logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kit Norda ne022 - charczące dźwięki w kolumnach po czyszczeniu wentylatora

nero123 22 Sty 2007 22:48 1470 3
REKLAMA
  • #1 3475994
    nero123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich
    Mam do Was taką prośbę o pomoc w naprawie kitu Norda ne022 (wzmacniacz 2x100W). Konstrukcja działała od pół roku bez problemowo do dzisiaj. Musiałem przeczyścić wentylator na radiatorze i zauważyłem ze jak podłącze sobie kable z sygnałem z kompa i podgłosze to słychać taki niby dzwięk muzy!!!. Nie wiem jak to możliwe i czy to możliwe ale kurde coś niby grało! Nie wiedziałem co jest ale przysięgam że grało! i nie chodzi mi o kolumny tylko o wnętrze wzmaka.
    Jak podgłaszałęm sygnał na wzmaku to nawet głośniej (taki wysoki ton). Potem całkiem przestało a ja sie tym zbytnio nie przejąłem i złożyłem wzmak.
    Działał jeszcze jekieś 3 godziny a później nagle urwały sie wysoko tonowe dzwięki. Gwizdki zaczęły dziwnie rzęzić (w dwóch kolumnach jednocześnie).
    Myślałem że może padły ale jak podłącze je bezpośrednio do wzmacniacza to działają niby oba a jak włącze je zpowrotem pod zwrotnice to znów charczą.
    Co mogę z tym zrobić ??

Dane wzmaka:
    - wzmacniacz 2x100W kit ne022
    link: http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-0220.htm
    - przedwzmacniacz ne025
    link : http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-025.htm
    - zasilacz ne069A
    link: http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-069A0.htm
    trafo symetryczne 2x30V 2x33A 200W

kolumny:
    -gwizdki alphard DT 101 50W
    -niski/średni LW80H82 180W
    - zwrotnica 250W Macton Turawa działka na 5000hz (chyba)

Bardzo prosze o pomoc
    Pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #2 3476912
    nero123
    Poziom 14  
    Panowie poprawka!

Dziś grają normalnie!! Co jest? Może sie końcówka przegrzała? czy coś, bo akurat wczoraj zmieniłem podkładki pod końcówki (z mikowych, bo były troche porozdzierane, takie chyba plastikowe które dali mi w elektroniku )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3476950
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Czasem tak się zdaża.Przy sprzyjających warunkach układy elektroniczne w tym wzmacniacze przy pomocy jakichś wewnętrznych niezauważalnych wzbudzeń mogą stać się na b. krótki czas niezbyt doskonałymi odbiornikami fal radiowych.Poza tym wystarczy że wzmacniacz jest bardzo czuły a koło niego jest dobrze wysterowany inny układ audio potrafią niejako też odbierać z niego sygnał, szczególnie jeśli układ nie jest zbyt starannie ekranowany.Zrób eksperyment najlepiej wyjdzie z jakimś polskim starym radiem.Ustaw je na gramofon/magnetofon podgłośnij najlepiej na całą petę, i kabel sygnałowy (gorący , a nie masę) przybliż do wejścia gramofon/magnetofon, nie wkładaj go tam wystarczy że przybliżysz będzie grało nawet dość głośno.Może to co usłyszałeś to była jakaś stacja radiowa.Mi kiedyś się kilkukrotnie zdarzyło że walkman nie posiadający radia odbierał radio maryja oraz jakąś czeską stację radiową .Niby dziwne , ale są na to racjonalne wyjaśnienia.Tak samo jak są ludzie którzy nagrywają szumy z urządzeń elektronicznych w poszukiwaniu wnich zjawisk paranormalnych , jakichś głosów z zaświatów.Niestety w większości udowodniono , że są to właśnie zamglone odbiory stacji radiowych , lub wzajemne sprzeganie i zakłócanie urządzeń.

Ps.A podkładki mikowe dobrze że zmieniłeś skoro były w nie najlepszym stanie.

Pozdrawiam
  • #4 3481294
    nero123
    Poziom 14  
    Dzięki wielkie za wyjaśnienie tej nieco dziwnej systuacji
    Pozdrawiam Nero
REKLAMA