logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Medion MD2765 - brak obrazu, czy to karta graficzna GF 4 czy matryca?

pilot11 21 Sty 2007 13:44 2470 6
REKLAMA
  • #1 3469244
    pilot11
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Mam laptopa Microstar Medion MD 2765 i wczoraj jakby nigdy nic przestała działać matryca tzn. nic nie widać nie działa nawet podświetlenie najgorsze jest to że nie wiem co było przyczyną ot tak sobie przestała działać. Teraz mam pytanie czy powodem może być karta graficzna ( GF 4 ) czy jest to wina wyświetlacza i czy można go naprawić czy tylko wymiana wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #2 3469498
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Do do okulisty idz. Tu jest forum techniczne z regulaminem: "W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. "
  • REKLAMA
  • #3 3469685
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    umarło podświetlanie matrycy
    tak zwany inverter , lub świetlówki

koszt naprawy około 300 zł

[/youtube]
  • REKLAMA
  • #4 3469929
    pilot11
    Poziom 12  
    Platon napisał:
    Do do okulisty idz. Tu jest forum techniczne z regulaminem: "W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. "

Czemu tak nerwowo temat już zmieniony ,sorki ale to mój pierwszy post jeszcze pisany w nerwach.

A co do podpowiedzi kolegi @mancymonek to jeśli byłoby to podświetlenie to na wyświetlaczu byłoby coś widac tzn. zarysy po bliższym wpatrzeniu sie a na tym nic całkowicie martwy. Aaa podłanaczałem pod wyjscie monitora w tym laptopie inny monitor i też nic tyle że to wyjście chyba z tego co pamiętam trzeba włączyć w ustawieniach karty.
  • #5 3469970
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    zamknij klapę, gdy podłączasz pod monitor zewnętrzny, w kilku różnych laptopach pomagało. Dodatkowo nie masz przypadkiem możliwości przełączania monitorów z klawiatury (ja w dellu mam na przykład FN + F8)?
  • REKLAMA
  • #6 3473102
    pilot11
    Poziom 12  
    kitor napisał:
    zamknij klapę, gdy podłączasz pod monitor zewnętrzny, w kilku różnych laptopach pomagało. Dodatkowo nie masz przypadkiem możliwości przełączania monitorów z klawiatury (ja w dellu mam na przykład FN + F8)?

Witam ponownie. A więc tak jest niby opcja włanczania drugiego monitora przez kombinacje klawiszy Fn + F3 ale nic to nie daje również po zaknięciu "klapy " laptopa, już sam nie wiem co może być dodam jeszcze że jest to matryca LG Phillips LP150X05 a na karcie graficznej jest napis M795MVGA VER: 0.2.

EUREKA PANOWIE powodem awarii był przepalony bezpiecznik FN na karcie graficznej ,wlutowałem zamiast niego cieniutki drucik ( bo nie wiem jaką miał wartość ) i matryca odpaliła. Chyba sie napiję z tego powodu :D . Dziękuję za podpowiedzi i zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam.

A tak apropos to nie wiem czy nie dołożyć sobie ramu przy okazii ( teraz 512 MB) bo dostanie sie w przyszłości do kości pamięci to ponowne rozkręcanie całego laptopa a jest to nie lada wyczyn.
  • #7 3477189
    pilot11
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Moja euforia była przedwczesna bo laptop pochodził dzień i dziś znowu lipa ale tym razem objaw jest inny, a mianowicie po włączeniu go obraz pojawia sie na chwilę a po sekundzie znika podświetlenie ale matryca działa normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Medion MD2765 przestał wyświetlać obraz na matrycy – brak podświetlenia i całkowity brak widocznego obrazu. Początkowo podejrzewano uszkodzenie podświetlenia matrycy, czyli inwertera lub świetlówek, co jest typową przyczyną braku obrazu i wymaga naprawy za około 300 zł. Jednak brak nawet zarysów obrazu przy bliższym oglądaniu oraz test podłączenia zewnętrznego monitora (bez efektu) wskazywały na inny problem. Po rozkręceniu laptopa okazało się, że przyczyną awarii był przepalony bezpiecznik FN na karcie graficznej (GF4). Po zastąpieniu bezpiecznika cienkim drucikiem matryca zaczęła działać, choć po pewnym czasie problem powrócił – obraz pojawia się na chwilę, a następnie gaśnie podświetlenie, podczas gdy matryca pozostaje aktywna. Model matrycy to LG Phillips LP150X05, a karta graficzna oznaczona jest jako M795MVGA VER: 0.2. Dodatkowo poruszono kwestię możliwości przełączania wyświetlaczy za pomocą klawiszy funkcyjnych (Fn + F3) oraz sugestię rozbudowy pamięci RAM z 512 MB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA