logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zniszczoną śrubkę w telefonie Sagem MyX5-m?

KanekS 24 Sty 2007 19:06 3007 11
REKLAMA
  • #1 3482988
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam, sprawa prezentuje się nastepująco. Mam Sagema MyX5-m, ale jest problem z jego rozbraniem. Wszystkie śrubki są sprawne i sie wykręcają, oprócz jednej, która jest tak wytarta, że wogóle nie ma na jej "główce" gwintu i śrubokręt się po niej ślizga. Nie mam pojęcia jak to wykręcić, zwłaszcza, ze srubka jest wyjątkowo mocno wkręcona.
    Używam Torxa 6, wszystkie inne śrubki poszły bez problemu, tylko nie mogę tej dojechanej wykręcić.

Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 3483008
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Ja mam do takich upartych coś jak szczypce z taką cieniutką końcówką i po zewnętrznej stronie śrubki ją odkręcam. Zawsze ze skutkiem pozytywnym.
    pozdr
  • Pomocny post
    #3 3483009
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Natnij w poprzek dremelem czy jakas szlifierką mała i odkręc płaskim śrubokrętem...

Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 3483047
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    do takich uciazliwych srubek uzywam plaskiego malego srubokreta zeszlifowanego na polkole i ostrego zadna mi sie jeszcze nieoparla :-)
  • #5 3483048
    KanekS
    Poziom 29  
    Dzięki mietekgpz, zawsze tak robiłem ale ze śrubkami poza telefonem, a nie pomyslałem, żeby tak zrobić ze śrubkami w telefonie. Dzięki. :)
  • Pomocny post
    #6 3483079
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Można ją troszkę podgrzać lutownicą, by obruszała się w plastiku i jeszcze ciepłą wykręcić.
  • REKLAMA
  • #7 3483131
    KanekS
    Poziom 29  
    Błażej - dobry pomysł, spróbuję.

Karolark - szlifowanie śrubokręta nic nie dało, przy próbie wykręcania po prostu się ukruszył... :|

Dodano po 9 [minuty]:

Błażej - dzięki, metoda lutownicowa pomogła. :)
  • #8 3483184
    kilupl
    Poziom 17  
    Ja zawsze dociskam na maxa (oczywiscie zeby nie przesadzic - z umiarem) i siły tarcia zawsze powoduja ze powoli, powoli i sie wykreci.
  • #9 3483251
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak nie masz dobrego dostępu, to mozesz do sruby przykleic distalem najtańszy srubokręt. Oczywiscie sróba jest później do wymiany, ale wiekszosc zajechanych na maxa mozna tak odkrecic.
  • REKLAMA
  • #10 3483366
    KanekS
    Poziom 29  
    Próbowałem kropelką ale nic nie dało.
    Ale temat już wyczerpany, bo śrubka się pieknie wykręciła i jest git. :)
  • #11 3483458
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    wkrętarka+małe wiertełko i ukręcamy łepek :)
  • #12 3483560
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Można jeszcze tak, w dołek pod śrubokręt kropelka cyny, grzejemy wkładamy wkrętak jak zastygnie musi się poddać, to oczywiście na takie gdzie nie ma dostępu dremelkiem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wykręcenia zniszczonej, mocno wkręconej śrubki w telefonie Sagem MyX5-m, której główka była tak wytarta, że standardowy śrubokręt Torx 6 się po niej ślizgał. W dyskusji zaproponowano kilka metod usunięcia takiej śrubki: użycie szczypiec z cienką końcówką do odkręcania od zewnętrznej strony śrubki, nacięcie główki śrubki dremlem lub małą szlifierką i odkręcenie płaskim śrubokrętem, zeszlifowanie małego płaskiego śrubokręta na półkole i użycie go do odkręcania, podgrzanie śrubki lutownicą w celu rozluźnienia plastiku i łatwiejszego wykręcenia, maksymalne dociskanie śrubokręta dla zwiększenia siły tarcia, przyklejenie do śrubki najtańszego śrubokręta klejem cyjanoakrylowym (kropelką) oraz użycie wkrętarki z małym wiertłem do ukręcenia łebka śrubki. Autor potwierdził skuteczność metody podgrzewania lutownicą, która pozwoliła na wykręcenie problematycznej śrubki. Dodatkowo wspomniano o metodzie z cyną i podgrzewaniem, która może pomóc w sytuacjach bez dostępu do dremela.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA