logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-C5016N – wydruki z różowym tłem, problem z tonerem lub wywoływaczką

xawier 24 Sty 2007 09:10 2078 6
REKLAMA
  • #1 3480904
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam mam problem z tą drukarką, otórz ma dwa lata i pojawił się problem z kolorem czerwonym(różowym) - pierwszym od tyłu. Jak dam polecenie druku dokumentu z nadrukiem czarnym (czyli najczęściej) to drukuje ten dokument i dodatkowo daje kolor (całe tło lub częściowo) na kolor czerwono - różowy. Co ciekawe jak wyjąłem toner i wywoływaczkę tego koloru i założyłem to drukuje rónież na różowo od spodu kartki - co to może być - czego się uczepić? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3481225
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

Kiedy drukarka była czyszczona? Zobacz ja wygląda nawrót zużytego toneru - w razie potrzeby wyczyść.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3482399
    xawier
    Poziom 29  
    2 lata (od nowości) nie była czyszczona. Co w niej się czyści. Pytam ponieważ pierwszy raz ten sprzęt będe konserwował. Jak tam jest skonstruowany zespół utrwalania? Co tak może brudzić tą kartkę na czerwono?
  • REKLAMA
  • #4 3483626
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Otwórz lewą klapę...zobaczysz wszystkie cztery bębny (oznaczone kolorami) w każdym bębnie są dwa czyściki....takie zielone cięgna...ale najpierw sprawdź czy elektroda od bębna magenty jest dobrze dociśnięta...wysuń ją....uwaga...elektroda nie wychodzi cała :!: jeśli chcesz ją wyciągnąć całą musisz podnieść szarą blokadę znajdującą się nad elektrodą....sprawdź jej stan....wyczyść....i następnie ją załóż dociskając do końca.....czasami zdarza się, że przy czyszczeniu elektrody czyścikiem lekko się ją wysunie....jeśli to nie pomoże to raczej masz do wymiany prawdopodobnie moduł DV.

Sprawdź czy drukarka nie jest na gwarancji :!: .....zdaje się, że na moduł bębna i wywoływaczki mają 3 lata gwarancji.

A tak zapytam się.....toner jest oryginalny?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3485088
    xawier
    Poziom 29  
    Tonery oryginalne - klient czyścił często elektrodę - może faktycznie coś zmajstrował z elektrodami. Aby wyjąć elektrodę z boku czy muszę wyjmować moduły od góry?
  • #6 3486473
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Elektrode wyjmujesz "z boku" ....lekko wyciągasz...i jak poczujesz opór to musisz podnieść taką szarą "dźwignię" do góry (znajdującą się nad elektrodą) i wtedy wyjmiesz całą elektrodę....możesz podmieniać elektrody pomiędzy sobą.

Koniecznie spytaj o gwarancję :!:

Pozdrawiam
  • #7 3486728
    xawier
    Poziom 29  
    Ok - wielkie dzięki - jutro ich spytam.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki Kyocera FS-C5016N, która po dwóch latach użytkowania zaczęła drukować z różowym (czerwonym) tłem, szczególnie na pierwszym kolorze od tyłu (magenta). Nawet po wyjęciu tonera i wywoływaczki koloru magenta, na spodzie kartki pojawia się różowe zabarwienie. Przyczyną może być zabrudzona elektroda bębna magenty lub uszkodzony moduł DV (wywoływaczka). Zaleca się otwarcie lewej klapy drukarki, sprawdzenie i wyczyszczenie elektrod bębna magenty, które są częściowo wysuwane i zabezpieczone szarą blokadą. Można również podmieniać elektrody między bębnami. Tonery są oryginalne, a urządzenie nie było wcześniej czyszczone. Warto sprawdzić gwarancję, która może obejmować moduł bębna i wywoływaczki do 3 lat. Regularne czyszczenie elektrod jest kluczowe dla uniknięcia zabrudzeń i problemów z kolorami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA