:?:mam ogrzewacz wody termet 0089 , przy odkręcaniu gorącej wody terma mało nie wybuchnie ,taki jest huk że słychać w innym pomieszczeniu, nie wiem co jest tego powodem czy za duże ciśnienie wody czy gazu a może jakaś mębrana albo uszczelka jest do wymiany, a może wystarczy coś wyregulować? Nie mam pojęcia. Jak ktoś by był tak miły i pomógł będę bardzo wdzięczny.
Wyczyść świeczkę bo jest zanieczyszczona kurzem i to jest powode3m tych wybuchów.
Najprosciej to zdemontuj kominek - jest zapchany kurzem a potem zamontuj z powrotem i ukierunkuj tak by płomień ogrzewał termoparę albo bimetal odbezpieczajacy palnik- nie pamietam co w tym piecu zabezpiecza przed wypływem gazu- przetkaj otwór w dyszy- takie małe wkręcone pod kominkiem- przed jego zamontowaniem i będzie po sprawie.
:arrow:palnik czyszczę regularnie, bimetal też często czyszczę o kominie nie pomyślałem. :idea:Niepokoi mnie to że świeczka po czyszczeniu ma płomień idealny ale już po paru zapaleniach palnika płomień na świeczce się zniekształca. Dziękuję za porady dzisiaj nie będę grzebał jutro to rozbiorę i poczyszczę.
Odezwę się jutro jeszcze raz dziękuję dobrym ludziom za mądre rady.
W piecykach gazowych w zespole wodnym występuje zawór powolnego zapalania. Przy gwałtownym otwarciu zaworu wody gaz puszczany jest stopniowo i narasta przez chwilę.To zabezpiecza przed wybuchowym zapalaniem.
Witam przedmuchaj palnik swieczki ustaw plomyk jeden na termopare <bimetal>drugi na palnik.Sprawdz czy ciag go nie zrywa .Jesli chdzi o zawor powolnego zapalania w zespole wodnym to trzeba go wkrecic i wykrecic 1\2 obrotu.Pozdrawiam Jozek
U mnie miałem ten sam problem w piecyku TERMET 0087. Po przeczyszczeniu zaworu powolnego zapalania, piecyk przestał wybuchać. Zawór ten przeczyściłem w ten sposób, że zakręciłem dojście wody do piecyka oraz otworzyłem zawór ciepłej wody w kranie. Mogłem wtedy bez rozbryzgu wody odkręcić zawór powolnego zapalania /na zdjęciu w czerwonym kwadraciku/, a następnie po podłożeniu naczynia zamknąłem zawór ciepłej wody w kranie. Wtedy woda pod ciśnieniem zaczęła wypływać z zaworu wraz z zanieczyszczeniami w postaci mętnego osadu. Po krótkiej chwili otworzyłem zawór ciepłej wody w kranie i zakręcięłm zawór powolnego zapalania. Wszystko wróciło do normy, piecyk przestał wybuchać.
W piecyku gazowym Termet 0089 pojawia się głośny huk przy zapalaniu, co może być spowodowane zanieczyszczeniem świeczki zapłonowej, kominka oraz dyszy palnika. Zaleca się dokładne czyszczenie palnika, termopary lub bimetalu oraz usunięcie kurzu z kominka. Płomień świeczki po czyszczeniu powinien być stabilny; jego deformacja wskazuje na konieczność dalszej konserwacji. W zespole wodnym piecyka znajduje się zawór powolnego zapalania, który reguluje stopniowe podawanie gazu przy gwałtownym otwarciu wody, zapobiegając wybuchowemu zapłonowi. Czyszczenie i regulacja tego zaworu, w tym jego częściowe odkręcenie i przepłukanie, może wyeliminować problem huków i wybuchów. Przykład z modelu Termet 0087 potwierdza skuteczność czyszczenia zaworu powolnego zapalania w usuwaniu podobnych usterek. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.