logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie FSB na Asus P4PE-X z Celeronem 2 GHz - problemy z peryferiami

Lechu22 04 Maj 2006 09:37 1047 5
REKLAMA
  • #1 2590047
    Lechu22
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam Asusa P4PE-X z Celeronem 2 GHz (rdzeń Northwood na S478) z boxowym chłodzeniem. Chciałem kręcić procesor przez podniesienie szyny (nominalnie 100) i gdy doszedłem do 119 to padła zintegrwana karta muzyczna (bodzajże AC97). Po prostu przestała działać - nie dała się zainstalowac pod żadnym Windowsem i z żadnej instalacji (z CD i HDD). Była włączona w biosie. Pozatym po podkręceniu szyny przestały działać PCI (ale AGP działało) i USB zaczeło szwankować - wykrywało myszke pod USB dopiero po 10 sekundach od wejścia do Windows gdzie normalnie jest to natychmiastowe. Gdy spowrotem zszedłem do szyny 100 wszystko wróciło do normy. Przy szynie 119 -120 zasadniczo (w 9 na 10 przypadków) Windows nie załaduje się - pokaże się pasek ładowania XP i potem ciemność. A jeżeli już się załaduje to nie działają zintegrowane peryferia i PCI oraz USB.
    Tempratura procesora po podkręceniu jest grubo ponizej ustalonej przez Intela za niebezpieczną. Chipset też się nie przegrzewał bo miał tylko max. ~42°C.
    Prosze poradźcie mi co zrobić żeby móc podkręcić szynę ale żeby nie padało zaraz wszystko co mam na płycie głównej. Zależy mi na tym i nie mam pieniędzy na nowy procesor - wiem że ten mój jest kiepski ale musze radzić sobie z tym co na razie mam.

Prosze o pomoc - za wszystko będę zobowiazany.

Konfiguracja sprzetu:

-Asus P4PE-X,
    -Celeron 2 GHz (Northwood),
    -Galaxy GeForce 6600 GT,
    -256 i 512 DDR,
    -zasilacz 350 W (daje stabilne napięcia, pozatym po odłącvzeniu zbednych zeczy problem nie znika),
    -WinXP Pro SP1 (i testowane również na WinME).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2590080
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Lechu22 napisał:
    gdy doszedłem do 119 to padła zintegrwana karta muzyczna (bodzajże AC97)
    jest to normalny obiaw zintegrowanych urządzeń które nie wytrzymują wysokiej magistrali pci (ponieważ, gdy wzrasta FSB, PCI także idzie go góry) spróbuj odrazu wrzucić na 133, jeśli płyta ma stały dzielnik FSB/PCI to wszystko będzie w normie.
  • REKLAMA
  • #3 2590128
    Lechu22
    Poziom 11  
    Wrzuciłem szyne 133 i wszystko działa poprawnie - karta audio działa dobrze, pozatym poprawiła mi się znacznie wydajność systemu (2600 MHz) - dziękuje za pomoc.
    Szukałem odpowiedzi dlaczego działa dopiero z FSB 133, a nie z niższymi szynami. Nie moge tego zrozumieć dalczego tak jest. Szukałem w wikipedii, ale nadal nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli maiłbyś czas to prosze pomóż mi zrozumieć czemu peryferia działają tylko z FSB 100 i 133 a nie na pośrednich.
  • REKLAMA
  • #4 2590149
    Damnian
    Poziom 34  
    przy stałym dzielniku PCI/FSB bezpieczne wartości magistrali to 66/133/166/200, przy pośrednich wartościach FSB szyna PCI (mominalnie 33 Mhz) wzrasta do takiej wartości, gdy zaczyna działać niestabilnie- stąd te objawy. Niektóre płyty główne oferują zmienną wartość dzielnika FSB/PCI np: na chipie Nforce2 wtedy można zwiększyć magistrale do niestandartowych wartości.
  • REKLAMA
  • #5 2590321
    Lechu22
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc. Teraz wiem juz wszystko.
  • #6 2590457
    Damnian
    Poziom 34  
    Spróbuj może twój procesor pójdzie na 166 Mhz ;)
REKLAMA