logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kartę graficzną z S-Video do telewizora przez SCART?

vSzendi 20 Sty 2007 14:58 3225 11
REKLAMA
  • #1 3465370
    vSzendi
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam pytanie: jak podłączyć karte graficzną do telewizora??
    Chcę podłączyć karte z której wychodzi: gniazdo s-video, czerwony, niebieski ,zielony kolor; do telewizora za pomocą wtyku scart i tu mam pytanie jak podłączyć ?? według pinów ?? jeżeli tak to jak podłączyć s-video?? do jakich pinów bo w nim jest luminacja i chrominacja, a we wtyku scart chrominacja to ten sam pin co kolor czerwony więc połączyć je??
    Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 3465501
    Ipsylon
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Pierwszy wynik z google na temat rozpiski pinów we wtyczce s-video i scart, napewno na elektrodzie też już o tym było ale nie chciało mi się szukac:

http://serwis-tv.com/scart.html

PS - Masz tam rozpiskę wszystkich pinów tak więc możesz np. zrobić tak jak ja, że audio z wieży podpiętej do komputera mam od razu wpięte we wtyczkę scart. Mam dzięki temu możliwość albo użytkowania wieży albo telewizora do odsłuchu audio przy np. filmie.

----

Za błędy najmocniej przepraszam :)
  • REKLAMA
  • #3 3465531
    vSzendi
    Poziom 11  
    dobra spoko namieszałem zrobie poprostu component :P
    Dzięki
  • #4 3465632
    vSzendi
    Poziom 11  
    mam jeszcze pytanie czy wyjście component działa w zwykłym telewizorze??
  • #5 3465876
    Ipsylon
    Poziom 14  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale masz do dyspozycji złącze, s-video oraz złącza component. W takim razie to już chyba tylko od inwencji zależy jak to podłączysz. Żeby podłączyć s-video do scart'a potrzebujesz kabla, który ma 4 żyły, 1 wtyczki scart i 1 wtyczki s-video. Żeby podłączyć kartę do TV przy pomocy sygnału component potrzebujesz tak samo wtyczki scart, ale do tego jeszcze kabla, który ma 6 żył, oraz 3 wtyczek rca. W złączu scart jest miejsce zarówno dla sygnału z s-video jak i dla component video tak więc obydwa rodzaje połączeń powinny działać.
  • REKLAMA
  • #6 3466413
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Component NIE zadziała w zwykłym telewizorze, ponieważ telewizory kineskopowe posiadające wejścia Component są rzadkością i są dość drogie.
    Pozostań przy próbie użycia tylko niebieskiego przewodu, karty zazwyczaj dają możliwość wysłania przez nie sygnału Composite (złożonego) a ten jest rozpoznawany przez większość sprzętu.
  • #7 3466582
    Ipsylon
    Poziom 14  
    No to widzę, że się pomyliłem, ale czegoś nie rozumiem - Przeglądam właśnie wiki i w opisie standardu scart jest oczywiście, że oficjalnie nie obsługuje sygnału component ale takiego, który jest standardem non-RGB. W innym miejscu, że obsługuje sygnał S-Video i RGB (RGB Analog Component Video).
    Natomiast pod hasłem Component Video mamy opis S-Video, który nie jest standardem RGB według opisu a jednak można go podłączyć pod złącze scart.
    No przepraszam ale się pogubiłem - Jakiś znawca tematu się wypowie?
    Albo proszę o odesłanie do jakiejś konkretnej lektury o tym traktującej.
  • #8 3466766
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Component - obecnie tak nazywa się wyjście analogowe dla sygnałów HD, a składa się Y Pr Pb, czyli składowych obrazu takich, jak jest rozłożone w układach obrazu telewizorów.
    Component RGB - czyli sygnał RGB w osobnych składowych, rzadko która karta posiada tego typu wyjście TV-Out.

Euro SCART zawiera w sobie RGB i Composite (zespolony sygnał wizji) oraz dźwięk, niektóre telewizory dopuszczają S-Video w EuroScart.

S-Video też jest na swój sposób Component, bo osobno jest prowadzony sygnał Y i C (jasność i kolor)
  • REKLAMA
  • #9 3467027
    vSzendi
    Poziom 11  
    To wie ktoś czy da rade podłączyć component do zwykłego tv?? ja dopiero jutro przetestuje bo dzisiaj polutowałem już przejściówkE ale nie mogę teraz sprawdzić. Ja już się zamotałem w różnych źródłach różnie piszą muszę sprawdzić samemu ;/
  • #10 3470637
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Zobacz w manualu od karty graficznej. Zazwyczaj przewód Pb z Component-u pozwala no użycie sygnału Composite, a to już każdy TV obsłuży.
  • #11 3477122
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Koledzy.... co innego jest RGB, co innego jest kompozyt, a co innego komponent, RGB to składowa obrazu składająca się z trzech podstawowych kolorów, R- czerwony, G- zielony, B- niebieski, do których dołączane są jeszcze sygnały przełączające. Ten sygnał może znajdować się w złączu scart, czyli inaczej eurozłączu lub euroconnect. Kompozyt to złożony sygnał wizji, przesyłany jednym kablem w ekranie, komponent służy do przesyłania obrazów progresywnych, czyli w odróżnieniu od standardowego obrazu TV wyświetlanego z przeplotem (który składa się z na przemian wyświetlanych linii parzystych i nieparzystych) składa się z obrazu wyświetlanego całością (progresywnie).... nie każdy odbiornik TV odtworzy taki sygnał, do tego musi posiadać odpowiednie wejście do przetworzenia go na obraz, najczęściej telewizory takie mają już obsługę HD, ale może są inne które obsłużą ten standard, nie znam wszystkich modeli, a technika idzie na przód. Sygnał progresive jest przesyłany trzema cinchami, o takich samych kolorach jak RGB, ale nie jest to ten sam sygnał.
    Lektura tutaj i tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic671332.html
  • #12 4281843
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Romek_xx napisał:
    Koledzy.... co innego jest RGB, co innego jest kompozyt, a co innego komponent, RGB to składowa obrazu składająca się z trzech podstawowych kolorów, R- czerwony, G- zielony, B- niebieski, do których dołączane są jeszcze sygnały przełączające. Ten sygnał może znajdować się w złączu scart, czyli inaczej eurozłączu lub euroconnect. Kompozyt to złożony sygnał wizji, przesyłany jednym kablem w ekranie, komponent służy do przesyłania obrazów progresywnych, czyli w odróżnieniu od standardowego obrazu TV wyświetlanego z przeplotem (który składa się z na przemian wyświetlanych linii parzystych i nieparzystych) składa się z obrazu wyświetlanego całością (progresywnie).... nie każdy odbiornik TV odtworzy taki sygnał, do tego musi posiadać odpowiednie wejście do przetworzenia go na obraz, najczęściej telewizory takie mają już obsługę HD, ale może są inne które obsłużą ten standard, nie znam wszystkich modeli, a technika idzie na przód. Sygnał progresive jest przesyłany trzema cinchami, o takich samych kolorach jak RGB, ale nie jest to ten sam sygnał.
    Lektura tutaj i tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic671332.html

Component może też być interlaced, np. 720i, więc nie tak do końca racją jest to co piszesz.
    Ja myślę, że poprostu zbliżone nazwy Component i Composite powodują u niektórych mętlik w głowach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia karty graficznej z wyjściem S-Video oraz sygnałami component (czerwony, zielony, niebieski) do telewizora za pomocą złącza SCART. Użytkownik pyta o prawidłowe przypisanie pinów, zwłaszcza jak połączyć sygnał luminancji i chrominancji S-Video z pinami SCART, gdzie chrominancja pokrywa się z pinem koloru czerwonego. W odpowiedziach wyjaśniono, że SCART obsługuje sygnały RGB, Composite oraz w niektórych przypadkach S-Video, ale oficjalnie nie obsługuje sygnału component w standardzie HD. Do podłączenia S-Video do SCART potrzebny jest kabel z 4 żyłami i odpowiednimi wtykami. Sygnał component (Y Pb Pr) wymaga kabla z 6 żyłami i 3 wtykami RCA, jednak większość zwykłych telewizorów kineskopowych nie obsługuje component, gdyż wejścia component są rzadkie i zwykle dostępne w droższych modelach. Zaleca się korzystanie z sygnału Composite, który jest rozpoznawany przez większość telewizorów i może być uzyskany z wyjścia Pb component. Wyjaśniono także różnice między sygnałami RGB, Composite i Component oraz ich kompatybilność z wejściem SCART. S-Video jest traktowane jako sygnał rozdzielający luminancję i chrominancję, co częściowo pokrywa się z sygnałami component, ale nie jest to tożsame z pełnym component video. Wskazano na konieczność sprawdzenia manuala karty graficznej oraz ewentualne testy własne, gdyż różne źródła podają sprzeczne informacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA