logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta muzyczna wysyła zakłócenia do głośników. Wyrobienie wejścia głośnika?

gt234 02 Lut 2007 20:46 1320 12
REKLAMA
  • #1 3520507
    gt234
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem mianowicie coś dzieje się z moją kartą muzyczna ( karta zintegrowana działa na sterowniku ac"97 audio )wysyła straszne zakłucenia do głośników bass jest czysty ale te niskie tony to katstrofa (jakieś piszczenie z szumem ale da się powiedzmy-wytrzymac) jak poruszam wtyczką od głośników to nawet się to nasila czy powodem może byc wyrobienie wejścia na głośniki coś podobnego miałem w discmenie. Efekt jest podobny na innych głośnikach (z początku myślałem że kabelek gdzieś był pozaginany przy wtyczce ale to nie to).
    Głośniki podłączyłem do telewizora i działają OK.

Mam ochote wymienic karte muzyczną szukałem i jest troche tego czy karte moge podłączyc pod PCI jeśli mam zintegrowaną ( czy da się jakość w ustawieniach odłączyć ta zintegrowaną) i czy coś współnego ma do tego płyta główna( dobór karty muzycznej).

Rady mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 3520548
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Kup jakiegoś sound blastera, karty zintegrowanej nie trzeba wyłączać, poprostu wtyczke od głośnika podpinasz pod nową. Sprawdź czy masz wyłączony mikrofon bo to może być powodem szumów.
    start/uruchom
    i wpisz:
    sndvol32 i tam w usatwieniach wyłącz mikrofon (kliknij wycisz)
  • #3 3520618
    gt234
    Poziom 11  
    Aha czyli podpinam karte muzyczną pod PCI i śmiga ona na płycie głownej i tylko podpiąć głośnik , a czy trzeba mieć jakieś sterowniki ja mam Xp i znajduje raczej takie rzeczy samo tak jak podłanczam modem pod PCI i od razu działa,
    chetnie chyba kupie karte typu //sound blaster// .Dzisiaj kupiłem głośniki creative i jest jest właśnie zalecana ta karta

A co z ta moją nieszczęsną kartą zintegrowaną czy faktycznie jest coś z tym wejściem, objawy są takie jak napisam powyżej jak zwatuje to zacznie ( trzaskać szumieć) ale bass jest w sumie czysty i jak powyżej poruszam wtyczką to się nasila. Wcześniej miałem słabe głośniki to tego nie zabardzo zauważałem bo same z siebie charczały przy zwatowaniu ale teraz mam zestaw 2+1 i to jest inna bajka.
  • REKLAMA
  • #4 3522368
    mcoola
    Poziom 19  
    Sterowniki dostaniesz razem z kartą. Tak to jest z wbudowanymi dźwiękówkami w płytę.
  • #5 3523060
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Zalecam wyłączenie karty zintegrowanej w BIOS'ie oraz odinstalowanie sterowników tejże karty.Inaczej może dojść do tego,że coś się będzie gryzło.Jak zakupisz kartę SB,pamiętaj żeby włożyć ją do nieparzystego złącza PCI,licząc od złącza AGP.
  • REKLAMA
  • #6 3523461
    mcoola
    Poziom 19  
    A czemu do nieparzystego? u mnie chodzi na każdym złączu
  • #7 3523587
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    "bas jest czysty ale te niskie tony to katstrofa" - zdecyduj sie, bo piszesz o tym samym.
  • REKLAMA
  • #8 3523842
    gt234
    Poziom 11  
    Jak rozumiem to musze po montażu nowej kart muzycznej pod PCI
    odinstalować ją w biosie (ale gdzie nie znam się za bardzo jakieś namiary podajcie).

A jeśli chodzi o dzwięk przepraszam troche się zamieszałem w podaniu objawów użytkownik powyżej ma racje (jednym słowem karta muzyczna ma swoje zachcianki)

Kart typu sound blaster są ponoc najlepsze ale czy działają w starszych komputerach mam na myśli około 5 lat temu (dodam że to był najlepszy i najdroższy sprzęt w tamtych czasach, płyta głowna Soltek(modelu nie znam)

I jeszcze jedno kto mi wyjaśni o co chodzi w tej kolejności montażu w PCi
    parzyste , nieparzyste (miejsce motażu).
  • Pomocny post
    #9 3524685
    mcoola
    Poziom 19  
    Chodzić karta będzie w najtańszym sprzed 7 lat, oby tylko miał złącze PCI. W biosie nic nietrzeba zmieniać, jak niepotrafisz to nic niezmieniaj a gdzie wsadzisz kartę to bez różnicy, ja u siebie na to niepatrzałem i nigdzie się z tym niespotkałem, w istrukcji też tego niema. Mam taką kartę na zbyciu, jakby co to pisz na PW. Mam nadzieję że pomogłem
  • #10 3536549
    gt234
    Poziom 11  
    Czy przed zainstalowaniem nowej karty muz. (umiejscowienie w PCI)

trzeba odinstalować sterowniki od karty muzycznej zintegrowanej sterownikk AC'97.

W tej nowej kar. muz. są sterowniki ale jak posiadam XP to napewno komputer dobierze sobie je sam ( ale czy lepiej zainstalować te z płyty)
    jak będa dwa sterowniki w systemie to może coś chodzić nie tak

moja nowa karta posiada dużo bajerów związanych z efektami odsłuchowymi, a zintegrowana to w sumie lipa i musze być pewny że nowa ka. muz. bedzie miała swoje właściwości

Co musze zrobic przed włożeniem karty do PCI????????????????
  • #11 3547280
    mcoola
    Poziom 19  
    Wkłądasz normalnie do PCI swoja karte i tyle, potem windows wyszuka i zainstaluje stery i masz gotowa karte
  • #12 3552333
    gt234
    Poziom 11  
    mcoola myślisz że tego nie robiłem to nie takie proste jak myślisz ,
    tu są potrzebne konkretne sterowniki i grzebanie w biosie
  • #13 3552674
    pol121
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jezeli nie znasz sie na biosie to lepiej tam nic nie właczaj i nie wyłaczaj karta bedzie działac i bez wylaczenia zintegrowanej choc oczywiscie lepiej by bylo ja wyłaczyc . Sterowniki od zintegrowanej na pewno od instaluj . A jesli chodzi o stery do karty SB najlepiej zainstaluj orginalne dostarczone z Karta

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń dźwięku generowanych przez zintegrowaną kartę muzyczną AC'97, które objawiają się szumem i piszczeniem w niskich tonach, nasilającym się przy poruszaniu wtyczką głośników. Głośniki działają poprawnie podłączone do innego źródła, co wskazuje na uszkodzenie lub wyrobienie wejścia audio na płycie głównej. Rozwiązaniem jest zakup i instalacja zewnętrznej karty dźwiękowej pod złącze PCI, np. Sound Blaster. Po instalacji nowej karty zaleca się wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie oraz odinstalowanie jej sterowników, aby uniknąć konfliktów. Sterowniki do nowej karty zwykle dostarczane są wraz z urządzeniem i powinny być instalowane ręcznie, mimo że Windows XP może próbować zainstalować własne. Montaż karty PCI nie wymaga specjalnego wyboru slotu, choć niektórzy sugerują użycie nieparzystych złączy licząc od AGP. W przypadku braku doświadczenia z BIOS-em lepiej nie zmieniać ustawień. Nowa karta dźwiękowa oferuje lepszą jakość dźwięku i dodatkowe efekty odsłuchowe w porównaniu do zintegrowanej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA