zmień opcje w bascomie na stk200.
    http://elm-chan.org/works/avrx/stk200.png
    Jak ten programator nie będzie działał to możliwe że masz port lpt pod innym adresem niż 378. Spróbuj zmienić w bascomie adres portu.

Najlepiej jednak na początek podłącz diodę z rezystorem do portu lpt i użyj tego programu o którym wspomniałem. Wtedy bedziesz wiedział czy port działa!
  • #11 3471914
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Okej sprawdzę to a co do drugiego mojego pytania zajrzałem do tego linka jak mam kwarc 4MHz to mam dać External crystal/ceramic rezonator 1111-1010 tak ? a wewnętrzny to calibrated internal Rc oscilator ? sory że tak pytam ale jak już napisałem jestem początkujący ;)
  • #12 3472041
    ryborz
    Poziom 23  
    Crystal oscillator str 27 tabelka 4. Tam masz podane zakresy prędkości i ustawienia bezpieczników. CKOPT 1 CKSEL 111 dla 4 MHz
  • #13 3491920
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hmm chyba załatwie sobie jakiś stary komputer i na tym będę działał jeśli chodzi o uC kurde niby to takie proste z tym programowaniem a ja walczę z tym już od dłuższego czasu :| juz 2 atmegi załatwiłem (jedna poszła na części pierwsze :D ciekawe czemu ;) ) i nawet ich nie zaprogramowałem :|
  • #14 3491985
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja się dziwię zawsze do jakich ludzie wniosków dochodzą przy budowie programatorów a szczególnie STK200 ... zawsze jak coś nie działa to winą obarcza się biedną Windę XP albo coś podobnego - tylko nie to, że się samemu błędy zrobiło.

A przeważnie zawsze na końcu okazuje się, że do budowy STK200 nie użyto odpowiedniej wersji scalaka czyli HC tylko inną - lub jakieś proste błędy w podłączeniach i nawet na windzie98 nie działa.

Ja używam wszędzie Windy XP i bez żadnych problemów i trików na różnych kompach mi to działa. Dodam jeszcze żeby wziąć pod uwagę to co ja też kiedyś zrobiłem - szczególnie gdy się jest początkującym - zamiast męczyć się z szukaniem odpowiedniej wersji scalaka 74HC... i budową programatora - to czy nie warto go poprostu kupić??? przecież to koszt 15zł a odpada tyle problemów! i nie ma co mówić, że to dla własnej satysfakcji - bo co z tej satysfakcji jak nic nie działa - lepiej całą swoją uwagę poświęcić chyba na naukę programowania i zajęcie się samym prockiem , jego poznawaniem a nie co chwilę doszukiwania się przez wiele godzin błędu itp

naprawdę polecam takie rozwiązanie - i okaże się, że wszystko działa na nowych windach a problemy znikają jak zły sen ;)

pozdrawiam
  • #15 3492795
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hehe mam też kupiony stk200/300 i też nic nie udało mi sie zaprogramować próbowałem bascomem i winavr i nic :/
  • #16 3492808
    ryborz
    Poziom 23  
    To musi być coś nie tak z LPT. Przetestuj port tym programem co Ci wysłałem. Sprawdź jeszcze raz połączenie z płytą główna! Sprawdź ustawienie adresu i inne opcje w biosie. Sprawdź jeszcze w menedżerze urządzeń.
  • REKLAMA
  • #17 3493410
    mirekk36
    Poziom 42  
    siwekyhy napisał:
    hehe mam też kupiony stk200/300 i też nic nie udało mi sie zaprogramować próbowałem bascomem i winavr i nic :/

proponuję po pierwsze sprawdzić jednak czy w tym kupionym sieci scalak w wesji 74HC - koniecznie. Po drugie - opiszę to na przykładzie PonyProga bo go dobrze znam - więc zassij sobie PonyProg'a najnowszą wersję - wejdź w setup - wybierz "Interface setup" , następnie postaw ptaszka przy opcji Paralell, następnie poniżej wybierz z rozwijanej listy "AVR ISP I/O" i jeszcze niżej zaznacz swój port - prawdopodobnie masz LPT1. Oczywiście wstępnie możesz sobie odpalić menadżera urządzeń w windowsie i sprawdzić czy tam w portach widać twój LPT1 i czy nie ma z nim żadnych problemów. Możesz też użyć opcji "AVR ISP API" gdyby poprzednia coś nie działała ale wątpię.

Następnie naciśnij klawisz "Probe" potem ok i w menu Setup jeszcze wybierz "calibration" - to będzie wszystko co do ustawień i jeśli masz dobry programator oraz sprawnie działający LPT to jest to niemożliwe żeby nie zadziałało pod WInXP

... oczywiście jeszcze nieśmiało przypomnę, że gdy podłączysz do programatora swój procek to poza podłączeniem sygnałów MISO, MOSI, SCK, RESET i GND - podaj mu także zasilanie +5V (bo tego ludzie czasem nie robią)

rwasumując - jeśli masz 74HC244 i sprawne to o czym pisałem powyżej to napewno ci zadziała. A jeśli zadziała w PonyProg'u to bądź pewien wtedy że napewno uda ci się to zrobić i z Bascomem i innymi programami. (pomyś sobie to co tu opisałem - te próby nic cię nie będą kosztować - a za to może się okazać, że nie będziesz musiał wyrzucać STK200)

pozdrawiam
  • #18 3494358
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Na taką właśnie odpowiedź czekałem :D dzięki wielkie :D Co do programatora to układ jest HC napisze mi jeszcze proszę jak ustawić wewnętrzny oscylator w atmega8 w programie ponyProg :) Pod wieczór sprawdzę czy wszystko działa i odpisze :)
  • #19 3495018
    mirekk36
    Poziom 42  
    Jeśli kupiłeś ATmega8 i nic w niej nie zmieniałeś jeśli chodzi o fuse bity to jest on już fabrycznie ustawiony na wewn oscylator 1MHz i nie musisz nic przestawiać. Chyba że chcesz zmienić częstotliwość np na 8MHz to wtedy w PonyProg, po wybraniu oczywiście z listy rozwijanej w prawym górnym rogu procka Atmega8 - klikasz w ikonkę z kłódeczką. Potem klawisz "Read" on dokona ci odczytu auktualnie ustawionych fusebitów i zobaczysz sobie jak to w ogóle wygląda. Pamiętaj - tam jest zresztą opis - że bit zaprogramowany = 0 to brak ptaszka a bit niezaprogramowany = 1 to ptaszek . Więc rzuć okiem na bity CKSEL3 CKSEL2 CKSEL1 i CKSEL0 ;)

.... to nimi właśnie ustawiasz częstotliwość oraz rodzaj źródła taktowania. Czyli domyślne z fabryki masz tak: 0001

dla 1MHz
    CKSEL3 - ptaszek
    CKSEL2 - ptaszek
    CKSEL1 - ptaszek
    CKSEL0 - bez ptaszka

a jeśli chcesz zrobić sobie 8MHz to musisz ptaszki dać tak: 0100

dla 8MHz
    CKSEL3 - ptaszek
    CKSEL2 - bez ptaszka
    CKSEL1 - ptaszek
    CKSEL0 - ptaszek

i naciśnij wtedy klawisz "Write"

tylko nie pomyl się ;) - ale też spoko bo jak się przypadkowo przestawi na zewnętrzny generator to wystarczy zrobić sobie coś takiego na kilku bramkach TTL podłączyć do wejścia XTAL1 i po problemie - programator znowu zobaczy i można już poprawnie zaprogramować fuski
  • REKLAMA
  • #20 3495440
    ryborz
    Poziom 23  
    PonyProg przez te negacje z "ptaszkami" jest najprostszą drogą do zablokowania avra. Już nie raz o tym czytałem na różnych forach. Te wcześniejsze wersje podobno potrafiły wczytać inne fuse i zapisać je potem z inwersjami.
  • #21 3495484
    mirekk36
    Poziom 42  
    z całym szacunkiem kolego ryborz ale jakie negacje z "ptaszkami" o czym ty mówisz? .... przecież to Atmel wymyślił to w taki zanegowany sposób czyli, że bit zaprogramowany = 0 a niezprogramowany = 1 . W PonyProg'u mamy w ogóle w okienku do programowania fusebitów w ogóle idealną i jasną sytuację bo pod fusami jest jasny opis

ptaszek - bit zaprogramowany (0)
    bez ptaszka - bit niezaprogramowany (1)

te ptaszki , że tak powiem wprowadzają jakąś logikę do tego. Więc nie posługuj się argumentem, że czytałeś o tym na różnych forach iż za pomocą PonyProg'a łatwo je "zepsuć" .... bo tak naprawdę na różnych forach to różni ludzie (początkujący) za pomocą najróżniejszych programów źle je programują - poczytaj sobie chociażby elektrodę. I też nie wynika to z tego, że inne programy są beee ... poprostu każdemu początkującemu miesza się ta odwrotna logika Atmela w tym przypadku - ot wszystko na ten temat....
  • #22 3496100
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Sprawdziłem wszystko na "sucho" tzn. podpiołem programator ( bez atmegi )zrobiłem wszystko tak jak napisałeś w ponyprog i otworzyłem jakiś plik z hex i dałem programming hmm ponownie na miso jest 5v na reszcie wyjść jest koło 2,5v jakoś tak hmm mógłbyś sprawdzić czy na Miso w Twoim programatorze jest 5v ? nie chciałbym zepsuć kolejnego atmegi... Ps w najnowszym pony prog nie ma w opcjach Atmega8 czy na AVR AUTO zadziała ?
  • #23 3496176
    mirekk36
    Poziom 42  
    po pierwsze to nie można podpiąć bez procka bo to nie zadziała...

po drugie jeśli nie robisz jakiegoś poważnego błędu w połączeniach sygnałów z prockiem to nie uszkodzisz procka samym podłączeniem do programatora

po trzecie PonyProg wersja 2.06f Beta - na 1000% ma procka ATmega8 na liście bo ja tego właśnie często używam. tylko poszukaj go tam dobrze albo sprawdź czy masz tą wersję o której wspomniałem.

po czwarte - ja zawsze daję konkretny model procka bo na AVR Auto czasem mi coś jakby nie chciało rozpoznać

zobacz:
    Sample electronics - MISO 5V, jak zmienić pin w Bascom 1.11.8.3?

co do sygnałów - to sprawdź po stokroć czy - wyjście MISO z programatora (upewnij się która to nóżka w programatorze) dochodzi do MISO w procku, i tak samo z pozostałymi czyli MOSI, SCK, RESET i GND oraz +5V
  • #24 3496402
    ryborz
    Poziom 23  
    Generalnie jeśli chodzi o checkbox'a to odhaczenie (checked) w każdym języku programowania daje logiczne 1 (true). Więc według mnie logiki w tym nie ma! W bascomie masz listę i zapis taki jak w pdf'ie więc jest bardziej intuicyjny!
  • #25 3496457
    mirekk36
    Poziom 42  
    no tak kolego ryborz - to oczywiście zależy od podejścia i jakiejś tam wygody .... ale ja programuję tylko w asemblerze więc Bascoma nie używam albo bardzo rzadko i już się przyzwyczaiłem do Pony albo ISPPROG'a.

i masz rację, że checked to zawsze true - ale wg autora PonyProga i dla mnie to - to checked - oznacza poprostu - bit zaprogramowany.

więc uważam, że czy Bascom czy Pony czy inny to naprawdę tylko kwestia przyzwyczajenia - a i tak zawsze trzeba uważać bo ręka może się omsknąć na ptaszku ;)

pozdrawiam
  • #26 3498901
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ad.3 faktycznie nie zauważyłem ja mam 2.03 a najnowsza jest 2.06 sory
    ps na Vcc mam 0V :|
  • #27 3498972
    mirekk36
    Poziom 42  
    poczekaj poczekaj - czy ty nie robisz takiego błędu przypadkiem, że nie podłączasz zasilania +5V na wejście VCC do programatora????

.... w programatorze VCC to jest wejście typu Power i trzeba tam podać +5V a nie oczekiwać, że ono się tam pojawi po podłączeniu do LPT.

Jeśli tego nie robiłeś i podłączałeś procka to programy programujące jak PonyProg czy Bacsom i inne mogą głupieć - i czasem może udawać im się coś nawet ale najczęściej jakieś śmieci odczytywać.

mam nadzieję, że teraz coś ci się wyjaśni?

pozdrówka
  • #28 3499715
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hmm z tego co piszesz to do programatora do Vcc mam dołonczyć +5v ? nigdy tak nie robiłem hm no dobra ale do atmegi skad mam wziasc 5v do Vcc tez z tego źródla co dołanczam go do programatora ?
  • #29 3500022
    mirekk36
    Poziom 42  
    bierzesz sobie np +5V z zasilacza komputerowego, lub 4,5V z baterii czy +5V ze stabilizatora 7805 i podajesz te +5V do procka a jednocześnie do programatora na wejście VCC. Tak tak z tego samego źródła zasilasz i procka i ten scalak w programatorze - bo inaczej gdy nie dostarczycz napięcia +5V do tego 74HC244 to jak on ma działać?
  • #30 3501821
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hehe dobre :) nawet nie wiedziałem że tak trzeba :D dzięki :) zajmę się tym pod wieczór Ps napewno nic sie nie stanie z atmega jak na wyjsciu z lpt na miso bedzie 5 V ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programatora Sample Electronics podłączonego do portu LPT i pracy z Bascom 1.11.8.3, gdzie na linii MISO pojawia się stałe napięcie +5V zamiast sygnału programującego. Użytkownik pyta o możliwość zmiany pinu MISO w Bascom oraz o ustawienie zewnętrznego rezonatora 4 MHz dla mikrokontrolera Atmega8. W dyskusji zwrócono uwagę, że port LPT może być uszkodzony lub źle podłączony, a także że programator wymaga zasilania +5V na wejściu VCC, które użytkownik wcześniej pomijał. Zalecane jest sprawdzenie działania portu LPT za pomocą testera i diody, a także poprawne podłączenie zasilania do programatora i mikrokontrolera. W kwestii fuse bitów Atmega8, ustawienia zewnętrznego rezonatora 4 MHz to CKOPT=1 i CKSEL=111, a domyślnie mikrokontroler ma wewnętrzny oscylator 1 MHz. Wskazano, że program PonyProg w wersji 2.06f obsługuje Atmega8 i pozwala na odczyt i zmianę fuse bitów, jednak należy uważać na logikę zapisu bitów (bit zaprogramowany = 0). Ostatecznie problem z napięciem na MISO został rozwiązany przez poprawne zasilanie programatora. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych programatorów (STK200/300) i konfiguracji portu LPT w BIOS-ie oraz adresu portu w Bascom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA