logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ScanTech 250 DISCO TECH - problem z lustrem i sterowaniem DMX 512

djhano 20 Sty 2007 14:44 5612 14
REKLAMA
  • #1 3465288
    djhano
    Poziom 2  
    Witam mam problem kupiłem scaner disco techa scantech 250 i po pierwsze przy starcie lustro uderza w bok scanera chodzi to jak traktor gdzy juz sie przestanie tak stukac to np dam go pod sterowanie dzwiekie raz chodzi np 2 minuty i dalej zaczyna tak stukac a czasami np chodzi 10 sek i dalej zaczyna stukac i tak dalej ?? Mam takze konwenter USB DMX 512 rózne programy do sterowania DMX ale on nic nawet nie ruszy ?? dioda LED która jest na skanerze obok tych 10 suwaków powninna mrógac a ona nic .. Komputer Konwenter USB DMX 512 wykrywa ale skaner nie wykrywa konwenter ?? i nie wiem czym to jest spowodowane nie mam normalnych sterowników i nei mam jak sprawdzic ?? i dalczego on pod dzwiekie nie chce chodzic cały czas ?? tylko chodzi chwile i wraca na star i dalej startuje pochodzi chwile i tak dalej ?? Prosze o pomoc !!! BEDE BARDZO WDZIECZNY ????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3473091
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Witam , to stukanie lustra przy starcie to normalka , po prostu skaner się resetuje (jakby to wytłumaczyć ) ustawia sobie pozycje lustra. Jeżeli to się dzieje w czasie pracy to coś jest nie tak z elektroniką lub zasilaniem. Co do DMX512 to czy napewno masz dobrze kabel zrobiony i czy ustawiasz go w trybie SLAVE na tych przełącznikach??
  • REKLAMA
  • #3 3473706
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Moim zdaniem ze skanem jest coś nie tak bo traktorzyć MUSI zawsze po włączeniu lub po podaniu komendy reset przez ustawienie konkretnej wartości na konkretnym kanale jezeli taka funkcję skaner posiada. Jeśli resetuje się w trybie audo to coś z nim nie tak. Jeśli chcesz sterować z jakiegoś DMX USB z kompa to:
    1) Skaner ustawiamy na odbiór DMX (NIE jakies tam master slave)
    2) Ustawiamy 1 kanał DMX na skanerze
    3) Musimy mieć kabel canon-canon zrobiony na kablu mikrofonowym KONIECZNIE dwużyłowym (zbalansowanym) pin 1 masa-oplot miedziany i pin 2 do pin 2, pin 3 z pinem 3. Jeśli wszystkie próby zawiodą proponuję zamienić w jednej wtyczce kable 3 z 2
    4) Zadzwoń do serwisu discotecha i poproś o przesłanie ilu kanałowy to jest skaner i za co poszczególne kanały odpowiadają lub sam sprooboj ustawiając odpowiednie wartości w programie w poszczególnych kanałach przy otwartej obudowie skanera - będziesz widział które tarcze się kręcą w miarę zmieniania wartości kanału w programie
    5) Jeśli chcesz zobaczyć na szybko czy skaner działa pożycz jakiś prosty sterownik dmx od znajomego/dyskoteki - zobaczysz czy wina leży po stronie sterownika DMX USB czy skanera
  • #4 3474852
    djhano
    Poziom 2  
    Witam bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem !! :) Teraz przejdzmy do tego moze jak ja go daje pod dzwięk to ja robie błąd mam dwa mixery jeden ads i drugi omnitronica i tak w scanerze podpinam na canona i daje na mixerze ads-a na jednego duzego jacka na wejscie master output a wejscie obok tez na duzego jacka zostaje wolne a na dole mam jeszcze jedno wejsc input i output tylko ze na chincze (czincze ) nie wiem jak to sie pisze :) ?? wiec jak mam zrobic ??
  • REKLAMA
  • #5 3477090
    Cynek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Gniazdo cannon na skanerze służy do podłączenia sygnału DMX a nie dźwięku.Opcja pracy w rytm muzyki działa z mikrofonu umiejscowionego w środku skanera.Prawdopodobnie z tąd te problemy.A co do kabla DMXpowinien to być kabel specjalnie do tego typu instalacji czyli o niskim współczynniku tłumienności,a nie mikrofonowy(chociasz jest dopuszczalny przy krótkich instalacjach).

Dodano po 7 [minuty]:

A co do konwerterów ma nadzieję że masz ustawione adresy początkowe w skanerach i przełączone w tryb pracy DMX(opiy przy małych przełącznikach)a także prawidłowoskonfigurowny program sterujący począwszy od ustawienia adresu startowego i uaktywienia urządzenia na tym adresie.Po za tym Scan Techy na którymś kanale w pozycjii 255 mają reset jesto kanał który zapala lampę(chyba) więc jeśli na nim będzie wartość maksymalna sksner będzie się resetował.Chyba z grubsza to tyle.
  • #6 3477635
    djhano
    Poziom 2  
    A mozna do scanera wbudowac mikrofon ?? jak go odkreciłem to widzałem na płytce dwie dziurki i pisało MIC ?? bo jak mozna mu wbudowac mikrofon to wbuduje i wtedy bedzie sobie chodził pod dzwikiem ??
  • #7 3478193
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    No to troszke lipa jest bo jak miałem scantechy 150 to miały wbudowane mikrofony . Zobacz czy obok miejsca na mikrofon są inne elementy (smd)
  • Pomocny post
    #8 3479991
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Nie no nie podpinaj skanerów do mixerów audio!! Musisz miec sterownik DMX - tak to nie rób:) hihi jak kupisz sterownik i zaprogramujesz to bedzie działało, natomiast montarz mikrofonu do skanera to już kompletnie kosmos - tak się nie robi!!! Jak skaner nie działa reagując na dźwięk to nigdy nie będzie reagował bo producent tego nie przewidział!
  • #9 3531037
    jackdj
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Z tego co wiem scantechy 250 mają wbudowany mikrofon i działają w rytm muzyki.Kwestia ustawienia przełączników.
  • #10 3532601
    diodakiler
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    1 kanał open strobo reset
    2 kanał color
    3 gobo
    4 pan
    5 tilt

Mikrofon wboodowany...
    jezeli to stary skaner to wyczysc elektronike (wyciagnij scalaki przetrzyj alkoholem noozki wyczysc z kurzu itd...) jezeli to nie pomoze to uwaliłes scalak 7156 o ile pamietam (moze byc sn)
  • REKLAMA
  • #11 3556995
    ton-ten
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Pierwsze modele scantechów 250 (lampa 24V 250W) o ile nie cała seria ... nie posiadaja możliwości pracy audio !!! ... wiec radze sie zaopatrzyć w sterownik ...

A chodziły Panu prze chwilke ponieważ podawał Pan sygnał na wejście DMX z miksera.
    A gdy zgadzał on sie z napieciem odpowiadającemu resetowi na piewszym kanale to skaner sie resetował ...

Pozdr...
  • #12 4569205
    three
    Poziom 2  
    straszne glupoty tu niektorzy wypisuja i ty kolego wreszcie,co masz problem z twoim skanerem,bo jak tez mozesz "ustawiac"skaner pod muzyke skoro model 250 ehj nie posiadal takiej opcji wiec nie wiem i nie rozumiem skad tu twe o tym przekonanie,zupelnie juz rozsmieszylo mnie laczenie symetryka audio z gniazdem wejscia dmx,pozycjonowanie krokowcow jest rzecza normalna tak przy zalaczeniu jak przy powodowaniu resetowania,wiec nalezy wstepnie przypuszczac iz skaner jest sprawny natomiast ty swoim dzialaniem powodujesz ta sytuacja.w zasadzie tez na okolicznosc sprawnosci i checi dalszego uzywania tego skanera nie pozostaje ci nic innego jak najtansza droga zakup pilota do tego typu urzadzen,byly w kilku wersjach a ich ceny jako uzywek wachaja sie od 50 do nawet 200zl kiedy nowy kosztuje 250zl,to pocket control,nie oferuje on nic poza okolo 10programami w petli i ich niewielkiej modyfikacji,dlatego mozna rozwazyc juz zakup normalnego uzywanego sterownika,ale to juz daleko idaca wizja,poki co nie mozna wykluczyc sprawnosci skanera,na bazie tych info ktore przekazales
  • #13 4588351
    Mitch
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    scanTECh 150

ScanTech 250 DISCO TECH - problem z lustrem i sterowaniem DMX 512

jakie piny (przelaczniki od 1-10) musze wlaczyc zeby chodzil pod sterownikiem DMX (na odbior dmx) ??

z gory dzieki za pomoc..pozdrawiam
  • #14 4592375
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    masz ta rysunek z ustawieniem zworek dla trybu slave...
  • #15 4598931
    ton-ten
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Gratuluje Panie ... "three" ... napisałeś Pan to samo co ja tylko bardzie polał wody ... <brawo>

Mitch
    Zworki odpowiadaj kolejnym wartością "2" do potęgi i leci to tak:
    2 do 0, 2 do 1, 2 do 2, 2 do 3 i w ten sposób ustawiasz adres 1-szego kanału na skanerze .... oczywiście jeśli masz sterownik na 8 kanałów, a skaner widzę jest na zwykłe żarówki czyli ma 4 kanały więc możesz robić adresy co "8" lub "16" w zależności od sterownika wtedy przy wywołaniu 4 skanerów ma wszystkie kanały na tych samych suwakach ... Pierwszy powinien mieć tylko 1 zworkę ON, drugi 4 i 1 lub 5 i 1 ... itd

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada skaner ScanTech 250 Disco Tech, który przy starcie generuje stukania lustra uderzającego o obudowę. Stukanie przy włączaniu jest normalne, gdyż skaner resetuje pozycję lustra, jednak powtarzające się stukania podczas pracy wskazują na problemy z elektroniką lub zasilaniem. Skaner ma problemy z działaniem pod sterowaniem DMX 512 za pomocą konwertera USB-DMX – komputer wykrywa konwerter, ale skaner nie reaguje, a dioda LED nie miga. Wskazano, że gniazdo Canon w skanerze służy do sygnału DMX, a nie do podłączenia dźwięku z miksera audio. Praca w rytm muzyki powinna odbywać się przez wbudowany mikrofon, który w modelu 250 może być obecny, ale wymaga odpowiedniego ustawienia przełączników (tryb slave, adres startowy). Kabel DMX powinien być wykonany z przewodu dwużyłowego, zbalansowanego, a nie zwykłego mikrofonowego, aby zapewnić poprawną transmisję. Resetowanie skanera może być spowodowane podaniem na pierwszy kanał DMX wartości maksymalnej, która aktywuje funkcję resetu. Niektóre starsze modele ScanTech 250 nie posiadają funkcji pracy audio i wymagają sterownika DMX do poprawnej pracy. Montaż zewnętrznego mikrofonu do skanera nie jest zalecany i nie jest przewidziany przez producenta. Zaleca się kontakt z serwisem w celu uzyskania informacji o liczbie kanałów i funkcjach poszczególnych kanałów DMX oraz ewentualne czyszczenie elektroniki. Dla poprawnej pracy pod DMX należy ustawić odpowiednie adresy startowe i tryb pracy na przełącznikach zworkowych. W przypadku braku reakcji na dźwięk i problemów z DMX, najprostszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego sterownika DMX lub pilota do skanera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA