logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Caviar 120GB Eide - dysk nie rozpoznawany przez BIOS, metaliczne dźwięki

Telside 21 Sty 2007 19:02 965 8
  • #1 3470564
    Telside
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Prosze o rade w sprawie dysku. Po zalaczeniu komputera dysk jakby strzela miarowo (odglos taki jak wtedy gdy sie wylacza komputer - "metaliczny brzek") i slychac jakby sie rozpedzal a po chwili (po takim "brzeku") jakby zwalnial - i tak w kolko. Dysk nie jest rozpoznawany przez bios. Co z tym fantem zrobic? Jak myslicie gdzie tkwi problem? Dysk umarl nagle (przestal odczytywac dane, zawiesil system, a po resecie juz nie wstal). Nie byl uderzony w trakcie pracy, nigdy nie spadl, itp. Zatem padla elektronika, czy moze glowice uderzaja o talerze? Pomocy...
  • #2 3470787
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Standardowe uszkodzenie dysku twardego - "stuka głowicami", Obawiam się że koledze nie pozostaje nic innego jak udać się do sklepu po drugi dysk.
  • #3 3472551
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Uszkodzona elektronika , lub preamp . Albo też jedno i drugie . Inna ewentalność , to brak styku preampa i elektroniki , a także brak styku na Molex-ie od zasilacza .

Pozdrawiam
  • #4 3472601
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- Przepraszam kolegę ale nie mogłem się powstrzymać tak mi się podobał ten

" brak stylu na molexie".
    - i dlatego dysk umarł.
  • #5 3473359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3474681
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    99none napisał:
    witam,

- Przepraszam kolegę ale nie mogłem się powstrzymać tak mi się podobał ten

" brak stylu na molexie".
    - i dlatego dysk umarł.

Kiedy juz to przeczytałem , to też się ubawiłem . A to wszystko z pośpiechu , bo przed wyjściem do pracy . Litery k i l , są obok siebie na klawiaturze i stąd ten błąd . Już go poprawiłem . Dzięki za zwrócenie na to uwagi . Koniec śmiechu !

Pozdrawiam .
  • #7 3480385
    Telside
    Poziom 10  
    mam nadzieje ze wymiana elektroniki rozwiaze sprawe. nasuwa mi sie tu jednak jeszcze jedno pytanie:

sa dwie wersje tych dyskow z 2 i 8 MB buforem (moj dysk ma 8MB) - czy koniecznie musi byc wersja elektroniki do obslugi 8 MB cache, bo jakbym mial okazje kupic ta do 2MB cache to jest szansa ze odpali? bo tak szczerze mowiac to nie wiem, czy ta pamiec to jest zaszyta w dysku, czy wlasnie w tej elektronice...
  • #8 3482087
    -MP-
    Poziom 13  
    A może kolega by tak jeszcze łaskawie raczył podać jaki to model dysku :)

-MP-
  • #9 3482386
    Telside
    Poziom 10  
    Model, hmmm..... dokladnie nie jestem w stanie stwierdzic (seria), gdyz siedze poki co w innym miescie a dysk zostal sie w domu, ale tak poza tym to WD1200JB ATA100 7200/8MB.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Caviar 120GB EIDE (WD1200JB ATA100 7200 RPM, 8MB cache) po uruchomieniu wydaje metaliczne dźwięki przypominające stukanie głowicami i nie jest rozpoznawany przez BIOS. Objawy wskazują na typowe uszkodzenie mechaniczne, najprawdopodobniej głowic uderzających o talerze lub awarię elektroniki dysku, w tym preampu. Możliwe jest również zerwanie styku między preampem a elektroniką lub problem z zasilaniem (brak styku na wtyczce Molex). Wymiana elektroniki może być próbą naprawy, jednak ze względu na różnice w wersjach bufora (2MB vs 8MB cache) konieczne jest dobranie odpowiedniej elektroniki kompatybilnej z 8MB cache. W praktyce jednak naprawa jest często nieopłacalna i zalecana jest wymiana dysku na nowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA