logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór termistora do układu z LM317T - jak wybrać odpowiedni?

kopernik8 10 Wrz 2003 13:28 1889 6
  • #1 321882
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Zmontowałem układ do regulacji obr wiatraków w zależności od temperatury na regulatorze napięcia LM317T :D .Wszystko działa cacy tyle że na razie termistor zastąpiłem potencjometrem aby zbadać opór przy którym przy 20*C wiatrak będzie miał minimalne obroty.Więc jaki potrzebuje termistor gdy wyszło mi 1 kohm.
    W jakiej temp. termistor (np. 60ohm) ma te nominalne 60ohm??? :?
  • #2 321909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 321912
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Wartość nominalna rezystancji termistorów podawana jest dla temperatury +25ºC...
    Ważny jest również typ termistora (NTC, PTC), który dobiera się w zależności od zastosowania (aplikacji).
    Pozdrawiam
  • #4 322032
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ja mam wodne chłodzenie także 60*C nigdy nie powinno wystąpić.Ten regulator ma być do wiatraków na chłodnicy.Jak włącze kompa i jest zimny tzn ok.20 *C to wiatraki mają się ledwo kręcić dopiero potem iich obroty wzrosną.

A rodzaj termistora to ma być taki który zmniejsza opór w mniarę wzrostu temperatury.
  • #5 322036
    kopernik8
    Poziom 21  
    Czyli termistor 470ohm będzie dobry bo przy 25*C daje na wiatrak max.prąd. a poniżej będzie mniej
  • #6 322148
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Termistor ma charakterystykę wykładniczą a nie liniową.Rezystancję termistora R w danej temperaturze liczy się wg następującego wzoru:
    R=Ro expB(1/T - 1/To)
    gdzie:
    Ro - rezystancja termistora w 25C,
    B - stała Boltzmana,
    To - temperatura 298,15K [temp w 25C - )
    T - temperatura w której mamy wyaznaczyc rezystancję (273,15 + dana temperatura)
    Temperatury w stopniach Calwina.
  • #7 322795
    kopernik8
    Poziom 21  
    OK!! Dzięki za odpowiedzi :wink:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru termistora do układu regulacji prędkości obrotowej wentylatorów sterowanego za pomocą regulatora napięcia LM317T, w zależności od temperatury. W układzie zastosowano potencjometr do symulacji oporu termistora przy 20°C, który wyniósł około 1 kΩ. Zaleca się wybór termistora NTC o nominalnej rezystancji 1 kΩ przy temperaturze odniesienia 20-25°C, gdyż termistory NTC zmniejszają opór wraz ze wzrostem temperatury, co odpowiada wymaganiom układu. Wartość rezystancji termistora w różnych temperaturach można obliczyć ze wzoru wykładniczego: R = R₀ exp[B(1/T - 1/T₀)], gdzie R₀ to rezystancja przy 25°C, B to stała materiałowa, a T i T₀ to temperatury w kelwinach. Przy doborze termistora ważne jest, aby przy temperaturze około 60°C wentylatory osiągały maksymalne obroty, a przy 20°C minimalne. Przykładowo, termistor o rezystancji 470 Ω przy 25°C może powodować maksymalny prąd dla wentylatora, co może być niepożądane przy niższych temperaturach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA