logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie żarówki LED do akwarium z białym światłem i niskim nagrzewaniem?

kulajson_Rybnik 19 Sty 2007 21:14 3561 10
REKLAMA
  • #1 3462915
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam kto mi poleci jakies zarówki które dają białe swiatło i nie nagrzewają się tak jak te zwykłe w żyrandolach

potrzebuje jakies zarówki zeby oswietlic akwarium ale nie mogą to byc swietlówki
  • REKLAMA
  • #2 3462935
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    witam
    biale swiatlo najlepiej uzyskac z .....diod , ktore oswietlaja jakis element [ewentualnie diody dac do jakichs kloszy]:idea:
  • REKLAMA
  • #3 3462947
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć .

Żarówki "energooszczędne" to też świetlówki, tylko inaczej zasilane.
    Pomyśl o diodach LED. Kilka 3 watowych szerokokątnych powinno wystarczyć.
  • #4 3463246
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    diody tez odpadaja

czy zarowki energooszczedne sie nagrzewają???
  • REKLAMA
  • #5 3463287
    zdzislaw walotek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Owszem ale dużo słabiej.możesz zastosować jeszcze te które mają dodatkową bańkę ozdobną.Ale ja też polecam diody lub diody 12V z cokołem żarówki samochodowej.Sklepy MOTO lub ALLEGRO
  • #6 3463489
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To jak świetlówki i diody odpadają to napisz wogóle o co ci chodzi i jaki efekt chcesz uzyskać!
  • REKLAMA
  • #7 3463511
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Światło świetlówki zwykłej i żarówki energo. ma takie same parametry.
    Napisz dokładnie o co Tobie chodzi czy o to aby było jasno czy też o stworzenie dobrego środowiska dla rybek i roślin.Jeżeli o to drugie to rozważ propozycje wymienionej wcześniej świetlówki specjalnej do akwarium (oznaczonej AQWA lub AQUA).
  • #8 3464219
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    mam 10 diodek z allegro podłączonych w akwarium i wogole swiata nie dają

potrzebuje xródło światła które da taki efekt tak świetlówka 20 W biała. Do oswietlenia akwarium
  • #10 3464641
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Najlepsze do takich celów są metalohalogenkowe maja znakomity współczynnik oddawania barw .Moce od 30 Wat.Tylko,że są to lampy wyładowcze potrzebują specjalny układ zasilajacy.Na allegro koszt lampy +układu ok 150zł. Czas świecenia takich lamp to powyżej 6000 godzin.
  • #11 4352282
    rrad
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    kulajson_Rybnik napisał:
    Witam kto mi poleci jakies zarówki które dają białe swiatło i nie nagrzewają się tak jak te zwykłe w żyrandolach

potrzebuje jakies zarówki zeby oswietlic akwarium ale nie mogą to byc swietlówki

zwykłe żarówki są nieekonomiczne i nie sprawdzają się latem, ledy wogóle nie nadają się do akwarium,
    najlepszy stosunek ceny do przydatności akwarystycznej mają właśnie świetlówki-szczególnie specjalistyczne więc dziwię się dlaczego ich nie chcesz?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru żarówek LED do oświetlenia akwarium, które emitują białe światło i mają niskie nagrzewanie. Zalecano stosowanie diod LED, najlepiej kilku 3-watowych szerokokątnych, jako alternatywę dla tradycyjnych żarówek i świetlówek, które nagrzewają się bardziej. Jednak autor wykluczył zarówno świetlówki, jak i diody LED, wskazując na niewystarczającą moc dostępnych diod z Allegro. Wskazano również na możliwość użycia żarówek energooszczędnych, które nagrzewają się mniej niż tradycyjne żarówki, a także diod LED 12V z cokołem samochodowym dostępnym w sklepach motoryzacyjnych lub na Allegro. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem dla akwarium są specjalistyczne świetlówki oznaczone jako AQWA lub AQUA, które zapewniają odpowiednie spektrum światła dla roślin i ryb. Alternatywnie zaproponowano lampy metalohalogenkowe o mocy od 30 W, charakteryzujące się wysokim współczynnikiem oddawania barw, choć wymagające specjalnego układu zasilającego i wyższych kosztów. Podkreślono, że zwykłe żarówki są nieekonomiczne i nieefektywne, a LED-y w obecnej formie mogą nie spełniać wymagań oświetleniowych akwarium.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA