logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać dwóch kart dźwiękowych w Compaq Deskpro EN PIII733/128?

Kuci 22 Sty 2007 17:18 1053 8
REKLAMA
  • #1 3474343
    Kuci
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Od niedawna stałem się posiadaczem komputera compaq deskpro en PIII733/128. Posiada on zintegrowaną karte dźwiękową. Jako że lubie sobie od czasu do czasu pomiksować muzyczke dołożyłem drugą dźwiękówke pod PCI( na odsłuch) i tu zonk:(. Po wpięci tej na PCI ta zintegrowana się wyłącza. W systemie operacyjnym wogóle jej nie ma, choć w biosie niby jest załączona. Czy można to jakoś zmienić tak żeby naraz mogłem korzystać i z tej zintegrowanej i z tej pod PCI?
  • REKLAMA
  • #2 3474517
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Przełóż kartę w inne sloty PCI.Jak na wszystkich będzie tak samo pomimo włączenia zintegrowanej w biosie to należy przyjąć że ta płyta "tak ma".
  • REKLAMA
  • #3 3474750
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Niestety sporo kart zintegrowanych wylacza sie po wykryciu innej dzwiękówki. Ten typ tak ma.
  • REKLAMA
  • #4 3475981
    Kuci
    Poziom 11  
    Sprawdziłem na wszystkich gniazdach PIC i na wszystkich to samo :(.Widocznie "ten typ tak ma"niestety. Musze się zaopatrzyć w jeszcze jedną karte, chyba, że ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł.
  • #5 3476093
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    rozumiem ze okienka nie prosily cie / nie poinformowaly o wykryciu nowego sprzetu kiedy uruchomiales komp z nowa karta ? Zobacz jeszcze w biosie z reguly masz 3 opcje enabled, disabled, i auto, zobacz wszystkie, (bez disabled oczywista) generalnie to musi dzialac. Zakladajac ze wczesniej nie mieszales w biosie , wtedy jesli tak, przywroc ustawienia domyslne
  • REKLAMA
  • #6 3477511
    Kuci
    Poziom 11  
    Jest tak że jak podłącze tą karte pod PCI to normalnie wyskakuje okienko że "wykryto nowy sprzęt" instaluje tą karte i ta gra ok> ale ta zintegrowana znika.W biosie mam ustawienie AUDIO DEVICE i jest to ustawione na IRC 5, można to mnienić na 10 i 11 no i na disable. Niewiem co to znaczy bo sie nie znam za dobrze.
  • #7 3477808
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Piszesz "w systemie operacyjnym jej nie ma" chodzi ci ze nie mozesz jej takze ustawic jaka domyslna w panelu sterowanie pod ikonka "dzwieki i urzadzenia audio" na zakladce "audio" ? Ona znika takze z tej rozwijanej listy ? A menedzer urzadzen co o niej mowi czy w galezi "kontrolery dzwieku..." sa jakies niepokajace informacje ? np. ze urzadzenie jest wylaczone i dlaczego ? jaki jest kod bledu w tej galezi?

no ta Audio Device w biosie (po wlozeniu karty) to napewno i tak twoja integra, probuj moze zmienic IRQ na inny..nie napisales czy w menedzerze urzadzen wszystko gra ?
  • #8 3478073
    Kuci
    Poziom 11  
    Przyjrzałem się dokładniej co jest w BIOS'ie i jednak po włożeniu karty pod PCI tej zintegrowanej tam nie ma. Jest tak:
    Wchodze do biosa > Advanced > pci devices> i jak niema dźwiękówki w PCI to jest Compaq Audio Device i obok tego IRQ5
    a jak jest włożona dźwiękówka to jest samo Audio Device i obok tego IRQ10.
    Ta płyta główna widocznie tak ma że automatycznie wyłącza tą karte zintegrowaną. No trudno.
  • #9 3478087
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Ale zawsze możesz włożyć drugą kartę dźwiękową na PCI.

Podsumowanie tematu

✨ W komputerze Compaq Deskpro EN PIII733/128 zintegrowana karta dźwiękowa automatycznie wyłącza się po podłączeniu dodatkowej karty dźwiękowej PCI. Pomimo włączenia zintegrowanej karty w BIOS-ie, system operacyjny jej nie wykrywa, a w BIOS-ie zmienia się przypisanie IRQ z 5 na 10, co wskazuje na automatyczne wyłączanie integry przez płytę główną. Próby zmiany slotów PCI nie przynoszą efektu. W menedżerze urządzeń zintegrowana karta znika po instalacji karty PCI. Ustawienia BIOS-u dotyczące AUDIO DEVICE oferują opcje IRC 5, 10, 11 oraz disable, jednak zmiana tych parametrów nie rozwiązuje problemu. W efekcie płyta główna Compaq Deskpro EN PIII733/128 nie pozwala na jednoczesne korzystanie z dwóch kart dźwiękowych – zintegrowanej i PCI. Jako alternatywę sugerowano użycie dwóch kart PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA