logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 19 1.7 benzyna/gaz - gaśnie i szarpie, problem z instalacją ElpiG?

Michał S 23 Sty 2007 22:06 10717 9
REKLAMA
  • #1 3479845
    Michał S
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z renówką. Pare dni temu zaczęły sie problemy z jazdą na gazie, tzn. podczas jazdy zaczął szarpać, gasnąć. Gdy przyłączyłem na benzyna i chwile tak jechałem było OK i po ponownym przełączeniu na gaz też jeździło sie normalnie, do czasu... na drugi dzien na gazie juz nie jeździł wogóle, tylko na benzynie. Dzisiaj pojechałem do mechanike od instalacji gazowych. Powiedział mi że spad jakiś przewód. Nie dopytywałem sie dokładnie co sie stało, ale przez jakis czas wszystko było OK, ale tego samego dnia pod wieczór zaczeło sie wszystko od nowa, z taką różnicą, że te same objawy dzieją się podczas jazdy na benzynie tzn. gaśnie i szarpie, na gazie nie jeździ wogóle, tzn szarpie, a gdy chce przekroczyc 2000obr. to tak jakby sie zaduszał i tracił cała moc. Podczas jazdy potrafi zgasnąć i pomimo to, że silnik był już rozgrzany musiałem go bardzo długo kręcić, żeby odpalił.

Czy to może być wina komputera? Czy miał ktoś podobny problem?

Instalacja gazowa jesy firmy ElpiGaz

Pozdrawiam Michał

Przypomniał mi się jeszcze jeden objaw. Zanim zaczęly sie te wszystkie sceny, podczas jazdy na gazie przy redukcji biegu na niższy np. podczas wyprzedzania na trasie to najpierw tracił moc i dopiero po chwili wyrywał do przodu. Jak dla mnie wyglądało to tak jakby sie czymś przymulał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3482112
    Michał S
    Poziom 11  
    Witam

Kolejna porcja cierpkich faktów dotycząca mojej Renówki.

Dzisiaj ponownie postanowiłem odwiedzić gazownika. Odśnieżyłem auto, odpaliłem na benzynie. Odpaliła bardzo ładnie i bez długiego kręcenia. Przełączyłem na gaz i tez jechała bez problemów. Fakt, że było tak ślisko ze nie przkroczyłem 2000 obrotów. Ale zauważyłem ze pomimo iż silnik jest rozgrzany, to do kabiny nie wiało ciepłe powietrze. Jak sie okazało brakuje mi płynu. Ale kontrolka nie świeciła ze sie za bardzo zagrzewa. Gazownik powiedział, ze płyn musi byc bo nie podgrzewa parownika. Po rozmowie znowie odpaliłem samochód na benzynie, ale musiałem go bardzo dlugo krecic. Odpaliłem przełaczyłem na gaz i jazda. Wszystko pięknie ślicznie. Zalałem płyn do chłodnicy i az sie przraziłem. Na raz weszło około 1,5L a moze i nawet troszke wiecej. W aucie grzeje. Odpala odrazy, na gazie tez jeździ jak należy. Wszystko super, tylko... zanim dojechalem do domu jakies 2km, znowu weszło mi 0,7L płynu.

I moje pytanie jest takie?

1. Brak płynu ma wpływ na gaz bo nie podgrzewa parownika to juz sie dowiedziałem. Ale jaki wpływ ma na jazde na benzynie? I dlaczego jadąc na benzynie szarpał i potrafił zgasnąć?

2. Gdzie sie podziewa płyn? Wlałem jakies 0.7 L płynu i zchodził normalnie w oczach. Co prawda komora silnika była strasznie wilgotna, ponieważ naśniezyło tej nocy, wiec cięzko powiedzieć czy jakis węzyk jest nieszczelny. Ale na sniegu nie widac żadnych sladdów żeby coś kapało. A przypomne ze po wlani płynu uciekło jakies 0.5 L płynu i nie było po tym sladu. Poziom oleju tez się chyba nie zwiększył, olej ma złocisty kolor, a węże od chłodzenia nie były twarde, wieć chyba uszczelka pod głowicą odpada. W zbiorniczku wyrównawczym znajdowałą sie jakaś bliżej nie określona substancja, jakaś taka brązowa piana. Co sie moze dziać? Najchętniej wsypał bym uszczelniacza do układu chłodzenie i zobaczył co sie bedzie działo? Ma ktos do tego jakieś przeciwwskazania?

Błagam o pomoc bo juz odchodze od zmysłów.

Pozdrawiam Michał S
  • REKLAMA
  • #4 3482211
    MWA
    Poziom 1  
    Witam kolego. Uszczelniacza nie lej bo będzie słabo grzał (przekroje w nagrzewnicy są mniejsze niż w chłodnicy). Ja mimo wszystko stawiam na uszczelkę pod głowicą. Bo jak płyn ucieka a nie ma śladów wycieku to gdzieś musi uciekać najpewniej przez rurę wydechową.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3755894
    mateuszcupak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam uwazam ze poszła ucszczelka pod głowicvą
  • #6 3756693
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    sprawdz trojnik wodny przed parownikiem te plastikowe lubia pekac i kropelka po kropelce az sie zbieze 0.7l
  • #7 3874570
    mateuszcupak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    równiez uwazam ze poszla szczelka pod głowicą

Dodano po 1 [sekundy]:

równiez uwazam ze poszla szczelka pod głowicą
  • #8 5382724
    ksawier53
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    A w mojej 19 miałem podobny przypadek: też znikał mi płyn nie wiadomo gdzie(ok.1l na 100km) ale to nie była uszczelka... tylko głowica miała pęknięcie na jednym z kanałów dolotowych w których jest podciśnienie dlatego nie wysadzało w zbiorniczku. Po rozkręceniu okazało się że miałen rację: na 2 cylindrze było pęknięcie... A przy okazji usunąłem takie szarpania w czasie jazdy przy zawsze tej samej temperaturze, wymieniłem czujnik systemowy temperatury( w kolektorze ssącym za silniczkiem krokowym) jak ręką odjąć, płynu od 3 miesięcy nie dolewam i żadnych wariacji z obrotami od zimnego do gorącego...jak złotko:)
  • #9 5445740
    artekba
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    to na pewno sprawa elektryki. Najpredzej kopułka.
  • #10 7438585
    mlody2222
    Poziom 11  
    sory ze się wtrącę ale mam problem z renault 19 ben.gaz otóż jak zapalę na gaz bez problemu o obroty są w miarę równe ale jak rozgrzeje się silnik to zaczyna szarpać i nie raz zgasi się potem problem z odpaleniem obroty szaleją czy to moze być wina kopułki bo coś tam strzela nie raz albo silnik krokowy chyba tak się nazywa to jest połaczone z reduktora idzie rurka gaz i zaraz jest jakiś urządzenie z kablami i regulator jak odłaczałem to to zadnej reakcji nie było nie wiem co morze być a nie chcem wszystkiego wymieniać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault 19 1.7 benzyna/gaz z instalacją gazową ElpiG doświadcza problemów z gaśnięciem i szarpaniem podczas jazdy na gazie i benzynie. Objawy obejmują trudności z odpalaniem, spadek mocy powyżej 2000 obr./min, utratę płynu chłodniczego bez widocznych wycieków oraz brak ciepłego powietrza w kabinie wskutek niepodgrzewania parownika. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie uszczelki pod głowicą lub pęknięcie głowicy, co powoduje ubytek płynu chłodniczego i problemy z podciśnieniem. Zalecane jest sprawdzenie trójnika wodnego przed parownikiem, który może pękać i powodować powolne wycieki. Wskazano również na potencjalne problemy z elektryką, takie jak uszkodzona kopułka zapłonowa lub czujnik temperatury w kolektorze ssącym, które mogą powodować niestabilne obroty i szarpanie silnika. Uzupełnienie płynu chłodniczego poprawia działanie instalacji gazowej, jednak ubytek płynu wymaga dalszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA