logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejny problem z płytą główną zakupioną na Allegro !

mardar 20 Sty 2007 09:44 2066 9
REKLAMA
  • #1 3464246
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Kupiłem na allegro płyte główną pod PII. Płyta jest produkcji siemensa i manuala do niej nie mam, mam jedynie do czegoś podobnego. Nie wiem dokładnie które oznaczenie to model ale na płycie napisane jest :
    W26361-W10-Z2-02-36
    W26361-W10-X-02

Z płytą mam pewien problem, a mianowicie płyta czasem działa normalnie a czasem coś jej odwala, tzn: włączy się power i zasilacz startuje, ale na ekranie nie ma nic. Próbowałem wyjmować baterie, bios resetować, gniazda czyścić i nic nie pomaga, poprostu płyta działa kiedy chce. Kądensatory nie wyglądają na uszkodzone.
    Więc co mogło się stać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3464637
    mardar
    Poziom 21  
    Dzięki. Zasilacza nie podmieniałem bo raczej 235W powinno wystarczyć do zasilenia procka 400MHz.

Podłączyłem jeszcze głośnik bo był odłączony i sie okazało że nie wydaje on żadnych specyficznych piskąw jedynie czasem przy odpaleniu piknie 4 razy: pip pip pip pip

Płyta to S26361-D1107-B11 GS1
  • #4 3465009
    jsv
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    spróbuj wymienić pamięć lub kartę graficzną.Może uszkodzenie jest po stronie tych podzespołów.Informacje i sterowniki do tej płyty znajdziesz na stronie:www.fujitsu-siemens.com.Przejdż na stronę komputery - drivers i w wyszukiwarce wpisz D1107.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3465066
    mardar
    Poziom 21  
    Podzespoły te są sprawne bo jak wkładam do drugiego kompa to wszystko jest ok.
    W manualu znalazłem takie dwie informacje: The screen stays blank
    If your screen stays blank this may have the following cause:
    The wrong RAM memory module has been inserted
    See the chapter "Main Memory" for information which memory modules can be used.

Main memory
    Support:The system needs at least one module and can manage at most three SDRAM
    modules.
    PC100 modules must have an SPD-EEPROM*.
    It is not possible to mix SDRAM and EDO modules.
    Size:From 16 Mbytes up to 768 Mbytes SDRAM
    Technology:100 MHz unbuffered DIMM modules.
    168 pin, 3.3V, 100 MHz SDRAM
    2M, 4M, 8M, 16M and 32M x 64 bit
    2M, 4M, 8M, 16M and 32M x 72 bit (with ECC)
    Granularity:For one socket 16, 32, 64, 128 or 256 Mbyte
    * The EEPROM of PC100 modules contains a number of critical timing parameters and data
    regarding the chip and the module vendor. Due to this the mainboard will properly recognize
    the module by reading all important timing parameters specified in the EEPROM via the Serial Presence Detect interface.

Ja posiadam jedną kość SDramu 128MHz PC133MHz która pracuje w innej płycie wymagającej ramu 100Mhz. Ale czy to może być wina ramu?

Podejrzewam że to wina kądensatorów na płycie chociaż wyglądają na dobre, ale jak chciałbym je wymienić to czy mogę dać większe czy koniecznie musżą być jednakowej pojemności jak w oryginale?
  • #6 3587021
    03041957
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Kondensatory na płytach fujitsu-siemens są z reguły bardzo dobrej jakości, więc nie czepiał bym się ich, ale np zasilacza, miałem kiedyś podobny problem z troszkę nowszą płytą tej firmy, okazało się, że z jakiegoś powodu nie zawsze działała z kartą graficzną choć karta na innej płycie działała poprawnie, wymieniłem grafikę na inną, i problem zniknął. Pozdrawiam R.
  • REKLAMA
  • #7 3587029
    mardar
    Poziom 21  
    kombinowałem z kilkoma grafikami i na agp i na pci to samo było. Zasilacz mam 230W które powinno wystarczyć do tej płyty
  • #8 3587068
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Podmień zasilacz na inny.
    Na 99,9 % zadziała jeżeli na płycie nie widać uszkodzeń ani głośnik systemowy nie piszczy.

Zasilacz 230 W wystarcz ale może on być uszkodzony.
  • #9 3587168
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Podejrzewam problem z typem pamięci. Miałem coś podobnego z płytą HP, kupioną, prawdopodobnie, u tego samego sprzedawcy.
    Ruszyła dopiero na trzecim komplecie pamięci.
  • #10 3593849
    mardar
    Poziom 21  
    Zasilacz podmieniałem i nic sie nie zmieniło, Kądensatory wymieniłem, bez zmian, pamięć wymianie w najbliższym czasie. Przepraszam za błąd.

Udało mi się zdobyć inny ram i to samo sie dzieje, bez zmian:(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Fujitsu-Siemens pod procesor Pentium II, model S26361-D1107-B11 GS1, zakupionej na Allegro. Płyta działa niestabilnie – zasilacz uruchamia się, ale na ekranie nie pojawia się obraz. Próby resetu BIOS-u, wyjmowania baterii, czyszczenia gniazd oraz wymiany kondensatorów nie przyniosły efektu. Zasilacz 230-235W jest oryginalny, lecz podmiana na inny nie rozwiązała problemu. Podzespoły takie jak pamięć RAM i karta graficzna działają poprawnie na innych komputerach. Wskazano, że płyta wymaga pamięci SDRAM PC100 z SPD-EEPROM, nie mieszającej SDRAM i EDO, o pojemności od 16 MB do 768 MB, 168-pin, 3.3V, 100 MHz DIMM. Brak specyficznych sygnałów dźwiękowych z głośnika systemowego, jedynie cztery krótkie piknięcia przy starcie. Możliwe przyczyny to niekompatybilna pamięć RAM lub uszkodzenie płyty. Wskazano również, że kondensatory Fujitsu-Siemens są zwykle wysokiej jakości, a problemy mogą wynikać z niezgodności lub uszkodzenia innych komponentów, jednak wymiana kart graficznych i pamięci nie przyniosła poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA