logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta WiFi przestaje działać po podkręceniu procesora

k0niu 21 Sty 2007 12:45 1701 6
REKLAMA
  • #1 3469072
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    bardzo ciekawa sprawa - mianowicie mam PIII CuMine 1GHz, na plycie claytona, w tym sprzecie mam karte WiFi ASMAX oparta na RT2400, gdy procesor jest podkrecony do 1,25 GHz to nie wykrywa mi zadnej sieci, a gdy jest na 1,15GHz to nie z tym problemu, malo tego, jak sprobowalem ustawic oryginalnie 1 GHz to sila sygnalu z niskiej wzrasta do bardzo dobrej :)

Jak moge ustawic na procesorze maksimum, tak zeby nadal miec internet, dodam ze jakiekolwiek sprawy zwiazane z temperatura nie wchodza w gre, bo obudowa jest BigTower, na procku jest chlodzenie z AthlonaXP 3000+ i dodatkowo klika wentylaotrow w samej skrzynce, w tym jeden na sledziu tak zeby odbierac cieplo z PCI
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3469097
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    tego ile max wyciagniesz razem z karta WLAN nikt ci nie poda, musisz sprawdzic organoleptycznie...

po prostu gdzy przetaktowywujesz procka, podnosisz tez czestotliwosc pracy szyny PCI, i po przekroczeniu pewnego progu karta juz nie wyrabia
  • REKLAMA
  • #3 3469133
    k0niu
    Poziom 23  
    rozumiem, w sumie to powinienem raczej sptac co zrobic zeby wyciagnac wiecej, ale widze ze sie raczej nie da, dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 3469515
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Przestaw FSB na 133Mhz - wtedy powinno juz byc dobrze - ale z kolei procesor moze nie wytrzymac. Jak nie na 133Mhz to sprawdz przy jakiem nizszym zegarze dzielniki PCI przestawiaja sie na 1/4.
    Albo problem moze byc tez z tym, ze karta zegar bierze ze slotu PCI i zmiana tego zegara powoduje rozstrojenie sie karty - ale troche to naciagana teoria.
  • #5 3469553
    k0niu
    Poziom 23  
    no coz FSB 133 to jest minimum, teraz dobrze chodzi przy 153 :), ale z tymi dzielnikami cos mi swita, gdzie powinna byc ta opcja w biosie??
  • REKLAMA
  • #6 3473390
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Przy FSB 153MHz i dzielniku PCI/FSB 1/4 masz na magistrali PCI ponad 38MHz zamiast standardowych 33MHz - część urządzeń znosi to dzielnie (m.in. kontroler dysku w chipsecie BX) ale niektóre mogą robić kłopoty - zwłaszcza wszelakiej maści sieciówki. Niestety płyty na BX nie oferują dzielników większych niż 1/4. Znam ten ból, gdyż sam miałem P3 1000EB na Abicie BX-133 i o ile procesor miał tak duży potencjał, że na podniesionym napięciu i dobrych pamięciach postował jeszcze na FSB 185MHz (z odłączonymi wszystkimi kartami i dyskami ;)), to jednak do normalnej pracy musiałem go ustawić na FSB 154MHz, gdyż wyżej zaczynały się problemy z kartami PCI i trzeba było podnosić timingi dla pamięci. Jako ciekawostkę podam, że procesor na takim taktowaniu pracował na napięciu obniżonym o 0,2V.
  • #7 3474370
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Aha - on jest juz na FSB133 i ciagniesz go wyżej. To niestety - innego dzielnika juz nie bedziesz miał, i musisz sie pogodzic z nieprawidłowa pracą. Albo sprawdzic karte np na USB (USB2.0 najlepiej)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty WiFi ASMAX opartej na chipie RT2400, która przestaje wykrywać sieci po podkręceniu procesora Pentium III CuMine 1 GHz na płycie Clayton. Przy podkręceniu do 1,25 GHz karta nie działa, natomiast przy 1,15 GHz problem nie występuje, a przy oryginalnym taktowaniu 1 GHz siła sygnału jest najlepsza. Przyczyną jest podnoszenie częstotliwości magistrali PCI wraz z podkręceniem procesora, co powoduje przekroczenie możliwości pracy karty WiFi. Płyty na chipsecie BX oferują dzielnik PCI/FSB maksymalnie 1/4, co przy FSB 153 MHz daje ponad 38 MHz na magistrali PCI, przekraczając standardowe 33 MHz i powodując problemy z urządzeniami PCI, zwłaszcza kartami sieciowymi. Rozwiązaniem może być ustawienie FSB na 133 MHz lub niższe, gdzie dzielniki PCI działają stabilnie, jednak ogranicza to maksymalne taktowanie procesora. Alternatywnie można rozważyć użycie karty sieciowej na USB 2.0, która nie jest zależna od magistrali PCI. Opcje zmiany dzielników PCI znajdują się w BIOS-ie, jednak na płytach BX są ograniczone. Problem nie wynika z przegrzewania, gdyż chłodzenie jest odpowiednie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA