logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KYOCERA FS600 - białe plamy na wydruku, problem z tonerem lub bębnem?

Piotrek77c 22 Sty 2007 15:42 2637 9
REKLAMA
  • #1 3473958
    Piotrek77c
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z drukarką kyocera fs600.
    Jak chcę wydrukować czarną stronę to mniej więcej na 2/3 kartki są białe plamy. W miare dobrze widać to na odrazku. Jest to zeskanoana kartka, która miała być lała czarna.
    Może ktoś wie w czym tkwi problem?

• REKLAMA
  • #2 3474308
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Najprawdopodobniej masz zużyty toner, a raczej jego nośnik, tzw. developera, drobny pył magnetyczny który bierze udział w nanoszeniu tonera na bęben. przy jednorazowym wydruku spróbuj wyjąć kartridż i potrząsnąć nim, kolejną ważną rzeczą jest w miarę poziome ustawienie drukarki.
    Ratunkiem jest albo samodzielne zregenerowanie kartridża, albo kupienie nowego.
  • #3 3474336
    Joker77pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    na 100% jest to brak (mała ilość) developera w zespole bębna. można spróbować dosypać developer z kopiarki Sharp ale poskutkuje to tylko na chwilę. najlepsze rozwiązanie to wymiana zespołu bębna na nowy - koszt ok. 800 PLN netto podobna kwota.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3474385
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Kolega Joker77pl poważnie przesadził z ceną, oryginalny toner Kyocera to wydatek ok. 200 - 250 zł, innej firmy poniżej 150 zł.
  • REKLAMA
  • #5 3474780
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    obu Panów ( znawców cen ) zapraszam na allegro - sam kupowałem developer w zamienniku za ok 50 zł i działa ( drukarka zrobiła na nim ok 7000 wydruków i na razie nic złego się nie dzieje )

tonerów w zamienniku nie polecam :!:
  • #6 3474795
    Joker77pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    oczywiście, toner kosztuje ok 250 PLN ale niestety nie o toner tutaj chodzi, gdyż w tonerze nie znajduje się developer. nośnik znajduje się w zespole bębna DRUM UNIT i jeśli jest jego mało lub brak, efekt był widoczny na załączonych skanach. w tym wypadku nic innego nie pomoże jak uzupełnienie DEVELOPERA a nie TONERU (nie występuje jako oryginalny materiał eksploatacyjny) lub całego DRUM UNIT a tutaj już cena sięga 600 - 800 PLN netto. pozdrawiam.
  • #8 3475286
    Piotrek77c
    Poziom 10  
    Jak sprawdzić stan tego developera??
  • REKLAMA
  • #9 3475647
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jeżeli odchylisz klapkę przez którą wsypuje się toner z pojemnika tk16 i zobaczysz czarne koła plastikowe zamiast tonera z developerem to oznacza że developera jest za mało :D
    Zresztą jak poczytasz o tych drukarkach w innych postach (a napisano już baaaaaaaaardzo wiele
    ) to będziesz wszystko wiedział :D
    Pozdrawiam!
  • #10 3477272
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Po pierwsze UŻYJ funkcji SZUKAJ.....już wszystko napisano na ten temat :!::!:

Sam tyle napisałem, że nie chce mi się już tego tłumaczyć.

Co do samego PU...to ostatnio widzoałem na allegro nowe w granicach 200-250 pln.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem białych plam na wydrukach w drukarce Kyocera FS600 wynika najprawdopodobniej z niedoboru developera, czyli nośnika magnetycznego odpowiedzialnego za nanoszenie tonera na bęben. Developer znajduje się w zespole bębna (drum unit), a nie w tonerze. Objawem jest widoczny brak developera pod klapką wsypu tonera, gdzie zamiast czarnego proszku widać plastikowe koła. Tymczasowym rozwiązaniem może być potrząśnięcie kartridżem lub dosypanie developera z innej kopiarki, jednak najlepszym i trwałym rozwiązaniem jest wymiana zespołu bębna lub uzupełnienie developera. Koszt oryginalnego developera lub zespołu bębna wynosi od około 50 zł za zamiennik developera do 600-800 zł netto za cały drum unit. Toner sam w sobie nie zawiera developera i jego wymiana nie rozwiąże problemu. W dyskusji pojawiły się także informacje o cenach tonerów i developerów oraz link do aukcji z developerem dedykowanym do Kyocera FS600.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA